İnsanların elinden hayalleri alınacak olursa, başka ne zevkleri kalır? foostenelle
Oktay Güvener
Oktay Güvener

Masumiyeti Arıyorum. Bulan Haber Versin!!!

Yorum

Masumiyeti Arıyorum. Bulan Haber Versin!!!

( 16 kişi )

9

Yorum

29

Beğeni

5,0

Puan

1256

Okunma

Masumiyeti Arıyorum. Bulan Haber Versin!!!

“Biz emaneti göklere, yere ve dağlara sunduk da onlar bunu yüklenmekten çekindiler. Onu insan yüklendi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir.” diyen ilahi hitabı çoktan unuttuk. Herkes kalbine bir baksın şu an…

İnsan… Yaratılmışların en şereflisi. Ancak yeryüzünde en çok şeyi unutan da yine o. Bugün sorulması gereken en yalın ama en can yakıcı sorulardan biri şu: Dünyayı güzelleştiren neydi? Bunun tek bir cevabı var bence. MASUMİYET!!!

Bu soru, sadece bu çağa ait bir soru değil elbette. İnsanın, ruhunu, hikmetini ve ahlâkını unuttuğu ve yaratılmışlar arasında en aşağı seviye indiği her zamana ait bir sorusudur.

Bu soruya verilen her cevap, aslında bizdeki hakikatin neresinde durduğumuzu da gösterir. Hakikaten bir nerede duruyoruz?

Para, modern put olmamış mı hayatımızda. İnsanoğlu bir zamanlar sadece değiş tokuş kolaylığı için para icat etti. Sonra onu kutsadı. “Malı çok seviyorsunuz” diyen ilahi hitap yüzyıllar sonra paranın insanın kendini tanımladığı bir simgeye dönüşeceğini haber veriyordu sanki.

Bugün cüzdanın ağırlığı, kalbin değeri yerine geçti. İnsanlar birbirlerine bakiye kadar hürmet eder oldu. Oysa bir ömrün kıymeti, hesap cetveline sığmaz. Yusuf’un birkaç akçeye satıldığı pazar, aslında insanlığın vicdanı kaybettiği ilk çarşıydı.

“Mal ve evlatlar dünya hayatının süsüdür.” Ama bu süs, asıl değildir. Makam, mal ve mülk; insana hizmet etmesi için verilmişken, insan onlara kul oldu. Dostlar satıldı, hakikatler çarpıtıldı. Sahte gülümsemelerle döşenmiş merdivenler, nice ruhların çöküşüne sahne oldu.

Peki nedir güzellik?

Modern akıl, cevabı verilerde, sistemlerde, metriklerde arıyor. Oysa Kur’an’da “güzel söz” ve “salih amel” bir arada zikredilir. Merhamet etmeyene merhamet edilmez denir. Güzellik, imanla, niyetle ve fıtrata uygunlukla oluşur.

Bir çocuğun gülüşü neden güzeldir? Çünkü yapmacık değildir. Bir annenin gözyaşı neden içimizi deler? Çünkü hesapsızdır. Gerçek güzellik, rakamsızdır, saftır, gerçektir. İnsanın içine işler, cebine değil.

Masumiyet, işte bu hesapsızlığın adıdır. Allah’ın “Rabbimiz bizi unutmaktan ve yanılmaktan dolayı sorumlu tutma” duasıyla öğrettiği gibi, biz aslında unutarak kaybettik masumiyeti. Büyüdükçe bozulduk. Bilgilenip uzaklaştık. Ekranlarımız arttıkça bakmayı, konuşmalar çoğaldıkça dinlemeyi, kazandıkça vermeyi unuttuk.

Belki de dünyayı güzelleştiren; bir annenin "hakkım helâl olsun" cümlesi, bir kasabın kediye bıraktığı pay, bir çocuğun şeker verirken seçmeden uzattığı avuçtu.

Bugün ise iyilik bile bir kampanyaya, bir gösteriye dönüştü. Hesapsız yapılan her şey nadirleşti. Oysa Kur’an ne diyordu: “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü en güzel olanla sav. O zaman seninle arasında düşmanlık olan kişi, sanki candan bir dost olur.” Şimdi verirken bile düşman kazanıyoruz aslında. Neden mi? Çünkü verirken bile insanları rencide ediyoruz.

Bir elin verdiğini diğer elinin bilmemelidir asıl olan. Güzelliğin tarifi budur işte.

Dünyayı güzelleştiren, insanın içindeki hakikate sadakatiydi. Birlik, merhamet, şefkat, tevazu ve adalet… Bunlar unutuldukça şehirler betonlaştı, insanlar ruhsuzlaştı, kalpler dondu. Ve biz, paranın, makamın, toprakların değil; kaybettiğimiz masumiyetin ardından çirkinleştik.

Şimdi yeniden sormalıyız: Dünyayı güzelleştiren neydi, ne oldu?

Merhamet nerede bilen var mı? Ben uzun zamandır göremiyorum onu, kaybettim bendeki merhameti, peki siz de fazladan var mı?

Bu hafta bu konuyu neden işledim sizce? Merak edenler, etrafına şöyle bir kalp gözü ile bir baksınlar.

Nereye mi bakacağız? (Gazze’ye, Hama’ya, Afrika’ya, Doğu Türkistan’a, Ukrayna’ya ne bileyim sizce zulüm nerede ise oraya bakın).


Gelin bu haftaki yazıyı bir dua ile bitirelim. “Allah’ım, fıtratımıza dönebileceğimiz kadar derin bir kalp ver bize. Unuttuğumuz güzelliği, yine seninle hatırlayabilelim…

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (16)

5.0

100% (16)

Masumiyeti arıyorum. bulan haber versin!!! Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Masumiyeti arıyorum. bulan haber versin!!! yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Masumiyeti Arıyorum. Bulan Haber Versin!!! yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Merdümg.riz
Merdümg.riz, @merdumg-riz
24.5.2025 21:44:33
5 puan verdi
Amiiin diyorum bu güzel duanıza çok anlamlıydı insanin uzun uzun düşünmesi ve kendini muhakeme etmesi gereken bir konu kaleminize yüreğinize sağlık kaleminiz daim olsun inşallah saygılar
Etkili Yorum
Gülhan Çeliktaş
Gülhan Çeliktaş, @gulhanceliktas
24.5.2025 17:12:49
5 puan verdi
Masumiyet, bu yazıyı yazanın kalbinde...🌼🙏
Etkili Yorum
Şairenin günlüğü
Şairenin günlüğü , @saireningunlugu
24.5.2025 16:03:10
5 puan verdi
Masumiyet çocukların yüreğinde
Yetişkin hiç bir kul masum değil artık
Hatalarla dolu bir hayatın esiri olmuşuz
Çok akıllı olduğumuzu zannedip cehalet batağında çırpınıyoruz
Farkında bile değiliz
Nefsin ve varlığın kölesi olmuş, ölümü hatırlamayan bir topluluk
Oysaki ömür denilen süreç iki nefes arası
Allah bizleri en az hata yapanlardan eylesin.

Beğenerek okudum kaleminiz kavi duygunuz daim olsun.
Selam ve saygılarımla
nejat hoca
nejat hoca, @nejathoca
24.5.2025 10:57:47
5 puan verdi
Para, makam, güç gibi unsurların insan ilişkilerini ve vicdanı nasıl etkilediği üzerinde duruluyor. Özellikle iyiliğin bile hesaplı hale gelmesi, insanın samimiyetini kaybetmesi gibi konular işleniyor. Yazının temel mesajı, insanın özüne dönerek hakikate ve merhamete yeniden kavuşması gerektiği yönünde. Bu güzel tespit ve yararlı mesajlarınız için Allah razı olsun. Başarılar diliyorum üstadım.
Gülistan2533
Gülistan2533, @gulistan2533
24.5.2025 10:22:59
5 puan verdi
Para, modern put olmamış mı hayatımızda. İnsanoğlu bir zamanlar sadece değiş tokuş kolaylığı için para icat etti. Sonra onu kutsadı. “Malı çok seviyorsunuz” diyen ilahi hitap yüzyıllar sonra paranın insanın kendini tanımladığı bir simgeye dönüşeceğini haber veriyordu sanki.

dünyanın geldiği noktanın kısa bir özeti gibi. tebrikler.
Etkili Yorum
Beyzade
Beyzade, @beyzade2
24.5.2025 10:22:41
Çok manidar... Beğeniyle okudum. Saygılarımla.
Salih2144
Salih2144, @salih2144
24.5.2025 10:19:59
5 puan verdi
Belki de dünyayı güzelleştiren; bir annenin "hakkım helâl olsun" cümlesi, bir kasabın kediye bıraktığı pay, bir çocuğun şeker verirken seçmeden uzattığı avuçtu. Ne güzel ifadeler bunlar kaleminize sağlık.
hasanbelek
hasanbelek, @hasanbelek
24.5.2025 10:08:11
5 puan verdi
ANLAM yüklü bir deneme OKUdum. Kutluyorum
Kalemin daim olsun inşaAllah
Selam ve saygılar sunarım
Oktay Güvener
Oktay Güvener, @oktayguvener
24.5.2025 10:04:16
5 puan verdi
https://www.tigrishaber.com/masumiyeti-ariyorum-bulan-haber-versin-8267yy.htm
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL