Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
Mustafa Topaloğlu
Mustafa Topaloğlu

HÜZÜN HÜZÜN-1

Yorum

HÜZÜN HÜZÜN-1

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

1084

Okunma

HÜZÜN HÜZÜN-1

HÜZÜN HÜZÜN-1

HÜZÜN HÜZÜN-1
.
Bir kitabın adı “Hüzün Hüzün”. Bir şiir kitabının adı. Nafiz Nayır’ın şiirleri Hüzün Hüzün’de toplanmış. Hüzün Hüzün, 117 sayfalık bir kitap. Yayın yılı: 2016 Şubat.
.
Hüzün Hüzün, Nafiz Nayır’ın şiir anlayışı ve şiirleriyle ilgili bir değerlendirmesiyle başlıyor. Özgeçmişi geliyor ardından. Ve şiirler… Tam tamına 97 şiir size gülümsüyor sayfalar arasından. Kimi hece, kimi aruz, kimi serbest ölçülü şiirler. İkilik, üçlük, dörtlük, beşlik, altılık dizelerden oluşan kıtalarla yazılmış bu şiirler. Gazel, rubai, koşma…biçiminde.
.
Şiiri şiir yapan ölçüsü müdür, anlatış biçimi midir? Belki ikisidir de… Nafiz Nayır işlediği konu hangi ölçüye yakışıyorsa o ölçüyü kullanan bir şair. Zaten ölçüyü “Şiirin ambalajı” görür. “Keramet ölçüde değil şairdedir” der Nafiz Nayır.
.
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere Hüzün Hüzün’deki şiirlerin çoğu hüznü anlatır. Nitekim kitapta dört şiir Hüzün (s.29),Hüznün Adresi (s.30), Hüzünlü Kumru (s.31), Hüzün ve Ben (s.99) başlığını taşıyor. Pek çok şiirde de hüzün havasını hissediyorsunuz.
Bilinçli bir seçimdir bu. Nafiz Nayır şiirinin merkezine hüznü koymuş. Diğer temaları hüznün içinde vermiş. Ben bundan hareketle “Hüzünlerin şairi” diyorum Nafiz Nayır’a.
Bir de Ahmet Haşim “melal”i önemserdi. Melal de hüzün demek. O Belde’de şöyle diyor üstad: “Melali anlamayan nesle aşina değiliz.”
.
Nafiz Nayır’a göre şair neyi, nasıl anlattığını bilmeli. Bunu bilmeyenin eline en iyi malzemeyi ver. Berbat eder. Sıradan bir konu ustasının elinde yıldızlaşır.
.
Nafiz Nayır, Türkçeye hizmet eden her şairi sever. Ama bazılarını daha çok sever doğal olarak!
.
Nafiz Nayır on iki beyitten oluşan Benim Şiirim (s.3)’de uzun uzun anlatır şiirinin vasıflarını. Ben üç ikilik seçtim:
.
“Doğmamıştır öyle ilhamdan filan
Alın teridir, gayrettir benim şiirim
.
Nadan anlamazsa gam değil bana
Ehl-i dilin beyninde kıymettir benim şiirim
.
Yetmez anlatmaya herkesin gücü
Hayret üstüne hayrettir benim şiirim”
.
Türkçem, Türkçedir ve Türkçe üç ayrı şiir. Üçü de Türkçe üstüne. Türkçem (s.4)serbest, Türkçedir (s.6) üçlük, Türkçe (s.40) dörtlüklerle yazılmış. Türkçedir’den iki üçlük aldım:
.
“Anne ninni söyleyince yavrusuna
Yıldızlar kandilini yakar ya
Türkçedir o
.
Sarınca çevrenizi bir türkünün yankısı
Kırlarda renk renk çiçekler çıkar ya
Türkçedir o”
.
Nafiz Nayır Erzincanlı’dır. Çayırlı’nın Çaykent Köyü doğumludur. Erzincan’a türkü şehri, türkülerin başkenti demesi bundan mıdır acaba? Nice uzakta olsa da gönlünde yatan şehirdir Erzincan Nafiz Nayır’ın.
Ben Hüzün Hüzün’de üç şiir gördüm Erzincan’la ilgili: Erzincan Zamanı (s.10), Erzincan (s.55), Fırat Erzincan’da (s.56) . Fırat Erzincan’da şiirinden bir dörtlük alıntılıyorum:
.
Kemah’a bakarak sekiyor nazla
İliç’te dost olmuş ördekle kazla
Eğinde ahbaptır türküyle, sazla
Halayda kızlarla sıralı Fırat”
.
Her Perşembe Bir Ayrılık Söyler (s.16) hüzün doldurur içimize. Ayrılık olur da hüzün olmaz mı? İşte şiirin son dörtlüğü:
.
“Perşembe deyince
Avuçlarım bir ayrılık türküsünün üstünde…
Yol görününce gözüme,
Yarası olur bir perşembenin kanarım”
.
Dostlarım, Hüzün Hüzün’le ilgili diyeceklerimizi burada noktalamıyoruz. Sonraya kalsın gerisi. Şimdilik bana müsaade.

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hüzün hüzün-1 Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hüzün hüzün-1 yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HÜZÜN HÜZÜN-1 yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL