Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
Afet İnce Kırat
Afet İnce Kırat

KEŞKEK

Yorum

KEŞKEK

12

Yorum

4

Beğeni

0,0

Puan

2518

Okunma

Okuduğunuz yazı 7.7.2014 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
KEŞKEK

KEŞKEK




Keşkek nedir bilir misiniz? Anadolu kadınının maharetidir, el lezzetidir, sabırlı bekleyişidir. Bir gece önceden sürülür köy evinin önündeki tuğladan örülmüş, çamurla sıvanmış kızgın fırına… Evin kadını için en eğlenceli tarafıdır fırından çıkmış keşkeği dövmek.

O anların yaşandığı bir sabahtı. Siyah üstünde mavi sarıçiçekli şalvarını giymişti kadın. Başındaki sarı yazması ile kendine has bir uyum yakalamıştı. Fırından çıkarttığı kızgın küpün sıcaklığına aldırmadan kapısının önüne kadar getirip bıraktı yere. Sıcak neydi ki, nice ateşlerde yanmıştı yıllarca. Nasırlanmıştı elleri, nasırlı yüreği gibi. Kapının yıpranmış ağaç eşiğine oturdu, eline tahta kepçesini aldı, karıştırmaya başladı küpün içindekileri. Önce yavaş yavaş karıştırdı, sıcaklığı biraz geçmeliydi. Yüzüne yapışan buhar, alnından yağmur damlacıklarını dökmesine neden oluyordu. Yumuşamış olan dövmeyle nohut birbirine karışmıştı iyice, eziliyordu kepçenin her hareketiyle. Karışıyordu birbirine. Ter damlalarıyla birlikte düşünceleri de dökülüyordu kadının önüne.

Düğünlerde, bayramlarda, bir de özel misafirler geleceği zaman hazırlanırdı keşkek. Zahmetliydi yapması. Evin içinden gelen seslere kulak bile vermiyordu. Kalabalıktı içerisi. Bu gece kızının kınası yapılacaktı. Misafirlere hazırlıyordu emeğini. Kızı gelin olacaktı. Mutlu muydu bilmiyordu. Zaten “mutluluk nedir?” Diye sorsalar cevap verebilecek durumda da değildi. Ama gülümsüyordu, görenler mutlu sanacaklardı.

Kızı daha çok küçüktü ona göre. Köy yeriydi, adı çıkmasın diye bir an önce birisiyle baş göz edilmesi gerekiyordu. Olur ya, birisine sevdalanırdı, dedikodu kazanına düşerdi. Evlenmeliydi, babası tarafından seçilen taliplerden birisiyle.

Kendi evlenmişti de ne olmuştu ki? Yiğitbaşı kadın gerdek odasına götürürken ilk tavsiyesi kocasına karşı gelmemesi olmuştu. Adetmiş oralarda, damat yüzgörümlüğünü taktıktan sonra bir tokat atarmış geline, gelin ses çıkartmazsa evlilikleri uzun sürermiş. Töreler, gelenekler hep kadını mı aşağılamalıydı? Bazen düşünürdü ama cevap bulamazdı bir türlü. O ilk tokat canını yaksa da ses çıkartmamıştı, daha sonra yediği dayaklara da.

Keşkek dövmeyi onun için seviyordu. En azından dövebileceği bir şey vardı, kendisine benziyordu. Eziliyordu, dövülüyordu, ses çıkartamıyordu. Çıkarıp atsaydı içinde birikenleri keşkeğin tadı bozulur muydu acaba? “ Boş ver” dedi ve atmaya başladı.

Önce yediği tekmeleri, sonra yolunan saçlarını attı küpün içine. Patlayan dudaklarını, moraran yanaklarını attı daha sonra. Acı dillerden dökülen küfürleri kattı bir de. Çektiği sıkıntıları, uykusuz gecelerini, yorgunluktan ağrıyan bacaklarını kattı küpün içine. Bulamaç haline gelen yemeğine baktı, midesi bulandı. Kendi hayatına benziyordu, tatsız ve çekilmez. Kulplarından tutup küpü dereye götürüp suya attı sonunda.
- Yanmıştı derim evdekilere, dedi kendi kendine. Misafirleri gelecekti, ne ikram edecekti şimdi? “Pilav yaparım bir kazan, bir saatlik bir iş” deyip gülümsedi. Belki de ilk defa mutlu olduğunu hissetmişti o an. İlk defa içinden gelerek gülümsemişti.

Paylaş:
4 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Keşkek Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Keşkek yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KEŞKEK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Sihirli Kalem
Sihirli Kalem, @sihirlikalem
8.7.2014 19:41:22
Geçen yıl ilk kez Balıkesir'de yemiştim...

Gerçekten çok beğendim.

Ayrıca güne düşen bu değerli yazınızı da...

saygılarımla...
-Ezrak Rahel-
-Ezrak Rahel-, @ezrak-rahel
8.7.2014 14:19:47

Okurken gözümde canlanıyorsa anlar o yazıdan başka ne isterim

ne yazarsa hep sevdiğim

var olasın daima




saygı ve sevgiyle






Filiz Şahin.
Filiz Şahin., @filizsahin-
8.7.2014 11:25:13
Her kadın kendi kendini tedavi etmenin yolunu bulur, ama illa ki bulur. Onun için kadın güçlüdür...

tebrik ederim...

selamlar

Filiz Şahin. tarafından 7/8/2014 11:28:43 AM zamanında düzenlenmiştir.
Ayşegül Aşkım Karagöz
Ayşegül Aşkım Karagöz, @ruzgarcanlari
8.7.2014 11:07:40
Afet ablam yüreğimde ezildi o ezilen keşkeğin içinde evet ne zor bazen bazı yörelerde bazı devirlerde kadın olmak bazı kültürlerde kadın olmak ne zordur. Erkek farklı bir tanrı mıdır ki diyesim geldi :( ve kadınlarımıza ezilmeleri emredildi:( Erkek egemenliğinin baş tacı yapıldığı ülkemin o köşelerinden bir manzara seyrettirdin sen... inan keşkek değil yüreğim ezildi sanki... saygımla sevgimle kutluyorum sevgiler koocaman
zeki çelik
zeki çelik, @zekicelik
8.7.2014 01:59:36


Yöresel birçok yemekler her yöreye göre yorumlanır, başka başka isimlendirilir. "Keşkek" öyle değildir mesela; Tire'de de öyledir, Erzincan'da da...

Ortak kültürün adıdır keşkek.


Davidoff
Davidoff, @davidoff
8.7.2014 01:07:41





**
Şiirlerinde olduğu gibi, nesirlerinde de denizin ortasında bir teknede gibiyiz Afet Abla.

...Cümlelerinle yalnız kalıyoruz okurken...
Her an bir dalga gelecek korkusu ile baş başayız.


" Önce yediği tekmeleri, sonra yolunan saçlarını attı küpün içine. Patlayan dudaklarını, moraran yanaklarını attı daha sonra. Acı dillerden dökülen küfürleri kattı bir de. Çektiği sıkıntıları, uykusuz gecelerini, yorgunluktan ağrıyan bacaklarını kattı küpün içine. "


Ay'a baktım; gülümsüyordu yakamozu denizde.
Sormak istedim: Keşkek bilir misin? Diye.

Eminim benim dilimden anlamazdı. Sustum.


Bazen bir şiir, bazen bir şarkı insanı alıp nerelere götürebilirdi. Keşkek bilir misiniz?






sedaefruz
sedaefruz, @sedaefruz
8.7.2014 00:58:19
Keşkeği bilmem mi? Memleketimde, Tire'de düğünlerde derneklerde baş yemektir...

Memleketime gittim sayenizde ablacım.

Bu güzel düş seyahatine sebep olduğunuz için teşekkürler...
Nezahat Yıldız Kaya
Nezahat Yıldız Kaya, @nezahat-yildiz-kaya
7.7.2014 18:52:42
10 puan verdi
Cok guzeldi anlatim Ablam, ve ne yazik ki zordur Anadolu'da kadin olmak, ayakta kalmak..
Sevgilerimi sunuyorum...
zaralıeren
zaralıeren, @zaralieren
7.7.2014 13:20:16
10 puan verdi
ilgiyle okudum emeğine sağlık saygımla
orfeo
orfeo, @orfeo
7.7.2014 11:40:37
Güzel bir durum öyküsü olmuş, yalnız ilk paragrafın son cümlesini ikinci paragrafın başına alsaydın daha iyi olurdu.
Turgut Öztürk
Turgut Öztürk, @turgutozturk
7.7.2014 10:10:51
Ablam ellerine sağlık
Fırat Avcı
Fırat Avcı, @firatavci
7.7.2014 09:40:41
Dere alıp denize mi götürdü suyuna karışanları, yoksa oracıkda külleşip kavruldu mu? Hoş bir anlatıydı tebrikle.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL