ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yedi İklim Dergisi, Yeni Sayısı Bayilerde...

Yedi İklim Dergisi yeni sayısı ile yine dolu, bir o kadar keyif veren yazı ve şiirleriyle örnek olmaya devam ediyor.

10.9.2009

Yedi İklim Dergisi, Yeni Sayısı Bayilerde...

Yedi İklim Dergisi 23. Cildini de tamamladı
Yasir Vurgun

Yıllar akıp gidiyor. Aylık yayımlanan bir dergi için, her ayın özel bir anlamı var. Bir ay biter diğeri başlar. Bir dergi tezgâha çıkar bir yenisinin hazırlıklarına başlanır. Yedi İklim dergisinden söz ediyoruz. Üzerinden yıllar geçmeye başlamış. 22 yıl, 234 sayı. Az buz bir zaman değil.

Ciltten söz etmişken, oradan başlayalım. İlk dönem ince olduğundan 12 sayı bir araya getirilir ciltletilirdi. İkinci döneminde çok farklı bir Yedi İklim ile yüzleştik. Kimi zaman özel, kimi zaman özel bölümlü ve normal sayıların hacimli olmasından dolayı altı sayılık ciltler oluşturuldu. Her ay, her yıl, kültür dünyasına işaret taşları gibi sayılar ve ciltler sıralanmaya başladı.

1987 yılının yılı Martı’nda Hasan Aycın’ın, Yedi İklim için çizdiği, okka içindeki tüy kalem deseni, akan mürekkep... Bu kapağın üzerinden tam yirmi iki yıl geçmiş bulunuyor. İkinci döneminin başlangıcı 1992’nin Nisan ayıdır. O gün bugündür dergi kesintisiz yayımını sürdürüyor. 23. ciltte 234. sayısını çıkardı Yedi İklim . Önümüzdeki sayıdan itibaren Hasan Aycın yeniden Yedi İklim dergisinde. Bunu da çıtlatmış olalım.

Yedi İklim kuşakların dergisi. Yetenekli gençlerle usta kalemlerin buluştuğu bir yer, sıcak bir yuva. Hayatta olan veya olmayan Üstatları, Ustaları ve sonraki kuşakları özel sayı konusu yapan ilk dergi de denilebilir Yedi İklim için. Hayatta olan Üstat Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Ebubekir Eroğlu, Hasan Aycın, Arif Ay, Kâmil Eşfak Berki, Ali Göçer, Cemal Şakar bazılarına örnek. Yedi İklim’in bu çıkışından sonra dergiler hayatta olan önemli isimler için özel sayılar, dosyalar yapmaya başladı.

234 sayı kültür tarihimizde, kütüphane raflarımızda yerini sıcağı sıcağına aldı. Gençlerin yerini bulduğu bir sayı. Ürün ve düşünce ağırlıklı. Kapağa bakarken bile, Milli Sinema Tarihinin öncüsü Yücel Çakmaklı, Türk Sanat Musıkisinin ustalarından Bekri Sıdkı Sezgin, Ankara’da, Akyurt civarında “İstanbullu Hoca” diye ünlenen Hafız Yusuf Çerçi kapakta yer alıyorlar. Kültür ve düşüncemizde her birinin özel ve ayrı yerleri var. Bilinsin ya da bilinmesin. Yedi İklim’e düşen bunları bir araya getirmesidir.

Kâmil Eşfak Berki: “Gidişata Doğru” üst başlıkla sürdürdüğü poetik yazılarına bir yenisini daha ekledi. Gidişatın ötesinde geleceğe yönelik ve günümüz şiir ruhunun bir iç irdelemesini yapıyor. “Başkasının coşkusunu giyinmek” başlıklı yazı ilginç çağrışımlara götürüyor.

Osman Bayraktar Yedi İklim’in kurucularından. Medeniyet merkezli denemelerinin yanı sıra gezi izlenim yazılarıyla önemli bir yazı türü oluşturuyor. Bu sayıda, Yunanistan’a özel bir gezi yaptı. Bir sanatçı duyarlığıyla dikkatlerimizi oraya çevirdi.

Şiirde, son dönemde iyi bir çıkış yakalayan ve etki bırakan, kendinden sonraki kuşağı da etkileyen yeni ve özgün bir şiir sesi yakaladı Zafer Acar. Uzun soluklu şiirler yazıyor son zamanlarda. Bu sayıdaki şiirinin başlığı “I Love You’m”. Başlıkta bile bir ironik ses hissi var. Epey bir aradan sonra Fatma Şengül Süzer “Dâne” şiiriyle yeniden, kendisini bekleyen okurlarına şiir incileri saçıyor. Hüseyin Karacalar, Abdülkadir Akdemir, Ali Karan, Burcu Akkanlı, Orhan Özekinci, M. Ali Özdoğan, Serdar Arslan, Abdülkerim Yılmaz bu sayının genç şairleri. Yedi İklim’in her sayısında yeni bir isim bulmak mümkün. Ali Karan genç biri.. Burcu Akkanlı ilk kez Yedi İklim’de.

Öykü, yoğunluğu var. Hemen her sayıda en az üç, dört öykü yer alıyor. Bu sayıda, Yedi İklim’in ilk kuşak öykücüsü Ömer Say yer alıyor. 1987 ila 1989 yılları arasına ürünleri ilk kez Yedi İklim’de yar almıştı. Bu sayının diğer öykücüleri Fatma Rânâ Çerçi, Yunus Emre Özsaray, Handan Özduygu. Derginin ilk üç öykücüsü öykülerini Sadece Yedi İklim’de yayımlıyorlar. Yani, Yedi İklim öykücüleridirler. Kendilerini iyi geliştirdiler. Fatma Rânâ kusursuz bir öykü dili yakalamış. Yunus Emre ile ikisi derinlikli bir öykü izleğindedirler.
Mustafa Burak Sezer Hgup Salgoud’dan bir şiir, Halim Öznurhan Zekeriya Tâmir’den bir öykü çevirdi. Yeprem Türk şiirde neo-metafizik poetik denemeler yazıyor. Bu sayıda bir dizi yazısı yer var. Ümit Savaş Taşkesen Mehmet Âkif Çankırı ile şiiri ve poetikası, Mehmet Temelli, Bekir Sıdkı Sezgin üzerine oğlu Kudsi Sezgin ile söyleştiler. Söyleşiler dergiye apayrı bir renk katmış. Ali Haydar Haksal uzun bir süredir İslâm düşüncesinin Batılı düşünür ve sanatçılar üzerindeki etkileri, yansımaları, tepkilerini konu alan önemli çalışmalar yapıyor. Bu sayıda Cervantes’in “Cömert Âşık” öyküsünden yola çıkarak ayrıntılı bir incelemede bulunmuş.

Cervantes ile ilgili bu yazı serisinin üçüncüsünü oluşturuyor. Katolik bir Hıristiyan yazarın Müslümanlara bakışı, etkileri ve karşı duruşunu irdeliyor. İsmail Demirel bir “Bayram” denemesiyle dergide. Bünyamin Yılmaz yakın zamanda kaybettiğimiz Milli Sinemanın öncüsü, emektarı, çilekeşi Yücel Çakmaklı’yı konu edinen yazısı önemli bir dikkatle ele alınmış. Fatma Râna Çerçi, yakın zamanda ebedi âleme uğurladığı babasının hatırlarını aktarmaya devam ediyor. Yeni Okumalar ve Değinler bölümünde Yunus Emre Özsaray, İsmail Demirel, Ali İhsan Yıldız’ın yazıları var.

Ruhu zengin, sıcak ve hareketli bir sayı Yedi İklim . Yeni cilt dönemine başlangıç yapmak üzere yolunu sürdürüyor.


[email protected]
telefonlar: 0216 399 19 14 / 352 49 77
belgegeçer: 0216 352 04 11




Yorumlar
Mesaj Yaz 13.9.2009 17:32:04
Bu yorumu okuyorsanız,"Edebiyat Defteri'ndesiniz. Burada olmanız bir edebiyat tutkunu olduğunuz içindir. Pekii.... Kitaplığınızda kaç edebiyat dergisi var ?
Edebiyat'ın, Sanat'ın ve Kültür'ün yaşaması için savaş verenlerin sesi ve tek yaşam güvencesi olan bu dergileri yaşatmak için bizler ne yapıyoruz ? Hangi katkıları veriyoruz ? Bu katkılar bizim de varlığımızın güvencesi değil mi ?
Sanatçı duyarlılığımızı ön sıraya alıp bir özeleştiri yaparsak, yüreğimizin bir yerinde bir çıt sesi duyarsak, eksik kalan bir adım atarız belki de. Sanat'a bir katkı sağlarız.

UNUTMAYALIM. Alacağımız her dergi, her kitap yaşamımıza yeni bir soluk katacaktır.
Her eklediğimiz Şiir ve/veya yazı kadar önemli ve gereklidir bu. Haydi o zaman... Okumaya, okutmaya ve yaşatmaya. Saygılarımla. Ali SEL
DİKKAT ; KORSAN'a HAYIR



Yorum Yapın

Yedi İklim Dergisi, Yeni Sayısı Bayilerde... ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.