Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
ismail karaosmanoğlu
ismail karaosmanoğlu

RAMAZAN VE İHSAN

Yorum

RAMAZAN VE İHSAN

5

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

596

Okunma

Okuduğunuz yazı 22.3.2023 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
RAMAZAN VE İHSAN

RAMAZAN VE İHSAN


RAMAZAN VE İHSAN

İnsan yeryüzüne neden gönderildiğini bir bilse, bir bulabilse. Bir amaçla yaratıldığını bir anlayabilse. Yalnız yemek, içmek ve eğlenmek için yaratılmadığını idrak edebilse… Ah nerde, nerede bu müdrike bu şuur? Yanından bile geçmiyor zavallı insan. Niçin yaratıldığını bir türlü kavrayamıyor.

İşte Ramazan bu idrake çağırıyor bizi. Kendi gerçeğimizi anlamaya, kavramaya ve bu gerçek çerçevesinde hayatımızı anlamlandırmaya çağırıyor.’ İnsan başıboş yaratıldığını mı zannediyor? ’buyuruyor Allah –u Teala (cc.)

işte başıboş yaratılmadığını anlayacak insan niçin yaratıldığını da bilecek, bulabilecektir. Onun için ‘Kur’an da hala anlayamayacak mısınız? ’ hitapları çokça yer alıyor. Kur’an insanı araştırmaya, öğrenmeye, düşünmeye ve anlamaya çağırıyor. Çok fazla ibadet etmeye değil, namaz kılmak, oruç tutmak anlamında.

İnsan ihsan makamında. ‘İnnallahe ye’muru bil adli ve’l -ihsan’ ’Allah adalet ve ihsanı emrediyor’. Her Cuma hutbeden inmeden imam efendi bu şekilde hitapla bitiriyor öğütlerini. ‘Ve ita izil kurba…’’ Yakınlara vermeyi emrediyor Allah’’ diyor Kuran’ dan ayetle. Ramazan Allah’ın ihsanı Müslümanlara. Ve en çok bu ayda ihsan etmek, iyilik ve ikram emrediliyor, teşvik ediliyor, öğütleniyor. Yapılacak sadaka ve ikramların sevaplarının bu ayda kat kat olacağı müjdeleniyor.

Sürekli namaz kılan değil, üzerine düşen vecibeleri yerine getirdikten sonra insanlara yardım eden, helal rızk için çalışan, aile ve efradının iş ve hizmetlerine koşan insan tipi ululanıyor. İnsanların sıkıntılarını giderenler daha üstün tutuluyor. Nafile ibadetlerden daha önemli sayılıyor.

Bir menkıbe anlatılır bu meyanda: iki kardeş anlaşılıyor bir ibadet edecek gece gündüz, diğeri para kazanmak için çalışacak ve kazandığını kardeşiyle bölüşecek. Diğeri de sevabını onunla bölüşecek. Yani bir dünya için diğeri ahiret için çalışacaklar, kazançlarını bölüşecekler. Dünya için çalışan ahiret için çalışandan daha üstün tutuluyor. İşte din bu. İnsanların sıkıntısını gidermeyi, dertlerini paylaşmayı ve onlara çareler bulmayı nafile ibadetlerden üstün tutuyor dinimiz.

İblis bile cimri abidden korkmuyor, cömert fasıktan korkuyor. ’’Cimri abid şimdi elimden kurtulmuş görünüyor ama ben eninde sonunda onu avucumun içine alırım. Çünkü o parayı çok seviyor. Ben onu parayla pulla, dünya malıyla avlayabilirim. Ama o cömert fasık var ya şimdi avucumda gibi görünüyor, amma o eninde sonunda elimden kaçıp kurtuluverir.’’

Zaten cömertlik Allah’ın varlığına, Rezzak; rızık verici olduğuna, dünyadaki mal ve mülkün ona ait olduğuna kuvvetli bir inanç ve kati bir imandan kaynaklanmaktadır. Cimrilik ise inanç zafiyetinden kaynaklanmaktadır. Allah’ın Rezzak olduğuna inanmamaktan gelir.

Ramazan bize Allah için vermemizi, insanlara ihsan ve ikramda bulunmamızı hatırlatıyor. Yalnız hatırlatmakla kalmıyor, bir ihsan sofrası hazırlıyor, önce o bize ikram ediyor, sonra bize ihsan duyguları aşılıyor.

Ramazan ve ihsan; işte iki kardeş kavram. İki iyi yoldaş, iki iyi gönüldaş gibi geldiler bize; gülerek ve coşkuyla kuşattılar bizi. Evrensel aşk şarapları sunuyorlar bize ve biz kana kana içiyoruz bu şaraplardan, coşuyoruz, insanlık deryasının bir parçası olduğumuzu anlıyoruz.

HOŞ GELDİN EY ŞEREFLİ RAMAZAN. ABI HAYAT SUNDUN BİZE.


Ahmet Kemal


Kayıt Tarihi : 30.6.2014

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Ramazan ve ihsan Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Ramazan ve ihsan yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
RAMAZAN VE İHSAN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ayşe1
ayşe1, @ayse1
23.3.2023 16:45:40
İyiliği, paylaşmayı, yardımlaşmayı hatırlaran; iradeyi, azmi, nefsi güçlendiren ; sorumluluğu, anlayışı,... algılatan Ramazan'ı, kapsamlı yaklaşımıyla irdeleyen yazınıza tebrikler.

Saygılarımla.
Etkili Yorum
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
23.3.2023 13:09:05
Hele de bu mübarek ay da kul olmanın bilincine bir varabilse önce Müslümanlar sonrada bütün insanlar, her şey çok daha güzel ve anlamlı olacak. Müslümanı, Yahudi'si, Hristiyan'ı, Ateisti, Budist'i, hepimiz imtihandayız da farkına varabilenlere ne mutlu, bir de farkında olmadan dünyayı sadece buradan ibaret sananlar ki işte Allah onlara akıl fikir, basiret ihsan etsin diyelim. Hayırlı Ramazanlar...
İbrahim Kurt
İbrahim Kurt, @ibrahimkurt
23.3.2023 12:10:52
Em temiz en samimi ibadettir oruç kutluyorum saygılar
Hayrullah
Hayrullah , @hayrullah1
23.3.2023 07:06:31
Yüreğine sağlık üstadım güne düşen yazınızı beğeniyle okudum hak ettiği yeri almış günün önemini anlatan nadide eserinizi ve değerli şahnızı yürekten tebrik eder hayırlı Ramazanlar dilerim Allah’a emanet olunuz esen kalınız
SELAMET99
SELAMET99, @selamet99
23.3.2023 03:32:24
Güne yakışan bu güzel yazınızı yurekten tebrik ederim üstadım...

Emeğinize yüreğinize kaleminize sağlık Hayırlı Ramazanlar inşaAllah...
Saygı ve selamlarımla
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL