"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
Hamiyet Su Kopartan
Hamiyet Su Kopartan

BAYRAM ÇOCUKLARA KALAYDI

Yorum

BAYRAM ÇOCUKLARA KALAYDI

6

Yorum

6

Beğeni

0,0

Puan

820

Okunma

Okuduğunuz yazı 23.4.2023 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

BAYRAM ÇOCUKLARA KALAYDI

BAYRAM ÇOCUKLARA KALAYDI

Ramazan Bayramının son günü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün. Aynı anda kutladığımız dinî ve millî bayramları her zaman bulmak mümkün değil. Her otuz üç senede bir denk gelen tarihi bir gün bugün. Dinî bayramlar içinde en sevdiğim bayram Ramazan Bayramı, millî bayramlar içinde en sevdiğim bayram 23 Nisan. En sevdiğim iki bayramın aynı gün kutlanması içimde duygu geçişleri oluşturuyor.

Sadece benim için değil; birçok kişinin de en sevdiği dinî bayramın Ramazan Bayramı, en sevdiği millî bayramın 23 Nisan olduğunu düşünüyorum; çünkü iki bayram da bizim çocukluk hatıralarımıza götüren bir zaman tüneli bence.

Çok küçük çocukken aile büyüklerimizin gece gece oturup yemek yemesine bir türlü anlam veremeyiz. Neden bizden gizli yemek yerler, neden bizi uyandırmazlar? Olsun, onlar uyandırmazsa uyandırmasın bizi, biz de kendimiz uyanırız ya!

Sanki konuşma seslerini duymuyor, yanan ışığı fark etmiyoruz. Zafer kazanmış komutan edasıyla geliriz sofraya, gözümüzü açamaya açamaya biz de yeriz ne yiyorlarsa, hem de büyük bir keyifle; her ne kadar iştahımız olmasa da.

“Oruç tutuyoruz.” derler bir de. Oruç kim, nereden kaçıyor, bunlar neden tutuyor, tuttukları oruç nerede? Soyut zekâmızın gelişmediği yıllarda her kelimeyi somut olarak algılarız.

Soyut zekâmızın yavaş yavaş geliştiği yaşlarda anlatılan kıssa ve hikâyelerle anlarız orucu, biz de niyetleniriz tutmaya. Yine uyandırmazlar bizi de biz uyanınca sabah oruca niyet edeceğimizi idrak edince izin verirler bizim de oruç tutmamıza.

Sahurda bize söylenen duaları tekrar ederek niyetleniriz, biz de büyük heveslerle başlarız oruç tutmaya; ama ne oruç! Acıkmaya, susamaya başlayınca mızmızlığımız, huysuzluğumuz da başlar. Öğle ezanı okununca ilk iftarımızı açarız, sonra yeniden başlarız tutmaya. Biz tutmak için çabaladıkça sanki kaçar saatler. İşte o zaman anlarız oruç tutmayı. Akşam ezanıyla bu sefer hep beraber iftar ederiz.

Yıllar sonra öğreniriz ki bu “tekne orucu”ymuş. İyi de neden tekne orucu? Rivayete göre eskiden çok büyük konaklarda yaşayan geniş ailelerin mutfağı da geniş olurmuş. İçinde kazan kazan yemek yapılan, tekne tekne hamur yoğrulan evlerde haliyle gençler, yaşlılar, çocuklar bir arada yaşarmış. Oruca niyet eden yaşlılar acıkınca bir tekneye saklanır, kimse görmeden oruçlarını bozarlarmış. Yıllar içinde bu gizlilik ortaya çıkmış ve çocuk orucu oluvermiş.

Biraz büyüyüp okula başlayınca hafta sonu tutarız oruçlarımızı tekne de olsa. Her gün tutmasak da ara ara tüm gün oruç tutmaya alışırız sonra. “Ağaç yaşken eğilir.” misali yavaş yavaş öğrenir çocuk bedeni ve ruhu oruca, ibadet bilinci kazanır zamanla. İnanç da ibadet de hayattaki iyi kötü her şey de ailemizde gördüklerimizden ibaret. İyi ya da kötü çocuk yoktur; çocuğun kişilik gelişimini oluşturan iyi ya da kötü aile, iyi ya da kötü şartlardır. Ne demiş atalarımız:
“Görgülü kuşlar gördüğünü işler,
Görmemiş kuşlar, görmemiş ki n’işler?”

Ara ara da olsa, tekne de olsa oruç tutan çocuğun hakkıdır bayram. Bence en çok çocukların hakkıdır bayram. Nevşehir ağzıyla bayramcılık giymek, büyüklerin elini öpünce harçlık almak, hatta kapı kapı dolaşıp şeker toplamak,…

Bayram sabahlarının ilk ziyaretçisidir şekerci çocuklar. Pırıl pırıl, tertemiz kıyafetlerini giyip saçları taranmış şeker çocuklar çalar kapıyı en önce. Tiz sesleriyle “Bayramınız mübarek olsun!” derler hep birlikte. Şeker, kolonya en çok şekerci çocukların hakkıdır.

Yıllarca tartışıldı Ramazan Bayramı mı, Şeker Bayramı mı?

Ramazanda oruç tutan, tutmasa bile oruç tutmaya heveslenen çocuklar için böyle bir ayrım yoktur; çünkü bayramda şeker en çok çocukların hakkıdır; belki de onlar için Ramazan Bayramı Şeker’dir.

Bu bayram sadece üç erkek çocuğu çaldı kapımızı. Eskiden cıvıl cıvıldı oysa. Elleri kınalı kız çocukları açmadı avuçlarını kolonya için; açmadı çantalarını şeker için. Erkek çocukların da cepleri boştu.

Aileler de haklılar. Her bayram sonrası muhakkak bir “şekerci çocuk” vakası haberi okuyor, duyuyoruz. Ailelerin en temel görevi çocuklarını korumak hiç şüphesiz de keşke bayramlar çocuklarda kalaydı, bayram çocuklara kalaydı. Keşke şimdiki çocukların da büyüdüklerinde anacağı bayram tadında bayram gelenekleri olaydı.

ÇİÇEKLER SOLMASIN

Yağmurlar artık insanlığa yağsın.
Gönüllerdeki gamı, kederi dağıtsın.
Kırık kalplerdeki efkârı atsın.
Tüm gönüllerde gök kuşağı açsın.
Dünya huzurla, mutlulukla dönerken
Güneş her yere sevgi yollasın.
Dilerim ki hiçbir çiçek solmasın.

Dünya bahçesinde çiçekler açsın
Renk renk, çeşit çeşit.
Kimi leylâk, kimi sümbül,
Kimi menekşe, kimi gül
Her bahçede bayram olsun,
Dilerim ki hiçbir çiçek solmasın.

Tomurcuklar dalında büyüsün,
Neşeli çiçeklere dönsün.
Kimse hoyratça koparıp
Yan gözle bakmasın,
Küçük bedenine kimse dokunmasın.
Her çiçek güvende olsun.
Dilerim ki hiçbir çiçek solmasın.

Savaş nedir bilmesin,
Silah sesi duymasın,
Tanklar altında ezilmesin,
Hiçbiri vurulmasın.
İllâki vurulacaksa
Yârinin kirpiğinden vurulsun.
Analar artık ağlamasın,
Hiçbir çiçek solmasın.

Çocuklar; geleceğimizin teminatı, ülkemizin umudu, hayatımızın neşesidir. Bu sebeple Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtığı günü çocuklara hediye etmiş.

Yeni doğan Türkiye Cumhuriyeti’ni çocuklarla özdeşleştirmiş ve çocukların akıl ve bilimle uğraşarak akıllarını; sanatla, edebiyatla ilgilenerek gönüllerini eğitmelerini istemiştir; çünkü çocuklar da ülkeler de bilimle güçlenir; sanat ve edebiyatla ilerler.

Ramazan Bayramımızla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.


Hamiyet Su Kopartan ✍️
23.4.23

Paylaş:
6 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bayram çocuklara kalaydı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bayram çocuklara kalaydı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BAYRAM ÇOCUKLARA KALAYDI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Çiğdem Karaismailoğlu
Çiğdem Karaismailoğlu, @cigdem-karaismailoglu
24.4.2023 22:08:11
Çok güzel iki bayramımızı içtenlikle ve çok doğru yorumlamışsınız. Gerçekten yazınızı çok beğendim. Günün yazsı da seçilmiş bu güzel yazınızı beğenerek okudum ve sizi kutluyorum.

Sizin sayenizde de geçmiş iki bayramımızı kutlarım.

Saygı ve selamlar benden.
neneh.
neneh., @neneh-
24.4.2023 17:12:27
Muhteşem!.Kutluyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.
ayşe1
ayşe1, @ayse1
24.4.2023 14:48:17
Dini müeyyideleri layıkiyle yaşamak , yaşatmak,; gelenek ve göreneklerimizi özenle korumak , onları paylaşmak hepimizin sorumluluğu.
Bu konuyu işleyen yazınıza tebrikler.

Her iki geçmiş bayramınızı da yürekten kutlarım.
Sevgiler, esenlikler.
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
24.4.2023 11:36:33
Acılarla harman olmuş bir nesilin çocuklarıydı onlar inşallah gelecekte böyle acılar yaşanmaz kutluyorum her iki bayramı ve çalışmanızı
Ağaçların efendisi
Ağaçların efendisi, @agaclarinefendisi
24.4.2023 07:51:52
Tebrikler ustad anlamlı yazınız Güne layıktır saygiyla
ŞÜKRÜ ATAY
ŞÜKRÜ ATAY, @sukruatay
24.4.2023 02:25:53
Her iki bayramı da birbiriyle içiçe özdeşleştiren bir anlayışla harika duygularla yazılmış muhteşem güzellikteki paylaşımınız için gönülden kutluyorum tebrikler efendim.
Çocuklar ve oruç ile ilgili bölümler anılarımızı canlandırdı sayenizde tekne orucunun nereden geldiği eski ve yeni bayramların mukayesesi ve finali "ÇİÇEKLER SOLMASIN" şiiriyle bitirmek çok anlamlıydı.
Yeryüzünde çocuklara armağan edilmiş tek bayram olan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 103. Yılı sadece ülkemiz değil tüm dünya çocuklarına kutlu olsun 🇹🇷
Ayrıca Ramazan Bayramı'nın son günüyle çakışması da ayrı bir anlam taşıyor, belirttiğiniz gibi 33 yılda ancak denk geldiğinden dolayı.
Ömürden bir gün, ömürden bir yıl, ömürden bir Ramazan daha geçti.
Rabbim tekrar kavuşmayı nasip eylesin 🙏
Âlem-i İslâm’a , size ve ailenize sağlık, mutluluk ve huzur içinde nice hayırlı bayramlar diliyorum.
Sonsuz selam ve dua ile.
Allah'a emanet olunuz.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ