Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
exani
exani

Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir?

Yorum

Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir?

7

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

952

Okunma

Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir?

Devleti şekillendiren millet, millete dönük hizmetlerini yerine getiren devletin başarısı netice itibariyle semereleri olan yetiştirdiği vatandaş niteliğiyle doğru orantılıdır.

Bir ülkede aşağıdaki sorunların oluşu, devlet millet arasındaki uyumsuzluğun işareti olsa gerek.
Şu yedi maddeye bakın, bana hak vereceksiniz.
1-Vatandaş herhangi bir durumda sırasını gönlünden gelerek takip etmiyorsa, zaman, zahmet ve saygı açısından icap ettiği yerde sıraya girmek istemiyorsa. Elhemdulillah her geçen gün daha da dikkat edilmektedir.
*Bir gün maliyede vatandaş edasıyla sıramı bekliyorum, bir büyüğüm beni görünce “Halla hala, müdürler de sıraya giriyormuş” aslında şef benim arkadaşımdı, ama ben vatandaş olarak sıraya girmeyi tercih etmiştim.

2-Devlet kurumlarıyla ilgili herhangi bir mevzuda torpil aranıyorsa, maalesef bu konuda iyi bir mesafe kat edemedik. KPSS diye bir sınav getirildi, ama o da seçicilikte yetersiz kaldı, hakkımla kazandım diyerek hava atan kimi kamu personeli bu defa düzensiz ve disiplinsiz davranıyor, çünkü karşısında utanacak, mahcup olacak kimse yok.

3-Cezaevinde dünya ortalamasının üstünde bir oranla vatandaşlarınız girmişse, hele ki bu tutuklu hükümlülerin çoğu da siyasiyseler,
Ne yazık ki ceza evlerimizde kapasitenin üstünde insanımız kalmaktadır. İster adli, ister siyasi olsun bu kadar insanın ceza evinde olmasında bir anormallik var ve burada en büyük pay devletindir.

4-Kişinin suçu yakınlarına teşmil edilebiliyorsa, bir vatandaş suçluysa yakınlarını o kişinin hatasından dolayı sorumlu tutmak doğru değildir. Suçun bireyselliği esastır. Geçende Örmeye giden bir vatandaşa “oğlun FETÖ’den yakalanmış, senin ülke dışına çıkman sakıncalıdır” diye bir değerlendirme yapıldı. Sonradan mesele hal oldu ama yorum hayli tuhaf.

5-Dikkat çeker tarzda yardım kuruluşları varsa ve yaptıkları yardımları da tanıtım düzeyinde paylaşıyorlarsa, Sosyal devlet gereği devlet vatandaşların asgari ihtiyaçlarını temin etmekle yükümlüdür. Eğer bu konuda yardım kuruluşlarına ihtiyaç duyuluyorsa bu devlet için bir eksidir.

6-Vatandaş bir konuda fikrini dile getirdiği zaman sansürlü konuşuyorsa, Eğer vatandaş medeni cesareti kıt veya konuştuğu zaman çekinerek konuşuyorsa yine devletin yetiştirme tarzında eğitim sisteminde bir sakatlık vardır.

7-Vatandaş herhangi bir konuda bir sıkıntıyla karşılaşır karşılaşmaz bağırıp çağırıyorsa, Medeni bir insan olarak bir kimse hakkını müdafaası gerekirken, bağırıp çağırması, kem söz söylemesi kalitesini ortaya koymaktadır.

Muhterem dostlar ben yedi madde etrafında yaptığım bu izahatla derdimi dillendirdim, eminim bu maddelere yedi madde daha ekleyerek siz de katkıda bulunabilirsiniz. Kişi, kurum yada devlet eksiğini görmezse halini düzeltemez bence.

Bu yedi madde devletin verimsizliğinin önemli işaretlerindendir diye düşünüyorum. Bir vatandaş dinini de dünyasını da okulda öğrenmelidir, ne haber!
İslam’ı maskot/aksesuar olarak kullananlar duymasın sakın. Din, kul aile Allah arasında bir değerdir diyenlere acımamak elde değildir. Çünkü din insanın her anını kontrol eden doğrular bütünü, ilahi öğretidir.
Bu konuda sizin fikriniz nedir?

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Bir devletin medeniyet düzeyi nasıl ölçülebilir? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Volkans
Volkans, @volkans
24.1.2017 23:25:11
Dinsel öğretilerle düzene girmiş ve gelişmiş toplumları ya da ülkeleri yazar mısınız ? Belki bizim kaçırdığımız bir nokta varsa ayıkırız. Yazdığınız 7 madde evet doğru yaşadığımız sorunların bir kısmını oluşturuyor. Çözüm önerinizse bence fazlasıyla zorlama bir İslam propagandası. Saygılarımla..
ke
keoma, @keoma
24.1.2017 21:53:47
..............................

keoma tarafından 1/25/2017 8:43:16 AM zamanında düzenlenmiştir.
ezop
ezop, @ezop
24.1.2017 21:45:49
Allaha şirk koşan ve siyonizmin gizli üyeleri müslüman görünüyor ve memleketi felakete sürüklüyor.
ke
keoma, @keoma
24.1.2017 21:36:41
..................................
keoma tarafından 1/24/2017 9:30:34 PM zamanında düzenlenmiştir.

keoma tarafından 1/25/2017 8:43:38 AM zamanında düzenlenmiştir.
ezop
ezop, @ezop
24.1.2017 21:29:10
Allaha şirk koşan ve siyonizmin gizli üyeleri müslüman görünüyor ve memleketi felakete sürüklüyor.
ndm ocak
ndm ocak, @ndmocak
24.1.2017 20:43:02
Benim yorumum neden engellendi ?
ke
keoma, @keoma
24.1.2017 20:21:39
........................eoma tarafından 1/24/2017 8:25:16 PM zamanında düzenlenmiştir.

keoma tarafından 1/25/2017 8:43:00 AM zamanında düzenlenmiştir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL