Uğur böceği
|
|
Okuduğunuz şiir 24.3.2009 tarihinde
günün şiiri olarak seçilmiştir.
|
 |
|
 |
| |
Şiir Bilgi
23.03.2009 tarihinde eklendi.
844 çoğul gösterim yapıldı.
599 tekil gösterim yapıldı.
26 yorum yapıldı.
1
kişi favori listesine aldı.
|
|
 |
|
 |
|
|
|
|
Bir İntiharın Eşiğinde-2
Korku ve Titreme
Artık bende hiç bir adı olmayan bayan ’S’ için And olsun zamana Şu yıldızsız geceye Ve kandilde titreyen ışığa Kaleme, mürekkebe, kâğıda Senin duyup da masal sandığın Kanla yazılmış şiirlerin hikâyesidir!
1. Korku tünellerinde titreyen zakkum bir gülüşü kanatan sızı gibi eşiklerde lal durma: vur ateşten parmaklarını: taşları erit ve ağlayışınla düşlerin kızıl ağrısını ki ey kalbim: ant olsun: gümüş ellerin, ölüm tanrılar divanında bir gece: soluksuz ağu içir!
Göğün büyüsüdür bu alnımdan süzülen inci güneş’e ay’a ve yıldızlara bak: haydi, dudağınla sil ve sonsuz arzulardan bir demet gül kurusu pençende rüzgarla savur: ki açıldı hüznün kapısı: göğsüme dokunsun yüzün!
Kimdi o etten ve kandan: asur sarayında, dillere ram? bir sevinç yumağı gibi ışıl ışıl, parlayan sıcak ışık ey peçesi göğün geçmişi! camlarda kırıldı: hani, nerde indiğim yaşam? toprak ve ateş: ve ellerin: suyu can bir beden yarat bahar mı? nedir saklı kalan sol yanım: hep, karanfil uğultusu
Uzaklıklar biriktiriyorsun ipek kozalı iniltiler üzerinde gül, sarmaşık ve yapraklarca ruhumla soyunan zamanı kapamaz, gökkuşağına çalınan rüya ve dudağında öpüşmeler, hercai: yazgısı dökülür tenlerin ki sonsuz bir acı yaşandı: avuçlarının kıvrımında: direngen rüzgarlı bahçeler de güz solgunluğu: kuşlar intihara yeltenir!
Titrerdin. yaralı bir mavilik gibi gökyüzünde: akşamlar biterdi bulutlar karanlık sularda, saçların tel tel eskimiş hüzün ey gözlerim: mühürlü bir kandil gibi, şimdi sön kederli bir yalnızlığın öfkeli hançeri: Köpüklü kıyıda şiirin kalbine, orta yerinden batacak!
2. Şimdi bu sıcak bedeni göğsünün yamacından yavaşça düşür!
Nizar şirvan BİLGİN
|
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
|
|
Etiketler:
acı ,
artık ,
bir ,
can ,
demet ,
gibi ,
gül ,
gümüş ,
güz ,
hiç ,
ışık ,
ışıl ,
inci ,
kalan ,
kandil ,
karanfil ,
kızıl ,
korku ,
masal ,
mavilik ,
nedir ,
o ,
olsun ,
orta ,
ölüm ,
saklı ,
sarmaşık ,
sevinç ,
sıcak ,
sol ,
şimdi ,
ve ,
yaralı ,
|
|
|
|
|
05 Ocak 2010 Salı 03:49:58
sizin gibiler yüzünden bu şiir ülkesinden gidemiyorum...
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 20:23:10
Merhaba
Eserin başlığından anladığım kadarıyla, bir şiir dizisinin ikinci bölümünü olduğunu, başlığın hemen altında kullanılan birbirleriyle aynı eş zamanda ortaya çıkan duyguların (korku ve titreme), oluşturduğu hisler ile giriş yapıldığını ve hemen sonrasında şiirin bir kişiye ithaf edildiğini görüyorum.
Şiirin kendi içinde iki bölümden meydana geldiği ve birinci bölümün hemen üstünde, eserin ön söz niteliğini taşıyan altı dize ile girişteki anlatımın diğer bölümlere yayılarak genişlediğini ve bu bölüm dışında şiirin genelinini oluşturan ( bölümlerin ilk dizeleri hariç ) dizelerin ilk kelimelerinin harfleri küçük olarak yazıldığını söyleyebilirim.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, başlığın hemen altında kullanılan kelimelerin şiirin numaralandırılmış birinci bölümünde yer alması (korku) ve bu bölümün finalinde ise ( titreme ) sözcüğü ile devam etmesi kurgunun bütünlüğünü ortaya çıkartmaktadır. Anlatım tarzındaki net ve keskin imgelerin ortaya çıkardığı vurucu ve bir o kadar da sağlam cümlelerin, bazen " : " işareti ile sadeleştirilerek akışı desteklemesi, şiirin okunuşunu arttırmaktadır. Kullanılan diğer noktalama işaretlerinin yerinde olması, anlam kayıplarının önüne geçmiştir. Birinci bölümün ikinci kıtasında ikinci dizeyi oluşturan kelimeler arasında da bir virgül olması gerektiğini söylemeden geçmek istemiyorum. ( güneş’e, ay’a ve yıldızlara bak: haydi, dudağınla sil )
Bütün kıtalar arasında bırakılan geniş boşlukların, geçişlerdeki zamanı arttırmakta olduğunu, fakat biraz uzun tutulduğunu düşünmekteyim.
Ayrıca dikkatimi çeken bir nokta, hiçbir yerde " : " iki nokta üst üste işaretinden sonra gelen kelimenin ilk harfi büyük değilken, altıncı bölümde dördüncü dizende kullanılan bu işaret sonunda kullanılan " Köpüklü " sözcüğünün ilk harfi büyük yazılmıştır. Belki de küçük bir ayrıntı, fakat sanki burada bir giz olduğu düşüncesindeyim veya yanılıyorum, sadece bir klavye hatası olabilir.
Hoşça kalın
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 20:03:02
Güne düşen bu güçlü şiiri ve şairini kutluyorum
İlhamınız bol olsun...
Saygımla...
Leyla Usta tarafından 3/24/2009 8:04:42 PM zamanında düzenlenmiştir.
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 19:35:04
Dün aksilik oldu Pc' de yorum yazamadım bugün kısmetmiş...
Şiir durduğu ve hak ettiği yerde
Günün şiirini ve değerli şairi yürekten kutladım
Başarıların devamını dilerim
Saygı ve selamlarımla
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 18:06:44
güne çıkmayı hak etmiş harika yazılmış çok iyi bir şiir,di kutlarım
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 15:58:03
Karanfil uğultusu bir de toprak kentler gibi güzel şiiriniz.
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 11:47:28
Dün okuyup hayran kaldığım şiir. Güne gelmesine çok sevindim.
Şimdi dört yanım karanfil uğultusu...
Sevgim ve saygımla.
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 11:36:05
eksik yok şiirde bana göre...
tek fazlalık "sol yanım"
onun dışında heyecanlandım ...fazlasıyla hemde...
hergün ve her ödüle layık olabilecek kadar iyi şiir...
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 11:25:47
kutluyorum günün şiir ve şairini.. namık cem
|
|
|
|
24 Mart 2009 Salı 11:12:31
bir feveranın (acı ve umutsuzlukla köpürmenin) doğaçlaması gibi. esin kaynağının ne olduğu, acının ve sızlanmanın adresinin okuyucuya dikte edilmesi gereksiz. eğer özelleşmişse şiir bence anlamı da yok. koy bir zarf içine adrese yolla. aleme dağıttığın şiir ise, bırak alemin olsun. sıkıntı zaten iyi-kötü anlatılmış.
dile hakim bir kalem. nokatalama işaretlerini kural dışı kullanarak şiirini zayıflatmış. isyancı akımların sanatta oluşturduğu karşıtlık-direnç ekollerini dile uygulayamazsınız. dili zorlayarak sürrealist şiirler yazamazsınız. şair dili toplumdan alır güzelleştirerek topluma verir. kendisi dil, kavram üretmez. düşünce üretir ve şair sihirli aynadır. görülemeyenleri de gösterir. ama göstermeli .
imgelem/yerine koyma/anımsatma ve benzetmelerde zenginlik var. alıntılar-etkilenmişlikler, buluşlar da var. bu denli çokluk olunca benzetmelerde istifi, uyumu kaçırıyor şair çok kere.
şiir eleştirmeye değecek kadar iyi.
kutlarım
saygılar büyükharman
büyükharman tarafından 3/24/2009 11:43:16 AM zamanında düzenlenmiştir.
|
|
Şiire yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üye değilseniz üye olmak için tıklayın.
|
|