Adalet, bir kutup yıldızı gibi yerinde durur, geri kalan her şey onun etrafında döner.-- konfiçyüs
Arzuzungur
Arzuzungur
@arzuzungur
VİP ÜYE

GÖZ GÖZE GELEMEDİĞİMİZ ÇOCUKLAR

16 Şubat 2025 Pazar
Yorum

GÖZ GÖZE GELEMEDİĞİMİZ ÇOCUKLAR

1

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

123

Okunma

GÖZ GÖZE GELEMEDİĞİMİZ ÇOCUKLAR

GÖZ GÖZE GELEMEDİĞİMİZ ÇOCUKLAR

Bir çocuğun sesini hiç duymadığımız zamanlar oldu mu? Belki oldu, belki de fark etmedik. Çünkü meşguldük. Ekranlarla, bildirimlerle, sosyal medyanın hiç bitmeyen akışıyla… Oysa o çocuk oradaydı, gözlerimizin içine bakarak bir şeyler söylemek istiyordu. Ama biz ona değil, elimizdeki telefona baktık.

Bir gün bir parkta otururken, yan masada oturan bir anne ve küçük bir kız dikkatimi çekti. Küçük kız heyecanla annesine bir şeyler anlatıyordu, ellerini havada sallayarak bir hikâye canlandırıyordu. Ama annesi telefonunun ekranına dalmıştı. Başını kaldırmadan, arada bir “hmm” diyerek cevap veriyordu. Kızın gözlerindeki ışık yavaş yavaş söndü, cümleleri kısaldı, sesi alçaldı… Sonra tamamen sustu. Bir çocuk, fark edilmediği bir anda susmayı öğreniyordu.

Bu sahne tanıdık geldi mi? Hepimiz benzerini ya yaşadık ya da şahit olduk. Telefonlar, tabletler, diziler, sosyal medya… Hepsi hayatımızın bir parçası haline geldi. Teknoloji elbette kötü değil. Ama onu nasıl kullandığımız, kimleri ikinci plana attığımız önemli.

Bu kitap, günümüz dünyasında ebeveynlerin ve çocukların karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan birini ele alıyor: Teknoloji bağımlılığı ve aile içi iletişimin zayıflaması. Çocuklarımızla ne kadar göz göze geliyoruz? Ne kadar sohbet ediyoruz? Kaç defa bir hikâyeyi sonuna kadar dinleyip, sadece o anı yaşadık?

Belki farkında bile olmadan çocuklarımızı ihmal ediyoruz. Onlar yanımızda ama biz orada değiliz. Bu kitap, teknolojiyi suçlamak için değil, bilinçli kullanımın yollarını aramak için yazıldı. Gerçek hikâyeler, çözüm önerileri ve bilinçlenmemiz gereken noktalarla dolu olacak.

Eğer bu satırları okuyorsan, sen de bir şeylerin yanlış gittiğini fark etmiş olabilirsin. O zaman birlikte düşünelim: Biz, çocuklarımızın gözlerinin içine bakmayı ne zaman unuttuk?

Bölüm 1: Teknolojinin Aile Üzerindeki Etkileri

Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırdığı kadar aile içi iletişimi de derinden etkiledi. Eskiden aileler bir sofrada toplanıp sohbet ederdi. Şimdi ise çoğu zaman herkesin elinde bir telefon, gözleri ekrana kilitlenmiş halde yemeğini yiyor.

Peki, bunun çocuklar üzerindeki etkileri ne? Çocuklar, ebeveynlerinden yeterli ilgiyi göremediğinde içe kapanabiliyor, dikkat çekmek için öfke nöbetleri geçirebiliyor ya da teknolojiye bağımlı hale geliyor.

Gerçek şu ki, çocuklar ebeveynlerinin dikkatini çekmek için bazen yanlış yollar seçebilir. Teknoloji bağımlılığı olan ebeveynler, çocuklarının psikolojik ihtiyaçlarını fark edemedikleri için zamanla onların da teknolojiye bağımlı hale gelmesine neden olabilirler. Bu bir kısır döngü oluşturur. Önce anne-baba ekrana bağımlı hale gelir, sonra çocuk ilgiyi ekranlardan aramaya başlar.

Bölüm 2: Çocukların Sessiz Çığlığı

Çocuklar, ebeveynlerinden ilgi görmediklerinde iki farklı tepki verir: ya daha fazla dikkat çekmeye çalışırlar ya da tamamen içe kapanırlar. Bugün pek çok çocuk, anne babalarının ilgisini kazanmak için sürekli bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama karşılık göremediğinde susmayı öğreniyor.

Bir annenin telefonuyla meşgul olduğu bir anda çocuğunun ona seslendiğini düşünelim. Çocuk birkaç kez tekrar eder ama annesi telefonu bırakmadan sadece başını sallar ve kısa cevaplar verir. Çocuk bir süre sonra, “Anneme ne anlatsam duymuyor” diye düşünmeye başlar. Zamanla paylaşmayı bırakır.

Bu bölümü okuyan ebeveynler için bir soru: Çocuğunuz size bir şey anlatırken, gerçekten onu dinliyor musunuz? Yoksa bir yandan telefonunuza mı bakıyorsunuz?

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Göz göze gelemediğimiz çocuklar Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Göz göze gelemediğimiz çocuklar yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
GÖZ GÖZE GELEMEDİĞİMİZ ÇOCUKLAR yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
turgaykurtulus
turgaykurtulus, @turgaykurtulus
16.2.2025 18:08:50
İlk yazinizla aramıza hoşgeldiniz..


Ne kadar doğru ve düşündürücü bir konuya değinmişsiniz… Günümüzde teknoloji, hayatımızı kolaylaştırırken farkında olmadan bizi en sevdiklerimizden uzaklaştırabiliyor. Özellikle çocuklarımızın gözlerimizin içine bakarak söylediklerini duymamak, fark edilmeden oluşan bir kopukluk yaratıyor. Belki de en büyük eksikliğimiz, 'an'da kalamamak. Yazınız, hepimize değerli bir hatırlatma oldu. Kaleminize sağlık...

© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ