Ödünç alınan son kuruşla ödenen ilk kuruş arasında tabii muazzam bir fark vardır. goethe
yalciner17
yalciner17

insan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021

Yorum

insan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

295

Okunma

insan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021


İnsan siyah- beyaz fotoğraf tekniği gibi renkli fotoğrafa geçmemişti. Siyah- beyaz esaslı görüyordu.
İlkel görüş renksizdi. Hem gözleri ve zihni sentezde böyleydi hem de resimleri.
Renkli görmeleri çok sonraları olacaktı.
Eski Yunan vazoları modeli üzerinden anlatmağa çabalarsak.
İlk görmesi insanın renksizdir.
Yunan vazoları ve Etrüks vazolarında rastladığımız siyah fon üzerine beyaz figürlü resimler ve beyaz zemin üzerine siyah figürler söylemeğe çalıştığımız teoriye iyi numunedirler.
Ve ya fotoğrafların positif ile negatifleri .
İnsan önce karartıyla gece, görmeği mağara çağında geliştirmiş olmalıdır.
Sabahleyinse beyaz zeminli siyah figürasyonlu görmeği.
Karartılı ve ağartılı iki görme becerisini optik- zihin bağlamında geliştirdi. Sonra Yunan ve Etrüks vazolarında tatbikinde: Sanatlarda yapabildiğine inanabiliyoruz.
Renksiz görmedir bu.
İlk görmesi ve resmetmesi insanın valöriktir. Kolorik- renkli değildir.
Dokunmasıyla karartılı siyah zemin üzerine beyaz figür görmesi aralarında ilişki vardır.
Heykel ile başlayan sanat karatılı görmeği tetiklemiştir.
Bunun anlamı şudur: İnsan dokunmadan görmeye başlayamamıştır. Yakınında ki nesneleri karartı da seçerek görmüştür: Siyah zemin üzerine beyaz çizgilerle.
Sonra sonraları: Uzakları visual olarak beyaz zemin üzerinde siyah çizgilerle görmeği becermiştir.
Etrüks vazoları örnekleri ağartılı görmeği ispatlamağa örnek teşkil edebiliyor.
Yunan vazoları karartılı görmeğe resmetme sanatına örnektir.
Etrüks vazolarıysa ağartılı görmeğe resmetme sanatına örnek teşkil eder.
İnsanın görmesi bir kültürdür. Evrimsel psişik- fizik bir tarihtir.



yalçıner yılmaz
çanakkale
07-05-2021

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İnsan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İnsan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
insan önce siyah- beyaz görüyordu.... ard-öyk 12-2021 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL