ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Karagöz Artık Dünya'nın Kültür Mirası

"Karagöz Gölge Oyunu", "Aşıklık Geleneği" ve "Nevruz", "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kaydedildi.

5.10.2009

Karagöz Artık Dünya'nın Kültür Mirası

UNESCO bünyesindeki "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi", Abu Dabi’de yapılan 4. olağan toplantısında, Türkiye tarafından sunulan "Aşıklık Geleneği" ve "Karagöz Gölge Oyunu" ile ilgili başvurular ile "Nevruz Kutlamaları" ile ilgili Türkiye’nin de ortak sunucusu olduğu başvuruyu kabul etti.
Bu karar sonucunda, anılan gelenekler, "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kaydedildi.

Daha önce de, Türkiye’nin önerisi üzerine "Meddah Hikayeleri" ve "Mevlevi Sema Ayini" listeye alınmıştı.
"Somut Olmayan Kültürel Miras" terimi, sözlü gelenek ve anlatımlar; geleneksel müzik, tiyatro ve dans gibi gösteri sanatları; toplumsal tören, adet ve kutlamalar-şenlikler; doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar ve geleneksel zanaatların oluşturduğu kültürel mirası tanımlıyor.

Sözlü ve somut olmayan kültürel mirasın korunması konusu 1970’li yıllardan bu yana UNESCO’nun gündeminde yer alıyor. Yıllar içinde çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmiş, 1990’lı yılların sonlarından itibaren ise bu konuda bir uluslararası hukuki belge hazırlanması amacına odaklanıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kabul edildi.

Türkiye tarafından aday gösterilen "Meddah Hikayeleri" 2003, "Mevlevi Sema Ayini" ise 2005 yılında sözlü ve somut olmayan baş yapıtlar arasına alındı.

Radikal

Yorumlar
"Karagöz Artık Dünya'nın Kültür Mirası" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Karagöz Artık Dünya'nın Kültür Mirası ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.