Hangi acı sevmenin verdiği acıdan daha asil, daha değerlidir?-- george sand
bayduygusal
bayduygusal
@bayduygusal

Tavuk Suyuna Çorba

14 Ocak 2025 Salı
Yorum

Tavuk Suyuna Çorba

2

Yorum

8

Beğeni

0,0

Puan

219

Okunma

Tavuk Suyuna Çorba

Tavuk Suyuna Çorba

Fotoğrafı 66 yaşındaki annem gönderdi.

"Bunlardan biri benim babam. Bakalım dedeni bulabilecek misin"

Ben yedi yaşındaydım dedem vefat ettiğinde. Hayal mayal hatırladığım şeyler. Oysa hemen tanıdım rahmetliyi.

Orta sırada oturan beyaz tenli adam benim dedem..

İstanbul İtraiyesi’nde çalışıyormuş. Yılın onbir ayını gurbette ve son bir ayını da memleketimiz Kastamonu’da geçirirmiş.

Annemler beş kardeş. Dört kız ve bir erkek. Oysa gerçek yaşama döndüğümüzde bu kızların tarlada, bağda, bahçede ve evde vs.. nasıl çalıştıklarını düşünürseniz beşi de erkek gibi diyebiliriz.

Bu kardeşlerin en belirgin özelliği hepsinin de mavi gözleri olması. Bu genetiğin sarı saçları ve beyaz teni bana geçerken bu mavi gözler eksik kalmış.

Dedem her yıl o bir ay boyunca evine geldiğinde herkes etrafında pervane olurmuş. Onlara nasihatler verir ve gerçek dünyayı anlatmaya çalışırmış.

Hareketlerinize dikkat edin, yabancılarla konuşmayın vs..

Dedem en son evine geldiği zamanların birinde anneanneme seslenip "bir tavuk pişir de yiyelim.. suyuna da çorba yaparız" demiş. Ninem de evin tek oğlu olarak dayıma "kümesten bir tavuk kes de ayıklayalım" deyince dayım telaşa kapılmış. Evin tek oğlu bir tavuk bile kesemiyormuş.

Apar topar ablalarına koşan dayım rezil olma korkusuyla onları ikna etmeye çalışmış. Oysa hiçbiri bu teklifi kabul etmemiş.

Akşam olduğunda ortada bir tencere..

Heryeri tavuk kokusu sarmış. Tencere açılmış. O etrafa yayılan buharla birlikte çorba niyetine suyu da içilerek afiyetle yenmiş o tavuk.

Tam da o sırada dayımdan söz açılmış. Dedem rahmetli konuşmuş.

- Sen artık bu evin erkeğisin. Annene ve kardeşlerine sahip çık vs..

İşte o sırada evin en küçüğü annem tüm munzurluğuyla lafa girmiş.

- Bu mu sahip çıkacak bize. Daha tavuk bile kesemiyor..

Cebine sakladığı mendilin içinden tavuğun başını sofraya koyuvermiş ve devam etmiş.

- Tavuğu ben kestim!

Annem o günden sonra kümesten uzaklaştırılmış. Ev işlerinden de tabi. Onu hep erkek işlerine vermişler. Hayatı çorba olmuş yani..

Anneme sordum.

"Bana bu hikayeyi niye anlattın"

Karşımda o munzur kız çocuğunu gördüm.

- Tavuğu babana kestirmiştim!

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Tavuk suyuna çorba Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tavuk suyuna çorba yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Tavuk Suyuna Çorba yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
neneh.
neneh., @neneh-
14.1.2025 23:49:46
10 puan verdi
Yine bir sürpriz final, harika bir paylaşım.Üstada saygıyla.
Gule
Gule, @gule
14.1.2025 12:33:09
Dilo bi gün beni çağırdı "yetiş!" dedi "yardımına ihtiyacım var" Annesi iki üç aylığına oğlunun yanına gitmişti, o yüzden bütün işler de Dilo'ya kalmıştı. Hoş zaten hamarat kızın elinden her şey geliyor, bi yemeği yapamıyor. Gittim baktım bizim Dilo ninja gibi tavukla dövüşüyor, hayvanın iki lokmalık kanadından parmağının bi ucuyla nazikçe tutup önce kibarca kaldırıyor, sonra da "ayy!" deyip tencereye fırlatıyor. "Korkuyorum sanki canlanacak şimdi!" deyip, çığlık atıyor ha bire...ne gülmüştüm onun o haline...Sonra da zaten vejetaryen oldu, ne eline, ne de ağzına et sürmedi.

Şimdi kasaptan ölü alınmış hayvanın, ince ayva tüylerini temizlemek başka, canlı hayvanın kellesini uçurmak bambaşka...

Bu işlerden babam sorumluydu, küçük ve büyük baş hayvanların (genelde kurbanlık, hani sanki böyle deyince günaha değil de sevaba girecekmiş gibi) üstüne önce bi besmele çeker sonra da vururdu satırı boğazına...(bununla ilgili bi yazı da yazmıştım hatta)...

Sade, doğal, samimi bir yazı olmuş ve süpriz finalleri seviyosunuz genelde...

Saygılarımla...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ