ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hakiki sevgi, herkesin bahsettiği, fakat pek az kimsenin gördüğü hayaletlere benzer. -- Anatole Franse Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Sultanahmet kitap fuarı Beyazıt'a taşınıyor

Türkiye Diyanet Vakfınca 28 yıldır Ramazan ayı süresince Sultanahmet Camisi avlusunda düzenlenen ''Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'' bu yıldan itibaren Beyazıt Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

14.5.2010

Sultanahmet kitap fuarı Beyazıt'a taşınıyor

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğinin (ESKADER) ’’Bab-ı Ali Sohbetleri’’ etkinliği çerçevesinde ’’yayıncılık’’ konusu tartışıldı.

Eski yayınevlerinin kurucularının da yer aldığı sohbette, geçmiş yıllara ilişkin anılar ve yayıncılığın günümüzdeki sorunları tartışıldı.

Ötüken Yayıncılık’ın kurucularından Ahmet İyioldu, yayıncılığın zor ancak yapılması gereken önemli bir iş olduğunu söyledi.

Yayınevlerinin günümüzde sayılarının arttığını ancak basılan eserlerin geçmişe göre daha düşük kalitede olduğunu ifade eden İyioldu, günümüzde yazar ve yayınevi arasındaki ilişkilerde problemlerin arttığına dikkati çekti.

Korsan yayın konusunun önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten İyioldu, bu konuda mevzuatın yetersiz olduğunu, yaptırımların caydırıcılık sağlamadığını savundu.

İyioldu, Türkiye’de insanların yeterince okumadığını ifade ederek, buna rağmen Türkiye’de mevcut 2 bin dolayındaki yayınevinde yılda 35 bin kitap basıldığını kaydetti.

Derya Dağıtım ve Erdem Yayıncılık’ın kurucusu Ebubekir Erdem de ’’ideolojik ve cemaatçi taassuplaşmanın’’ yayıncılığın üzerinde büyük bir baskı olduğunu öne sürdü.

Erdem, 1980’lı yıllardan sonra kitapların bir ’’suç aleti’’ olarak gösterilmesinin insanları kitap okumaktan uzaklaştırdığını savundu.

Yazar Recep Aktan da yabancı yazarların Türkiye’de tanıtıldığı gibi Türk yazarların da yabancı ülkelerde tanıtılacağı etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yurt dışında açılması düşünülen ’’Yunus Emre Kültürevleri’’nin son derece yararlı olacağını kaydetti.

Aktan, yazar ile yayınevleri arasında köprü olabilecek ajansların kurulması gerektiğini ifade etti.

Yazar Mehmet Cemal Çiftigüzeli ise gazetelerin kültür sayfalarında yazarlara ve yeni çıkan kitaplara yeterince yer verilmediğini söyledi.

-’’TÜRKİYE KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’’NIN YENİ MEKANI-

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Müdürü Osman Sarıköse de Diyanet Vakfının 28 yıldır İstanbul’da Sultanahmet Camisi avlusunda düzenlediği ’’Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’’nın bu yıldan itibaren Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Sultanahmet Camisi’nin restorasyona gireceğini ve bu amaçla röleve çalışmalarına başlandığını belirten Sarıköse, bu nedenle yeni bir yer arayışına girildiğini ve en uygun yer olarak kendilerine Beyazıt Meydanı’nın gösterildiğini ifade etti.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle ’’En iyi Ramazan İstanbul’da yaşanır’’ düşüncesiyle İstanbul’un yedi tepesinde etkinlikler düzenleneceğini anlatan Sarıköse, bu yedi tepeden birinin de Beyazıt olduğunu kaydetti.

Sarıköse, İstanbul Vakfı organizasyonunda Diyanet Vakfı tarafından Beyazıt Meydanı’nda düzenlenecek fuara uluslararası nitelik kazandırılmasının amaçlandığını belirterek, fuar alanında kurulacak platformda ilahi ve tasavvuf müziği konserleri, yazar-okur buluşmaları, sohbetler ve televizyon yayınlarının gerçekleştirileceğini söyledi.

Sultanahmet Meydanı’nın fuar mekanı olarak yetersiz kaldığını ifade eden Sarıköse, fuar nedeniyle bu yıl Beyazıt Meydanı’ndan Sultanahmet ve Şehzadebaşı’na kadar ışıklı bir ’’Ramazan Koridoru’’ oluşturulacağını belirtti.

Sarıköse, geçen yıl 155 yayıncının katıldığı fuarı yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
"Sultanahmet kitap fuarı Beyazıt'a taşınıyor " haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Sultanahmet kitap fuarı Beyazıt'a taşınıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.