Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
turgaykurtulus
turgaykurtulus
VİP ÜYE

Türk Müziğinde Değişim

Yorum

Türk Müziğinde Değişim

( 1 kişi )

2

Yorum

5

Beğeni

5,0

Puan

109

Okunma

Türk Müziğinde Değişim

Türk Müziğinde Değişim

Türk müziği, 1970’lerden 2000’lere kadar büyük bir değişim ve evrim geçirdi. Toplumsal, ekonomik ve siyasal olaylarla paralel ilerleyen bu değişim, her dönemin kendi müzikal kimliğini oluşturmasını sağladı.

1970’ler, Anadolu Pop olarak adlandırılan ve Batı müziği ile geleneksel Anadolu melodilerinin harmanlandığı bir dönem olarak dikkat çeker. Dünya genelinde yaşanan rock ve psychedelic müzik akımları, Türkiye’de yerel motiflerle birleştirildi.

Bu dönemin en önemli sanatçılarından biri Barış Manço, Anadolu’nun zengin halk ezgilerini rock ile birleştirerek büyük bir çıkış yaptı. Erkin Koray, Cem Karaca, Moğollar ve Selda Bağcan gibi isimler de bu akımın öncülerindendir. Bu dönemde toplumsal olaylara duyarlı lirikler ve protest öğeler de dikkat çekmektedir.

1980’ler, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında toplumsal ve kültürel bir dönüşümün yaşandığı bir dönemdir. Darbenin yarattığı baskı ortamı ve kentleşme ile birlikte halkın sesi, arabesk müzikle daha fazla duyulmaya başlandı. Arabesk, ağırlıklı olarak acı, keder ve hüzün temalarını içeren bir tür olarak öne çıkmıştır.

Bu dönemin öncülerinden Orhan Gencebay, arabesk türünün en büyük gelişimini yaşamış ve sentez bir tarz yaratmıştır. Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses, arabesk müziğin zirveye ulaştığı dönemde en popüler isimler arasında yer aldı.

Ancak 1980’ler sadece arabesk müzikle sınırlı kalmamış, pop ve rock müzik de önemli gelişmeler kaydetmiştir.

1990’lar, Türk pop müziğinin en parlak dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle özel radyo ve televizyon kanallarının kurulması, müziğin yayılmasını ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Bu dönemde pop müziğini Batı standartlarına uygun hale getiren sanatçılar, büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı.

Bu dönemin öncülerinden biri Tarkan, "Popun Kralı" olarak anılır ve hit parçalarıyla uluslararası arenada bile tanınmaya başlamıştır. Sezen Aksu, hem kendi şarkılarıyla hem de yetiştirdiği sanatçılarla pop müziğin temel taşlarından biri olmuştur. Kenan Doğulu, Mustafa Sandal, Hande Yener, Sertab Erener gibi isimler de 90’lar popunun öncülerindendir.

2000’lere gelindiğinde, internetin yaygınlaşması ve dijital platformların gelişmesiyle birlikte müzik endüstrisi büyük bir değişim yaşadı. Artık sanatçılar, albüm yerine tekli (single) formatında çalışmalar yayınlamaya başladı ve dijital platformlar ön plana çıktı.

2000’lerin başlarında pop müziği hala etkisini sürdürse de, rock ve alternatif müzik türleri de öne çıkmaya başladı. Teoman, Athena, Mor ve Ötesi, Duman gibi gruplar rock müziğin yeniden popüler hale gelmesini sağladı. Ayrıca, rap müziği de yavaş yavaş tanınmaya başladı ve Ceza gibi isimler bu dönemde öne çıktı.

1970’lerden 2000’lere kadar Türk müziği büyük bir evrim geçirerek çeşitli türlere ayrılmış ve her dönem kendi öncülerini yaratmıştır. Anadolu Pop’tan arabeske, pop müziğin zirveye ulaştığı 90’lardan dijital dönüşümün yaşandığı 2000’lere kadar, Türk müziği toplumsal değişimlerin bir aynası olmuştur. Dönemsel olarak ortaya çıkan başarılı albümler ve sanatçılar, Türk müziğinin farklı renklerini ve dönüşümünü gözler önüne sermektedir.

Turgay Kurtuluş

Paylaş:
5 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Türk müziğinde değişim Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Türk müziğinde değişim yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Türk Müziğinde Değişim yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
17.3.2025 13:12:05
5 puan verdi
Sevgili Nurefşan a katılmamak mümkün mü?
Baştan sona emek verdiğiniz bu çalışmayı okumak adına mutluyum.

Sözcükler de adeta notalar gibi evrene serpilen.

Sevgiyle ilintili yaşam ve işte müziğin ve şarkıların bize kattıkları.

Tebrik ederim tüm içtenliğimle.


Sonsuz selam saygılarımla dost yazarım.


Kaleminizi seviyorum
Etkili Yorum
Nurefşan.
Nurefşan., @nurefsan-
17.3.2025 11:11:08
Yazın Türk müziğinin 1970’lerden 2000’lere kadar geçirdiği evrimi ve toplumsal, ekonomik, siyasal faktörlerle nasıl şekillendiğini çok güzel bir şekilde özetliyor.
Her dönemde farklı müzikal akımlar ve sanatçılar ön plana çıkmıştır. Müzik aslına bakarsan toplumsal değişimin kültürel değişimin yansımasıdır,
70'lerdeki Anadolu Pop, 80'lerdeki arabesk, 90'larda pop müziğin zirveye çıkması ve 2000'lerde dijital müzik yapılması ben 70-80-90larda takılı kaldım. 2000 lerde de evet güzel sanatçılar var ama ruhuma hala 90 lar hükmediyor. Canım çok sıkılınca dinlediğim şarkılar o dönemde çıkan sanatçılar ve onların eserleri

Türk müziği bir nesli gözetmiyor diğer sonra ki nesile de aktarılıyor,
Hangimiz Barış abiyi sevmeyiz ki hangimiz ben bir çınar ağacıyım diye esip gürlemez yada Ersen Dadaşlar'ı dinleyince takılı kalmaz
Bizim belleğimize ne güzel yer etmiş usta sanatçılar var.
O kadar sanatçının içinde Zeki Müren ne kadar temiz ne kadar berrak bir Türkçe konuşurdu. Hala onun yeri doldurulamadı.
Şimdi satırlarıma son verirken azcık ben katmazsam olmaz demi ama
Ümit Besen'in ı love you yes ay tu şarkısıyla ingilizce öğrenen bir nesiliz biz :)) Ya da damarıma basmayın Ali Desidero'ya bağlarım kendimi...

Ben sevdim okumak keyifli güzel bilgi vericiydi.
Nicelerini okumak dileklerimle.
Yazma sevgin rehberin olsun.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ