Fehmi Tazegül
2328 şiiri ve 1057 yazısı kayıtlı Takip Et

LİMAN VON SANDERS.



LİMAN VON SANDERS.

LİMAN VON SANDERS STOLP’TA KİMDİR?
Liman von Sanders Prusya’da Stolp’ta 17 Şubat 1855 yılında doğdu. 1874’te Prusya süvari subayı oldu. Bütün asilzadeler gibi kurmay sınıfına ayrıldı. 1910 sıralarında Almanya’nın en değerli generallerinden biri sayılıyordu. Osmanlı hükümeti Balkan Savaşı’ndan çıkmış olan ordusunu düzenlemek için bir Alman askeri ıslah heyeti isteyince İmparator II. Wilhelm bu nazik göreve Liman von Sanders’i gönderdi. Padişah da generale müşir yani mareşal rütbesini verdi.
Liman Paşa kalabalık bir Alman kurmay ve uzman heyetinin başında 1914’ün ilk günlerinde İstanbul’a geldi. I. Dünya Savaşı çıktıktan sonra da 5. Türk Ordusu komutanlığına getirildi. Çanakkale cephesine başkomutan oldu. Cemal Paşa’nın çekilmesi üzerine Filistin cephesi başkomutanlığına ve bu cephedeki “Yıldırım Orduları Grubu” adı verilen üç Türk ordusunun başına getirildi. Savaşın sonuna doğru Almanya’ya döndü. Yerine Mustafa Kemal Paşa Yıldırım Orduları Grubu komutanı oldu.
Liman von Sanders’in 1920’de yayınladığı “Fünf Jahre in Türkei” (Türkiye’de 5 yıl) adlı anıları, askeri edebiyatın şaheserlerinden sayılır. Büyük dünya dillerine çevrilmiş zamanımıza kadar birçok kere basılmıştır.
Liman Paşa Türkiye’de gerçek bir Türk subayı gibi hareket etmeye çok dikkat etmiş. Osmanlı hizmetindeki bütün uzman yabancı subaylar gibi Türk üniforması giymiş ve Türk ordusunu kalkındırmak için elinden geleni yapmıştır. Asilzadelik armasını taşıyan saatini Çanakkale’de o zaman tümen komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Bey (Atatürk)’e hediye etmiştir.
Otto Liman von Sanders 22 Ağustos 1929’da Almanya Münih’te hayata gözlerini yummuştur.

Beğen

Fehmi Tazegül
Kayıt Tarihi:26 Mart 2023 Pazar 22:56:47

LİMAN VON SANDERS. YAZISI'NA YORUM YAP
"LİMAN VON SANDERS." başlıklı yazı ile ilgili
düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.


YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış.

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Edebiyatdefteri.com'u kullanarak Çerez Politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.