Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
İlkay Coşkun
İlkay Coşkun

Lâl Renkli Yara

Yorum

Lâl Renkli Yara

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

429

Okunma

Lâl Renkli Yara

Lâl Renkli Yara

Lâl Renkli Yara

"Lâl Renkli Yara" Şair Mehmet Osmanoğlu’nun, Klaros Yayınları aracılığıyla Haziran 2021’de okurla buluşturduğu ilk şiir kitabı. 96 sayfa hacmindeki eser 36 şiirden oluşuyor.

Şiirlerin özünde daha çok aşk var. Bununla beraber, Yunus Emre’ye, Muhsin Yazıcıoğlu’na, Karabağ’a yazılmış güzelleme tarzında şiirleri de görmek mümkün. Kullanılan dil, çok ağır olmamakla birlikte, arkaik dil unsurlarından faydalanıldığı görülmektedir. Divan edebiyatı ve aruz kalıplarını da kimi şiirlerde görmekteyiz. Mistisizm ve sağduyu olgularından beslenen şiirler bunlar. Bu şiirler, klasik edebiyatımızın etkisini fazlasıyla hissettirmektedir. İnsana dair, insanın dünyada bulunma gayesine dair fikir beyanında bulunmayı ve yazmayı tutum edinen şair için anlaşılır olmak daha anlamlı olsa gerek.

"En çok sükût yakışır şimdi bana ve sana/ bu durum kanıtıdır aczimin, hiçliğimin/ sessizce kulağıma ölüm fısıldasana" (sayfa 8)

Şair, duygu yoğunluğunun titreyişi olmadan yazamaz. Bu yazma serüveninde yedeklenmiş imgeleri kararında kullanır ve kendine özgü bir kuram üzerine yol alır. Şiirlerin rafine edilmiş mısralarıyla, yayınlanma olgunluğuna erişen dizeleri birlik olup şairi doğurur adeta. Kendisine dizelerden bir sığınak oluşturup sözcüklerin labirentinde yol alır şair. Bu labirent ve sapaklar “uğuldayan rüzgârın terkisinde gezinir” ve şaire yol olur adeta.

Beğendiğim bazı mısraları burada paylaşacak olursam:

"Dipsiz derinliğinde eritir vakitleri" (sayfa 7)
"Burası bir han idi iki çizgi arası" (sayfa 14)
"Müberra bir aynada ömrümün akisleri/ perde perde geçmekte buğulu gözlerimden/ iplik iplik çekilir takatim dizlerimden" (sayfa 21)
"Bir segâh mırıldanır suskun dudaklarımız" (sayfa 24)
"Asr vaktine eriştik şu ömrün gündüzünde/ hangi yüze bakınsak, faniliğin deseni" (sayfa 25)
"Kim kaldırır tenimden bu mecalsiz telaşı" (sayfa 53)

Kitapta dikkatimi çeken bazı sözcük kalıplarını sizlerle paylaşacak olursam:
“Küsülü akşamlar, sevimsiz payanda, çapraşık kaygılar, burkuntulu saatler, çekilmez fiyaka, müphem gölgeler, ökçesiz kundura, teşehhüt miktarı, ay’ca ısıtan/tülce kuşatan/düşce-yaşatan" vb.

Son tahlilde, Şair Mehmet Osmanoğlu’nun bazı şiirlerinde, kendi tarzlarında temayüz etmiş, tanınmış bazı şairlerimizin izini, etkisini görmekte mümkün. "Sessiz Belde", "Gül Pazarı" gibi şiirlerinde bu durum daha belirgindir. Özetle, uhrevi tahassüs hassaslığıyla işlenmekte mısralar. Dini ve kültürel temellerle örülü şiirler desek çokta yanlış olmaz herhalde.

İlkay Coşkun
10.10.2021

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Lâl renkli yara Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Lâl renkli yara yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Lâl Renkli Yara yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL