Alçak ruhlu olanlar para arar, yüksek ruhlu olanlar ise saadet arar. ostrovski
Ahmet Bektaş
Ahmet Bektaş

Toplumsal mutabakat

Yorum

Toplumsal mutabakat

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

657

Okunma

Toplumsal mutabakat

Toplumsal mutabakat

Kâinatta her şey bir nizam üzerine, bu nizam bozulduğunda kopacak belki de kıyamet. DNA’ların dizilişinde oluşan bir bozukluk; canlının sakatlanmasına sebep oluyor. Okul çağlarımda kompozisyon yazarken hocamız öğretmişti. Giriş, gelişme ve sonuç. Bu sıralama iyi bir yazı için önemliydi…
Anlaşamama (anlatamama ve anlayamama) hususunda da bu sıralama etkili. Televizyonda sık rastladım, bu sıralama hatası yüzünden tartışmalar daha girişte bloke oluyor. Yani konu gelişmeden sonuçlanıyor. Program süresinin bitmesi sonuçtan sayılırsa bu şekilde sonuçlanıyor. Kendini ifade edememe en çok görülen sıkıntı. Herkes diğerinden şikâyetçi… Ben buyum diyemiyor insanlar, her şeye rağmen kendini ifade edebilenler de kategorize ediliyor.
Haklıyken haksız duruma düşmek veya öyle anlaşılmak için üslup önemlidir. Zaten edebiyatçılar da üsluplarıyla tanınır. Yani “Ben doğruyu söylüyorum, canımın istediği şekilde söylerim.” veya “Ben doğruyum, karşıma çıkanın ağzını (cart) diye yırtarım, haksızlık karşısında üslubumu bozarım” şeklinde bir yaklaşım kişiyi haklıyken haksız duruma düşürebilir. Veya birileri onun fikirlerinden yararlanacaksa bile bir şüphenin doğmasına sebeptir.
Gelelim halk, avama; herkesin her ilimi bilmesi zaten mümkün değil. İçlerinden her şeyi bildiğini iddia edenler de çıkabilir fakat onların ciddiye alınmadığı söylenebilir. Avam zahire bakar, yani dış görünüşe ve diplomaya önem verir. Güven duyduğu aydın olarak gördüğü (Münevver, entelektüel de denebilir) kişilerin bilgileriyle aydınlanmak ister. Bu sınıf yönetime sadece “oy” ile katkıda bulunabilir. Kendini yönetecek olanları, kanun koyucuları, vekilleri seçer. Bu seçiminde de tabiî ki güvendiği kişiler (aydınlar) etkili… (Promosyonların etkisi de var elbet)

Eğer toplumun kültürel ve sosyal alanda yükselmesi isteniyor ise, birileri bundan rahatsız ise rol model olanların yani aydınların daha güvenilir olması gerekir.

Ahmet Bektaş

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Toplumsal mutabakat Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Toplumsal mutabakat yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Toplumsal mutabakat yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Canan Onuş
Canan Onuş, @ceynan
5.3.2008 18:54:21
Eğer toplumun kültürel ve sosyal alanda yükselmesi isteniyor ise, birileri bundan rahatsız ise rol model olanların yani aydınların daha güvenilir olması gerekir.

Çok doğru hocam aydın geçinen ama aydın olmayan öyle çok insan varki üzülüyor insan keramet diplomada yada görüntüde değil sağlıklı fikirlerdedir.
Ne yazıkki böyleleri yüzünden her şey kötüye gidiyor.
Yazınızı zevkle okudum yüreğinize sağlık.
Saygılarımla...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL