İnsanların elinden hayalleri alınacak olursa, başka ne zevkleri kalır? foostenelle
Umay Alkım
Umay Alkım

Dünya İklim Günü Üzerine

Yorum

Dünya İklim Günü Üzerine

( 6 kişi )

8

Yorum

24

Beğeni

4,7

Puan

401

Okunma

Okuduğunuz yazı 15.5.2025 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

Dünya İklim Günü Üzerine

Sahra Çölü’nün kum fırtınaları, yağmur ormanlarının ihtiyaç duyduğu fosforu taşır. Bu olgu, kâinatın yaratımındaki ölçü ve denge ilkesinin en çarpıcı göstergelerindendir. Evrenin her bir unsuru başka bir varlığın yaşamına katkı sağlarken, biz insanlar ise çoğu zaman bilinçli, bazen de bilinçsizce dünyanın ekolojik dengesini bozarız. Ekolojik değişimlere karbon izimizi bırakarak yalnızca çevreyi değil, aynı zamanda ekonomik dengeleri de sarsar ve büyük dönüşümlerin yol açarız.

Orta Çağ’da yaşanan Küçük Buzul Çağı, pamuk üretim alanlarının Akdeniz havzasından daha kuzeye kaymasına neden olmuştur. Bu değişim, ticaret yollarının yeniden şekillenmesine yol açmış ve tüketim ekonomisinin gelişmesine zemin hazırlamıştır. İklim değişikliği yalnızca ekolojik sistemi değil, aynı zamanda ekonomik yapıları ve insanın yaşam biçimlerini de etkileyen güçlü bir unsurdur.

Bu çerçevede, 15 Mayıs Dünya İklim Günü’nün taşıdığı anlam ve önemi bir kez daha hatırlatmak isterim. Bazı şeyleri değiştirmek hâlâ bizim elimizde. Özellikle tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçişi destekleyerek, daha sosyal ve eşitlikçi bir ekonomik yapının oluşmasına katkı sağlayabiliriz. Çevremizdeki insanları iklim değişikliği konusunda bilinçlendirmek, farkındalık programlarına öncülük etmek ve bu konuda yazılar kaleme almak, atılabilecek önemli adımlardan yalnızca birkaçıdır. Bitki temelli tarımsal üretime yönelmek ise, hem çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz çağda, ekosistemden ekonomiye uzanan bir kırılmanın eşiğinde olduğumuzu unutmamak gerekir. Bu alanda atılacak her adım, gelecek nesillerin sürdürülebilir bir yaşam kurabilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (6)

5.0

83% (5)

3.0

17% (1)

Dünya iklim günü üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Dünya iklim günü üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Dünya İklim Günü Üzerine yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
suyun sancısı
suyun sancısı, @suyun-sancisi
16.5.2025 23:46:25
Sevgili Umay bilgi ve yeteneğiyle başka bir platformda tanıdığım ve değer verdiğim bir şahıs
ne eylerse güzel eyler her daim

tebrik ve sevgimle günü hak eden yazına
çokça sevgimle
direniş
direniş, @direnis
16.5.2025 20:41:57
Tebrik ederim günün yazısına
Dünyanın iklim şartları gerçekten değişti, doğanın dengesi bozuldu.
Bunun sebebi normal yaşamını yürütenler değil; inekler de değil. Tek suçlu gözünü çıkar, menfaat, çok kazanma hırsı ile dünyayı, dolayısı ile doğanın dengesini bozan baronlar, küresel şeytani günlerdir. Dünyayı zehirleyen onlardır. Ama suçladıkları biziz!
Devasa fabrikalar kurarak filtre takmadan zehirli gazları bize yutturan o çakallardır.
Amerika, karbon sayımını yasaklayan şartlara imza koymayan ülke! Ya Avrupa, Çin, Rusya? Bunlarda karbon üretmeye devam ediyorlar.
Fakat bizim gibi çılız ülkelere iklim yasası diye dayattıkları şey bizi tamamen esir almaya yöneliktir.
30 milyar bizimkilerin eline sıkıştırılarak her şeyimizi teslim alacaklar.
İklim kanunu denen küresel çetenin oyununa gelmemeliyiz. Meslise gönderilen dayatma yasa suratlarına çarpılmalıdır!
Duyarlı yüreğine teşekkür ederim Umay hanım
Saygılar selamlar

direniş tarafından 16.5.2025 22:08:05 zamanında düzenlenmiştir.
Hüma Efkan
Hüma Efkan, @humaefkan
16.5.2025 19:44:55
https://www.baib.gov.tr/files/downloads/PageFiles/f345dbce-f055-ed11-a91b-000c29511bae/Files/ek-3.pdf
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
16.5.2025 19:40:12
5 puan verdi
Bizim toplum ne iklimle ilgileniyor neden dünyanın cevresiyle kutlarım çalışmanızı
Hüma Efkan
Hüma Efkan, @humaefkan
16.5.2025 13:28:23
Şu paragrafı açar mısınız pek anlayamadım da;

"Orta Çağ’da yaşanan Küçük Buzul Çağı, pamuk üretim alanlarının Akdeniz havzasından daha kuzeye kaymasına neden olmuştur. Bu değişim, ticaret yollarının yeniden şekillenmesine yol açmış ve tüketim ekonomisinin gelişmesine zemin hazırlamıştır. İklim değişikliği yalnızca ekolojik sistemi değil, aynı zamanda ekonomik yapıları ve insanın yaşam biçimlerini de etkileyen güçlü bir unsurdur."

Buzul çağ ile, orta çağ arasında nerdeyse 2,5 milyon yıl var ki, insan oğlu henüz 10 bin yıla dahi ışık tutamamıştır.

Pamuk ekiminin sadece Akdeniz iklimiyle ilintili olduğunu soylemek de yanlış olur. Çünkü tropikal bölgelerde ya da Iğdır, Diyarbakır gibi Akdeniz iklimiyle alakası olmayan yerlerde de pamuk fevkalede ekilebiliyor. Hatta Iğdır pamuğu, lifli olması hasebiyle, Mısır'da yetişen pamuktan ve hatta Akala cinsi pamuktan çok daha kalitelidir. Ayrıca pamuk ekiminin yaygınlaşması tarım ekonomisine ve tekstile katma değer sağlar. Ne var ki siz tam aksi bir tezle ekonomik çöküşü, pamuk ekiminin yaygınlaşmasına bağlamışsınız.

Bu durumun yazdıklarınızla ilintili olduğuna dair herhangi bir kaynak var mı? Bir pamuk üreticisi olarak araştırmak okumak tecrübe edinmek isterim.

Ayrıca, size önerim "İKLİM YASASINI" çok iyi araştırın ve inceleyin! İklim yasasını kabul etmemiz, Türkiyede tarımdan sanayiye her şeye kota konulup yasaklanması demektir. Yeni bir fabrika kuramaz, hayvancılık yapamaz, tarımla uğrasamazsınız!

Lütfen bir konuyu tartışmaya actığınızda, o konu hakkında detaylı bilgi edinin!
yasar_Çetinkaya
yasar_Çetinkaya, @yasar-etinkaya
16.5.2025 09:06:28
Duyarlı harika bir yazı
“İnsan her şeyden sorumludur
Ya da insan her şeyin sorumlusu”

Ne kadar uçlarda yaşıyoruz değil mi ?

Emeğinize sağlık
Sevgiler selamlar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL