Kılavuzu para olana her kapı açıktır. shakespeare
Abdurrahman Günay
Abdurrahman Günay

BİR YOL HİKÂYESİ

Yorum

BİR YOL HİKÂYESİ

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

856

Okunma

Okuduğunuz yazı 21.10.2013 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.

BİR YOL HİKÂYESİ

Dünyaya gelen her faninin, uzun veya kısa; ama mutlaka, bir ömür çizgisi vardır! Değil mi ki insan, bu yolun yolcusudur; aç-kapa parantez içine sığdırılan rakamların arasındaki "fark kadar" ve ne yapsanız(!) "her zaman kısa" bir yol gidildiğini gösterecektir o çizgi! Ve muhtemeldir, bu yolun iniş ve çıkışları, keskin dönemeçleri, derin çukurları ve yürek hoplatan kasisleri öngörülmemiş; bu yolculuğun ne netameli olduğuna dair bir görüş, antenlere henüz çarpmamış olacaktır, yola çıkıldığında!
Ama tasa etmeyiniz! Nasıl olsa, gün gün, kâh yolunda gittiklerinizin yolsuzluğa batmış hallerine şaşarak, kâh kendi yolunuzda giderken, yolunda gitmeyen şeylerin yolgeçen hanına döndürdüğü iç dünyanıza, nispeten güvenli bir çıkış yolu arayarak geçecektir ömrünüz!
Yıllar sonra farkına varacaksınız ki, gelinen bir yol ağzında, iki seçenekli ve ikisi de birbirinden kötü bir yol tercihiyle karşı karşıyadır her yolcu: Ya "yola gelenler" dinlenme tesislerine, ya "yoldan çıkanlar" toplama kampına!.. Korkarım, işte o zaman bile, "yola çıkma"nın nasıl olup da yıllar içinde "yoldan çıkma"ya evrildiğini veya delikanlı dik duruşunuzun, hangi çapraz ateşlerden kaçarken "yola gelme"ye doğru yol aldığını hâlâ anlamamış olacaksınız!
Yola düşenlerin nasıl bir yola girdiklerini anlamaları, kendi güzergâhlarında otuz-kırk yıl yol almadan mümkün olmaz zaten! Üstelik, yolu keşkeye düşenlerin gönüllerinde yol açtıkları yara, pişmanlıklara yol vermekle giderilir cinsten değildir pek!
Ne aşklara, düşlere yol ararsınız, istim üstündeyken; tam gaz yol almak ümidiyle. Ama o hengamede yol almak, yol bulmaktan daha zordur; rüyalarınızı otoban yol edersiniz, yine faydası olmaz! Yolunu gözledikleriniz; aşk, para, başarı...yola dökülmeyle, yoldan çevirmeyle yola gelecek, yola girecek özlemler değildir elbette.
Anlarsınız o zaman, yolunda gitmeyen bir şeyler var hep, fani ömrünüzde:
İyi ama, bu ömrün ne kadarı sizin?
Yolculuğun en ağır, en yola gelmez sorusu budur kendinize.
Üstelik yol buldurur, yol aldırır bir yanıtı da yoktur gönlünüze yol gösterecek.
Yol, yolcuyla vardır; yolcu yoluyla bilinir:
Kiminin "yolsuzluk"tan beslenir bir yolu vardır, saygınlığı "takke düşüp kel görününceye" kadardır.
Kimine "yolsuz" dersiniz, ama haksızlığa yol vermez bir yüreği vardır!
Haspam mahallenin gülü, bu yüzden "yollu" derler; onun da yolu çoğu yerde sizinkiyle kesişir!
Yol sanrıdır, yolcu sanaldır!
Nice yol görünür, gerçekte gidilen bir yol vardır!
Nice yolcu görünür; her birinin cismi denizde damla ve hükmü, suyun buhara dönüşümü kadardır!

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bir yol hikâyesi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bir yol hikâyesi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİR YOL HİKÂYESİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bir tutam hayat
Bir tutam hayat, @birtutamhayat
22.10.2013 12:14:00
İyi bir yol hikayesi idi.
Okurken, yol sarhoşu olduk.
Şaka bir yana,
gerçekten ilginç bir çalışma olmuş.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL