Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
aytekin hoca
aytekin hoca

“Anlatamıyorum” Desem de

Yorum

“Anlatamıyorum” Desem de

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

508

Okunma

“Anlatamıyorum” Desem de

Orhan Veli’nin bir şiirinde: “Bir yer var, biliyorum; /Her şeyi söylemek mümkün; /Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; /Anlatamıyorum” diyor. Anlatamıyorum. Halbuki Allah insana bir konuşma yeteneği vermiş ve düşündürmüş. Öyleyse neden anlatamıyoruz?

Şu güzel dilimizi iyice öğrenmek için ne gayret sarf ettik?

Kaç kitap okuduk, kaç dergi, kaç gazete?

Ele özenmekten fırsat bulup da dünyanın en eski üçüncü, en yaygın beşinci dili olan şu güzel Türkçe’miz için ne yaptık?

Okullarda edebiyat dersi görürken itiraz ettiğimiz Divan Edebiyatı şiirinin dilini bir tarafa bıraktık, günlük Türkçe’mizi bile anlamaz olduk, sonra dönmüş dili suçluyoruz.

Şunların anlamını biliyor ve yerli yerinde kullanıyor musunuz?

Merhaba: "Geniş ve mamur yere geldiniz, rahat ediniz, günaydın, hoş geldiniz" (Öyleyse neden yolda karşılaşınca söylüyoruz?)

İğrenç: İnsanda iğrenme duygusu uyandıran, tiksindiren(Neden bir yemeği yemek istemediğimizde ulu orta iğrenç, diyoruz?)

Oha: Büyükbaş hayvanları durdurmak için kullanılan bir seslenme sözü. (Gençler bu sözü sık sık kullanırken bilerek mi söylüyorlar?)

İftira: Bir kimseye kasıtlı ve asılsız suç yükleme, kara çalma, bühtan (Size öle geliyor, yanlış düşünüyorsunuz, abartıyorsunuz gibi saygı ifadelere dururken neden ilk aklımıza gelen iftira oluyor?)

Saçmalama: Yersiz, akla aykırı, tutarsız söz ( Bu sözü nasıl bir büyüğümüze söyleriz?)

Pınarla çeşmenin; günlük defalarca karşılaştığımız otel, hotel, motelin farklarını biliyor muyuz?

Vapur, gemi, destroyer, roro ne anlama geliyor, farkı ne? Yel, rüzgar, meltem, fırtına, bora… hafiften şiddetliye doğru sırala dense, nasıl sıralardınız?

Bir ressama:”Mucize yaratmışsın.” derken, mucizenin peygambere, yaratmanın da Allah’a ait olduğunu hiç düşünüyor muyuz?

Sahi biz şu güzelim Türkçe’mizi ne kadarr biliyoruz?

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
“anlatamıyorum” desem de Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz “anlatamıyorum” desem de yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
“Anlatamıyorum” Desem de yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL