Fazla yüz bulan, her dediğini yaptıran aşk bezginlik verir; (ovidius)
BEŞİĞİ KALEMDEN
BEŞİĞİ KALEMDEN

Annem çocuk olsaydı

Yorum

Annem çocuk olsaydı

( 10 kişi )

6

Yorum

25

Beğeni

5,0

Puan

196

Okunma

Annem çocuk olsaydı

Annem çocuk olsaydı

Bir rüya gördüm annem.
Ben yoktum ama sen çoktun her anında.

Çocukluğunun bahçe kapısında bir çift görünmez göz olmuşum;
Evin kapısında bir kız çocuğu...Dokuz yaşlarında ama gözlerindeki endişe doksan yaşında sanki.

Gözyaşlarıyla dökülen acılarından hatırladım o anı annem. Gitmek istedim geri; dayanamazdı kalbim birkaç saat sonrasına. Gözlerindeki endişenin yerini, ömürlük bir hüzne bırakmasına bakamazdım. Senden dinlediklerim beni çaresiz bırakmıştı zaten; bir de görürsem...

Diye düşünürken gözlerindeki endişenin yerine bin bahara yetecek bir sevinç geldi. Gözlerinde, geceleri gündüze çevirecek ışığı gördüm.

Bana baktığını sanırken ardımda annen belirdi; kucağında yeni doğan kardeşinle.
İçimden geçti, bütün varlığını hissettim. Koştun, sarıldın. Ve geri gitmedi sonra.

Rüyalarım, dokuz yaşında büyümek zorunda kaldığın o gün, seni çocukluğunda bıraktı annem.

O gün evdeki kalabalıktan ağıt sesleri değil, şenlik sesleri yükseldi. Annenin, anneliğinin katmerlenmesi sebebiyle sohbet, muhabbet var. Sen, sessiz ama kıpır kıpır bir sevinç yaşıyorsun. Hareketlerinde şükür seziliyor. Eşsiz bir manzaraya bakar gibi bakıyorsun annene.
Yemekler hazırlanıyor sana ve kardeşlerine. O akşam aynı sofrada; eksiksiz, acele etmeden, korkusuzca yemek yiyorsunuz. Son olmuyor bir gün öncesindeki o yemek.

Ertesi sabah erkenden uyanmışsın, annenin koynuna girmişsin. Göğsünün biri cennet, diğeri yeni gelen kardeşine rızık çeşmesi. Kokusunu doya doya içine çekiyorsun; bitiresiye kadar. Ciğerlerin bayram yeri. Ama bitmiyor o koku. Yedi evlada, bir ömre yetesiye var onda. Sen de o kokuyla büyüyorsun.

Okul yolundasın. Göğe bakarak yürüyorsun; hamdin her hâlinde. Seke seke okulun yolunu tutuyorsun. Ardında seni bekleyenin varlığını çantana koymuş, önlüğünün yakasına iliştirmişsin. Dersleri dinlerken “eve ne yemek yapacağım” değil de, “annem acaba ne pişirecek bize” diye düşünen bir çocuksun.
Öğretmenini yalnızca öğretmenin olduğu için seviyorsun. Onsuzluktan korkmuyorsun.

O koca çamaşır kazanını sen değil, annen yakıyor. Sen de ömrünün en güzel kadını olan anneni; en marifetli, en kıymetli, en çalışkan hâliyle uzaktan izlerken bahçede evcilik oynuyorsun. Onun şefkatli, merhametli bakışlarında büyüyorsun.

Sonra üzerinde beyaz bir gelinlik var. Evinden çıkan gelin ağlaması var sadece; gözlerine öksüzlük hiç bulaşmamış. Önce annenin elini, yüzünü, gözünü; başındaki örtüsünü, avucunu öpüyorsun. Gelinliğinin her incisinde şükür yazılı. Hüzünle değil; ardında annenin gözü, sözü, yüzü varken gelin oluyorsun.

İlk anneliğinmiş, ilk uykusuzluğun o günlermiş. Annesizliğin acısıyla değil, anneliğin uykusuzluğuyla yorulmuşsun. “Annem” deyip ona gitmişsin. Onda dinlenmişsin. Onu dinlemişsin.
Dizlerine yatıp uyumuşsun çocukluğuna.

Rüyamı keşke sana versem annem...
Sevinir miydin böyle bir çocukluğa?
Uyanınca ben olsam ama yanında, gözlerindeki o sevince canlı canlı şahit olsam...
Ömrüme yeter o sevincin annem.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (10)

5.0

100% (10)

Annem çocuk olsaydı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Annem çocuk olsaydı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Annem çocuk olsaydı yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ünsüz Şair Turaboğlu
Ünsüz Şair Turaboğlu, @yavuzsultanozturk
11.2.2026 10:08:50
5 puan verdi
Duygu yoğunluğu derinlerde gezinen bir anne özlemi hasreti barındırmakta ve bir çocuğun anne kokusunu özler gibi özlemler içindeki yüreğinizden dökülen kelamlar yüreklere değdi işledi ve hüzünlendirdi..
Vefakar bir evladın Anne diye çığlıkları gezindi satırlarda daha iyi daha güzel daha mutlu bir dünya sunmak istercesine
arada yazılmamış olsa da çekilen çilelerin varlık esintisi dolaşmış sözler etrafında
hislendirdi..
Bu dünyadan göçüp ebedi aleme intikal eden bütün Annelerimize rahmet eylesin Yüce Yaradan. mekanları Cennet Mekanlarını Ali eylesin geride kalanlara sabır ve sağlık versin
Hayatta olanlara sağlık sıhhat hayırlı huzurlu ömürler nasip etsin. Amin
beğeniyle okudum Hocam
saygı ve selamlarımla
.......

Ki; bizler, yazılanları okuyunca duygularımızı örselediği düşüncelerle düşüyoruz kelama... yoruma.. işin özünde gerçeğinde gönül sesini yansıtan Değerli Kalem Ehlinin kendisidir..
Vesselam.
bilimkenti
bilimkenti, @bilimkenti
10.2.2026 23:50:32
Hüzünle değil;
Sevgiyle....
Serkan BOL
Serkan BOL, @serkanbol
10.2.2026 22:38:10
5 puan verdi
Hayal etmek güzeldir . Hem de anneyi.

Bazen uzun uzun düşünürüz sevdiklerimize ne hediye etsek diye. Hediyenin en hası huzurda. Bu yazı muhakkak anneye hediye edilmeli .

Yüreğinize kaleminize sağlık değerli edebiyat dostu.

Saygılarımla.


Romantik.Şair.41
Romantik.Şair.41, @romantik-sair-41
10.2.2026 21:34:33
EMEĞİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK KALEMİNİZİN MÜREKKEBİ EKSİLMESİN ÜSTADIM 🖐️ SAYGILARIMLA
Dilek Duru Günay
Dilek Duru Günay, @dilekdurugunay
10.2.2026 20:43:37
5 puan verdi
Bırakın anneleri yedi göbek ötesinin bile acıları, yaşanmışlıkları insan üzerinde izler bırakırmış. Bu olumsuzlukları mücadeleci ve iyimser insanlar yaşanmasını istedikleriyle değiştirirmiş. Sizin hikayenizde ince ince o izleri hissettim. Gönül telinize ve kaleminize kuvvet. Kutluyorum.
Linares
Linares, @linares
10.2.2026 20:34:55
Bir insanın annesine verebileceği en güzel 'keşke' bu rüya olurdu. Geçmişi hayallerle onaran kaleminize sağlık. sevgiyle
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
10.2.2026 20:19:44
Beğeni:
25
Okunma:
196
Yorum:
6
POPÜLER YAZILARI
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL