Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
yitiksevdalar
yitiksevdalar

ANLAYAN BERİ GELSİN

Yorum

ANLAYAN BERİ GELSİN

5

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

536

Okunma

ANLAYAN BERİ GELSİN

ANLAYAN BERİ GELSİN

Dün akşam eve giderken, radyoda kulağıma çalındı. İcra takibindeki iki bin liranın altındaki borçlar silinecekmiş. Bu haber beni seneler öncesine götürdü.

Babam elektrikçiydi benim. Mütevazı bir dükkanı vardı. O zamanlar emeklilik sistemi şimdiki gibi tek çatı altında toplanmamıştı. Bağ-Kur ve SSK vardı. Babam Bağ-Kurluydu.

Her ayın ikisinde sabah erkenden elime parayı tutuşturup beni Ziraat Bankası’na gönderirken; “Aman oğlum dekontu almayı unutma.” diye de sıkı sıkıya tembihlerdi.

Dönüşte dekontu benden alır rafta duran büyük klasörü çeker ve içine özenle yerleştirirken yüzündeki rahatlama hissini görür anlam veremezdim. “Baba bunları niye saklıyoruz. Ödüyoruz işte banka da kayıt altına alıyor. Ne gerek var?” diye sorduğumda; “Oğlum tedbir iyidir. Dünyanın bin bir türlü hali var. Hem bu bankaların işi belli olmaz.” derdi.

Babam MHP ilçe başkanıydı. Bizim dükkan küçüktü ama dönen siyaset her zaman büyük olurdu. Arkadaşları gelir, çay sigara eşliğinde günde birkaç kez hükümetler yıkılır, hükümetler kurulur, vatan kurtarılırdı.

Ve zaman zaman muhabbet döner dolaşır bu babamın Bağ-Kur hassasiyetine gelirdi. Arkadaşları babama; “Ya Fevzi Başkan ne uğraşıyorsun. Nasılsa bir af çıkar tüm borçları silerler.” diyerek takılırlardı.

Hakikaten dedikleri gibi de olurdu. Her seçim öncesi mutlaka bir af çıkar, gülerek gelir babama hatırlatır, adamın cinini tepesine çıkarırlardı.

Nereden baksanız otuz beş yıl geçmiş aradan. Şimdi babam da emekli, o babamla dalga geçen arkadaşları da.

Bir fark olmalıydı oysa.

Bunca zaman geçmiş ama değişen hiçbir şey yok. Sistemden kaçan, borçla yaşamayı alışkanlık haline getiren, nasılsa üç beş yıla bir af çıkar diye MTV bile ödemeyen insanlar adeta ödüllendirilirken, babam gibi bilhassa devlete olan borcunda hassas olan insanlar göz ardı ediliyor.

Ben bu sistemi anlamıyorum arkadaş. Peki ödemelerini eksiksiz, düzenli ve zamanında yapan babam gibi insanların suçu ne?

Düşünün. Bir lokantada yemek yiyorsunuz, müşterilerin bir kısmı hesabı ödemeden kaçıyor ve onların hesabını da size kitliyorlar.

Anlayan varsa beri gelsin.

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Anlayan beri gelsin Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Anlayan beri gelsin yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ANLAYAN BERİ GELSİN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ŞÜKRÜ ATAY
ŞÜKRÜ ATAY, @sukruatay
7.9.2022 10:52:17
Bundan daha haklı bir paylaşım olamaz, gönülden kutluyorum tebrikler üstâdım.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
bahar66
bahar66, @bahar661
6.9.2022 14:56:07
10 puan verdi
çok haklısınız ...
deniz_tayanç1
deniz_tayanç1, @deniz-tayanc1
6.9.2022 13:18:41
10 puan verdi
Bu düzen idugu necidir sorma
Gördüğün rüyayı hayira yorma
Doğruluk zararda, yamukluk kârda
Doğrulur bu gidiş sonunda Hak'ta

Çok saygımla Şairim.

deniz_tayanç tarafından 6.9.2022 13:21:29 zamanında düzenlenmiştir.
SelimADIM
SelimADIM, @selimadim2
6.9.2022 10:50:52
Dürüst insanların cezalandırıldığı çarpık bir sistemin içindeyiz.Içinde Allah korkusu olmayanlar ve sisteme uymaya müsait insanların çarkını döndüren sistem.

Ne diyeyim Allah ıslah etsin.
neneh.
neneh., @neneh-
6.9.2022 10:18:48
10 puan verdi
Bir anlasam!...Birleşik kaplar misali.Sıkışıp kaldık.Ferahlamaya çalışılırken bir yandan sam yelleri esiyor ve kazan fokurduyor.Tıpası bir atarsa bileşik kabın..kazan fena fokurduyor.Sonumuz hayrola..Sağlıcakla..Saygıyla.

neneh. tarafından 6.9.2022 11:09:02 zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL