Para, gübre gibi etrafa yayılmazsa işe yaramaz. baco
Ozan İhlasi (Bekir Akbulu
Ozan İhlasi (Bekir Akbulu

Çoban ile Karga

Yorum

Çoban ile Karga

9

Yorum

2

Beğeni

0,0

Puan

1977

Okunma

Çoban ile Karga

Çoban ile Karga

Zamanın birinde bir köyde, Ali adında bir fakir çoban varmış. Geçimini köyün hayvanlarını otlatarak sağlarmış.

Çoban Ali inat ve sinirli bir adammış, bazen köylülerle de kavga edermiş. Köylüler çoban Ali’nin huyunu bildikleri için o ne derse gülerlermiş. Bazen de bilerek takılır kızdırırlarmış
gülmek için. Çoban Ali’de hemen değneği atarak:’’ Sizin davarınızı da, sizi de...’’ diye bırakırmış davara gitmeyi.

Köylülerden Mustafa ve Hamdi Çoban Ali’ye yaklaşırlar konuşmak için. Mustafa sorar: ‘’Hayırdır Ali yine neye kızdın?’’ der, Çoban Ali’de:’’ Bunlara iyilik yaramaz ben gütmüyorum kim giderse gütsün.’’der. Mustafa biraz alttan alır ve konuştukça biraz yumuşar o arada Hamdi de araya girer, birer sigara yakarlar sohbet koyulaşır ama çoban Ali hala Nuh diyor peygamber demiyor, inatta diretiyor.

O arada hanımı ayran hazırlamış Hamdi ile Mustafa’ya ev halkı bildiği için seslerini çıkarmıyorlarmış zaten. Yokluk içindeler bir de güttüğü hayvanları bırakınca daha çok yokluk çekeceklerdi.

Zeynep Hanım ayranları ikram eder. Ayranlar içilirken Hamdi ve Mustafa’dan da cesaret alarak :’’ Mustafa ağam kırma onlar sana takılıyorlar.’’ der Zeynep Hanım. Çoban Ali birden fırlar:’’ Sen ne karışıyorsun!’’ diye. Ağalar Çoban Ali’yi oturturlar, biraz daha sohbet ettikten sonra Hamdi çoban Ali’ye:’’ Ne dersen yapacağım, kalk şu davara git, akşama olacak.’’ diye ısrar ederler. Çoban Ali yumuşar ve Hamdi’ye:’’O zaman dediklerimi alırsanız giderim.’’

Köyün bakkalına giderler Çoban Ali önce sigara ister on paket, biraz helva ve zeytin alır.
Hamdi korkusundan sesini çıkarmaz. Geri caymasın diye. Çoban Ali’yi de seviyorlarmış kızınca yaptığı hareketlerden dolayı. Çoban Ali istediklerini aldıktan sonra:’’ bir daha böyle yaparlarsa asla gitmem bilesiniz.’’ diyerek Hamdi ve Mustafa’ya söyler .

Gider eşeğini alır, değneğini alır, karabaşı çağırır ve koyunların yanına doğru gider Çoban Ali. Gelinceye kadar koyunun yanında köylülerden Ahmet Efendi durur. Çoban Ali Ahmet Efendi’ye gülerek bakar, azgının içinde mırıldanır. Ahmet Efendi de evin yolunu tutar.

Bu arada Zeynep Hanım da kış’a tedarik olsun diye damın üzerine tarhana, yoğurtla, lor peyniri karşımı bir şeyler yapar, koyar. Çir gibi meyvelerden de kurutur kışın yemek için. Komşular fakir oldukları için yardım ediyorlardı. Çoban Ali’nin evinin yanındaki tarlanın içinde de bir alıç ağacı varmış ağacın dalarına bir karga yuva yapmış ve iki de yavru yapmış.

Çoban Ali, davarı otlatmış, eve gelmiş, koyunların sütlerinin sağılması için ve kuzular annelerini emsin diye öğle zamanı hanımı yemek hazırlamış. Yemeği yemiş karabaşa da yal vermek için dışarı çıkmış. Zeynep hanım bakar ki karga yaptığı çökelek topaçlarından birini kaptığı gibi yuvasına götürür.

Bağırır bağırtısına çoban Ali dışarıya çıkar ne oldu der kadın dizlerine vurarak:’’Bir karga dadanmış her şeyi alıp yuvasına!’’ götürüyor diye söylemiş. Yuvası tarladaki alıç’ta deyince
Çoban Ali doğru tarladaki karganın yuvasının bulunduğu alıca gider ağaca çıkar. karga yuvadan uçar ve gark gark diye bağırmaya başlamış ama Çoban Ali kaptığı gibi karganın yavrularını almış yuvadan eve getirip camın önüne koymuş.
Karga peşi sıra bağıra bağıra üzerinden uçuyormuş ve yavrularını camın önünde görünce durmadan kanatlarını çırpa çırpa feryadı figan ediyordu. Karga seninden uyuyamayan Çoban Ali iyice sinirlenmişti. Dışarı çıkarak kargaya da öyle bir kızgınlıkla bağırmış ki:’’
Gırık mırık anlamam, çökelekleri getir, cücükleri götür.’’

Bu söylediğine eşi Zeynep Hanım gülünce çocukları da gülmüş çocukların ve eşinin güldüğünü gören Çoban Ali kendisi de gülmüş söylediğine karga dediğin laftan ne anlar senin lafını diye mırıldanmış.

Bekir Akbulut
13.04.2014

Paylaş:
2 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çoban ile karga Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çoban ile karga yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Çoban ile Karga yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
sami biberoğulları
sami biberoğulları, @samibiberogullari
15.4.2014 10:22:04
Hoş bir yazıydı. Beğeniyle okudum.

Selam ve sevgilerimle.
Durmuş Çağlayan
Durmuş Çağlayan , @durmuscaglayan
14.4.2014 16:15:59
Merhaba Bekir Bey, keyifle okudum. Sade, güzel bir anlatım. Tebrik ediyorum. Saygılarımla.
Birgül OTLU
Birgül OTLU, @kirgingul
13.4.2014 16:48:03
çok güzeldi..keyifle ve merakla okudum
Gülüm Çamlısoy
Gülüm Çamlısoy, @gulum-camlisoy
13.4.2014 16:46:19
Çok güzel ve anlamlı, mesaj içeren eşsiz bir yazı.

Kutlarım, sayın hocam.

Saygı ve hürmetlerimle...
Na
Namık Kangal, @namikkangal
13.4.2014 13:36:18
Can dostum.Güzel insan.
---İnatçılar değişimi sevmezler.
---Sadece kendi fikirleri doğrudur.
---Hatayı kabul etmezler.
---Psikolojik olarak sadece karşı gelmek için karşı gelmektir amaç.
---İnatçılar hırçın ve Şiddet yanlısı olur.
Esnek olmak gerekir diye düşünüyorum.Esnek olan her durumda,her tartışmada,her krizde,her problemde kazanır.
Sizce çobanımız kazandı mı?
Güzel ve bakış açısı getiren yazıydı.
Kutluyorum.
Sevgi ve selamlarımla.
tacettin yıldırım
tacettin yıldırım, @tacettinyildirim
13.4.2014 06:57:03
yokluk işte adı batsın.... çok güzeldi hemşehrim sağol varol saygılar
GÜLDESTE
GÜLDESTE, @guldeste
13.4.2014 00:59:32
ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM ANLAMLI MESAJLAR BIRAMIŞSIN FİNALDE GÖNÜLDEN KUTLUYORUM CAN KARDEŞİM SEVGİLER SAYGILAR
Nuray Çakmak
Nuray Çakmak, @deniz55
13.4.2014 00:30:04
10 puan verdi
Bekır hocam kocaman alkıs ve saygılarımı bırakdım çok güzeldı,kalemınız daım olsun..
Muzaffer Yavuz
Muzaffer Yavuz, @muzafferyavuz
13.4.2014 00:26:17
Güzel bir hikâye Bekir hocam,hayırlı geceler.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL