Kahramanlara tapınma, insan özgürlüğüne en az saygı duyulan yerlerde doruklara çıkar. herbert spencer
İlkay Coşkun
İlkay Coşkun

Korkunun Kıvamı

Yorum

Korkunun Kıvamı

( 6 kişi )

5

Yorum

17

Beğeni

4,3

Puan

812

Okunma

Okuduğunuz yazı 24.5.2025 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
Korkunun Kıvamı

Korkunun Kıvamı

“Korkunun Kıvamı” Küçürek Öykülerdeki Büyük Dünya

“Korkunun Kıvamı” Yazar Ahmet Doğru’nun sekizinci, öykü olarak da ikinci kitabıdır. KDY Yayınları aracılığıyla Ocak 2025’te okurlarıyla buluşturulmuş eser, kırka yakın küçürek öyküden oluşmaktadır. Öyküler ortalama ikişer sayfa hacminde ve toplamda seksen sekiz sayfadır. Kitap ismi olan “Korkunun Kıvamı” kitapta yer alan aynı isimli bir öyküden almaktadır.

Öykülerde, hayatın bölüm bölüm kesitleri işlenmektedir. Öykülerde belli başlı konuları, temayı şu şekilde sıralayabilirim. “Yazma hakkında, inanç mevzusu, şiir konusu, hastalık hali, deprem, ölüm, Gazze, ramazan ayı, Cuma camii, askıda ekmek” gibi aklıma gelenler olarak bir kısmını sıralayabilirim. Bütün bu hayatın içinden farklı farklı temadaki anlatımlarının ehramının tepesinde hep insan duyarlılığı, duygudaşlığı ve sevgi gibi insani temleri soyut kavramlar olarak görmekteyiz.

Öykülerde “sen ve siz” şahıs kipi üzerinden bir anlatım bütünlüğü yer almaktadır. Ayrıca yazar zaman zaman dış anlatıcı olarak da kendisini hissettiriyor. Başka bir ifadeyle anlatımlarda yazarın sesi birinci tekil şahıs olarak duyuluyor diyebiliriz. Şair Ahmet Doğru’nun şiirlerinde ki ses yüksekliğinin yanında öykülerinin daha dinginliğe ulaşmış olduğu, sükûnete kavuşmuş bir tarzda konuların ele alınmış olduğunu söylememiz mümkün. Yani eski zaman dervişi sakinliğinde ve olgunluğunda öykülerin işlenmiş olduğunu söylesek yeridir.

Öykülerin genelinde öykü kahramanları belirgin değildir. Çok az da olsa yer verilen öykü kahramanlarının bazıları şu şekildedir; “Rıza, Niyazi, Hacelilerin Hayrettin, İrfan Dede ve İhsan Emmi” şeklindedir. Öykülerde belirli bir zaman mefhumu olmamakla beraber öykü teması üzerinden yaşanılan zamanı kestirebiliyoruz diyebiliriz. Bu bağlamda öyküler daha çok zamansızlığa ayarlı desek yanlış olmayacaktır. “Dertsindi, görmesindi, dayansındı, ışındı (aydınlandı), bükmelilerdi, şiirsi, şairimsi” gibi farklı kelime yapılarıyla da öyküler daha dikkat celp etmektedir. Bunlarla beraber “daraba (kepenk, perde), hambelesin (bir meyve), cidal, tahra, çağıl” gibi az kullanımda olan bazı kelimeleri de bunlara dahil edebiliriz.

Öykülerde yer yer özlü alıntı ve türkü sözlerine, ayrıca yaşanmış bazı tarihi alıntılara yer verilmektedir. Bunlardan kısa da olsa birkaç örnek verecek olursam; Özlü sözler olarak; Ulu bir bilgenin sözü şu şekildedir; “Dili tutmak zorun zorudur…” Başka bir sözde eskiler; “Her ağaç on kuş besler” demişlerdir. Kitaptan alıntıladığım bir bölüm ise şu şekildedir; “Haklı görmek, haklı kılmaz kimseyi. Haklı olmak, hakkı görmek değil hakkı vermektir” (s. 66, Satürn Öyküsü)

Alıntı hikâye olarak; “Kürşat ve Kırk Çerisi” destanıdır. Kürşad, 7. yüzyılın ortalarında yaşamış Göktürk hükümdarı Çuluk Kağanın oğludur. Türklerin bağımsızlığını sağlamak amacıyla, Çin imparatorunu tutsak almak için giriştiği bir baskınla ün kazanmıştır. İlk defa Nihal Atsız tarafından kaleme alınan, Çin kaynaklarında, “Chie-Shih-Shuai” olarak geçen tarihi şahsiyettir. Türk tarihindeki önemi, Çin Sarayını 40 kişi ile basıp Göktürk Kağanlığını özgürlüğüne kavuşturma serüvenini anlatmaktadır. Ayrıca destanlaşmış bir hikâyedir. İlgili kaynaklardan, hikâye hakkında daha geniş malumat edinilebilir. Son olarak, kitapta yer alan bir türkü sözünü de buraya taşımak istiyorum izninizle. “Kar Yağar Kar Üstüne” Diyarbakır türküsünü özellikle Neşet Ertaş ve İzzet Altınmeşe çok güzel okumaktadır. Türkü şu şekildedir. “Kar yağar kar üstüne/ Derdim var dert üstüne/ Cellat boynumu vursa/ Yâr sevmem yâr üstüne// Amman ey amman ey/ Halım yaman ey/ Seni gelin getirem/ Arpa buğday zaman(ı) ey.// Kar yağar ayazlanır/ Gün doğar beyazlanır/ Ben yârimi görmezsem/ Şu gönlüm marazlanır.// Amman ey amman ey/ Halım yaman ey/ Seni gelin getirem/ Arpa buğday zaman(ı) ey.” Şeklindedir.

Öz olarak, öyküler arasında ve içeriklerinde bir insicam hali, behemehâl benzerlik durumu kendisini hissettiriyor. Öykülerin birbiriyle kurmuş olduğu bu ünsiyet haliyle beraber teşmil gücü okura bütünlüklü bir roman okuyor hissini uyandırmaktadır. Öyküler, hayattan alıntılar, pasajlar şeklinde ilerliyor demiştik. Böylelikle gerçek yaşanmış hayattan alıntılar olduğu hissini daha çok ediniyoruz. Bu bağlamda öyküler kurmaca gerçeklikten ziyade nesnel bir gerçekliğe daha çok yakın diyebiliriz. Açılması gereken bir parantez de anlatımdaki edebi üslubun yalın ve gayeli bir anlatımda olmasıdır. Yazar Ahmet Doğru’nun kaleminden bu küçürek öyküleri keyif alarak okudum. Herkese tavsiye ederim. İyi okumalar.

İlkay Coşkun
Şehir Defteri Dergisi
Mayıs 2025, sayı 19

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (6)

5.0

83% (5)

1.0

17% (1)

Korkunun kıvamı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Korkunun kıvamı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Korkunun Kıvamı yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet Doğru
Ahmet Doğru , @ahmetdogru
26.5.2025 10:46:51
5 puan verdi
Ortaya çıkardığın bir eserin değerlendirmesi, eseri ortaya çıkarmak kadar sevinç verir sahibine ki bunu eser sahibi insanlar iyi bilir. Bu yüzden İlkay Coşkun Bey'e bu güzel değerlendirme yazısı için ne kadar teşekkür etsem az. Sağ olsun!
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
25.5.2025 20:10:00
5 puan verdi
Çok güzel ifade ettiniz hocam kutluyorum
ayşe1
ayşe1, @ayse1
25.5.2025 16:25:44
1 puan verdi
Zengin , güçlü edebi bir kalemden zevkle okunası değerli yazıyı paylaşmak ayrıcalıklı anlar yaşattı.
Sayın Ahmet Doğru'yu yürekten kutlarım. Kitabının okuru bol olsun!
"Korkunun Kıvamı" nın kapağı bu kadar özgün ve özenliyse içeriği kim bilir ne denli değerlidir.
Okumalıyım.
Tebriklerim ve saygılarımla.
Süphan
Süphan , @suphan
25.5.2025 13:06:18
5 puan verdi
Merhaba ilkay hocam

Usta kaleminiz o kadar güzel bir inceleme yazmışki, okuyucuyu okumaya teşvik eden mahiyette. Bu gibi yazıların güne gelmesi ayrıca beni sevindirdi

Fazla bir şeye yazmaya da gerek yok. Sağolsun Ebru hanım çok güzel noktalara işaret ederek yazılacakları yazmış zaten.

Tebrik ederim sizi ve mahir kaleminizi

Saygıyla
Rû //
Rû //, @r --
25.5.2025 12:37:38
merhaba ilkay bey

her zaman takdir ederek okuyorum çalışmalarınızı.


yazdığınız her inceleme yazısı sadece bir tanıtım değil
bana göre okuma kültürünü büyütmek ve geliştirmek için atılan adımlardan harcanan çabalardan bile çok daha fazlasıdır.

bir çağrıdır bu edebiyat severlere rehberlik ederek yol gösteren...
sadece kendisi ya da kitap sahipleri için yorumlamakla kalmayarak
metnin kapısını biz okuyucular için de aralık bırakmaktır.
kitabın temel yapısı teması ve diline dair ip uçları vererek haberdar kılmak bu büyük edebi hizmeti gündelik hayatımızın içine taşımaktır.
kitaplar aracılığıyla toplumsal belleğe dokunmak ve okuma eylemini yalnızlıktan çıkarıp kolektif bir deneyime dönüştürmektir.
derin ve kalabalık bir yolculuğun başlangıcında gidilecek yolun seçiminde birer tercih sunmaktır.
bizleri pasif bir izci/ izleyici olmaktan çıkarıp aktif birer düşünür olmamıza zemin hazırlamaktır.
bu zemin üzerinde okuyucu ve yazar arasında kurulmak istenen sağlam bir köprüdür
ne okuyacağına karar veremeyen okurlar ya da yeni yazar adayları için ilham verici kaynaklardır.
bizim fark etmediğimiz detayları özellikle de alt metinleri görmemize
ve bilinçli okuma yapmamıza yardımcı olmaktır


yazılar bölümünde böylesi sosyal kültürel ve sanatsal katkıları önceleyerek okuma kültürüne önem ve değer veren bir gönül insanını
ana sayfaya taşıyan seçki kuruluna teşekkür ediyorum.

kaleminize emeğinize sağlık ilkay bey

çalışmalarınızda başarılar dilerim

tebriklerimi bırakıyorum sayfanıza

selam ve saygılarımla




© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL