ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

16. Altın Koza Film Festivali

8-14 Haziran tarihleri arasında seyircisini bir kez daha Türk ve dünya sinemasının seçkin örnekleriyle buluşturacak olan 16. ULUSLARARASI ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ bu yıl 40. yaşını kutluyor..

6.6.2009

16. Altın Koza Film Festivali

Altın Koza Film Festivali’nin bu sene 16.sı düzenleniyor. Festival aynı zamanda 40. yaşını da kutluyor. İlk kez 1969’da Film Şenliği adıyla düzenlenen festival, 1973’e kadar aralıksız 5 sene devam etmiş ancak maddi sorunlar nedeniyle tam 18 yıl yapılamamıştı. 1992-1997 yılları arasında 6 kez sinemaseverlerle buluştu ama önce 1998’deki Adana-Ceyhan depremi, ardından da 1999 Marmara depremi nedeniyle düzenlenemedi. 2000’lerin başında da ekonomik kriz ve yine maddi sorunlar engeline takıldı. 2005 yılından itibaren yeniden düzenlenmeye başlanan Altın Koza Film Festivali, Türkiye’nin en köklü ve prestijli festivallerinden biri.

Bu yıl 8-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 16. Altın Koza Film Festivali’nde gösterimler Cinebonus Sinemaları, Cemalpaşa ve Reşatbey Ariplex Sinemaları, Metropol Sinemaları, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu ve Adana Valiliği Kültür ve Sanat Merkezi olmak üzere toplam 9 salonda yapılacak ve yaklaşık 190 film gösterilecek.

Ulusal Yarışma
Toplam 31 filmin başvurduğu yarışmada festival değerlendirme kurulu 12 filmi Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’na kabul etti. Pelin Esmer’in "11’e 10 Kala"sı, Cemal Şan’ın "Dilber’in Sekiz Günü", Ümit Ünal’ın "Gölgesizler"i, Murat Düzgünoğlu’nun "Hayatın Tuzu", Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın "İki Dil Bir Bavul", Aslı Özge’nin "Köprüdekiler" i, Atalay Taşdiken’in "Momo-Kızkardeşim"i, Yeşim Ustaoğlu’nun "Pandora’nın Kutusu", Tayfun Pirselimoğlu’nun "Pus"u, Semih Kaplanoğlu’nun ’Süt’ü, Mahmut Fazıl Coşkun’un "Uzak İhtimal"i ve Erden Kıral’ın yönettiği "Vicdan" Altın Koza için yarışacak. Hemen hemen hepsi yurt içindeki ve yurt dışındaki festivallerde başarı kazanmış yapımlardan oluşan yarışma, bu sene hayli çekişmeli geçecek gibi görünüyor.

Seçici kurulu; oyuncu Bulut Aras, yazar ve senarist Füruzan, müzisyen Mazlum Çimen, oyuncu Meltem Cumbul, yönetmen Özcan Alper, oyuncu Özgü Namal, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, sinema yazarı ve akademisyen Zeynep Tül Akbal Süalp’ten oluşan Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması’nın jüri başkanlığını, geçtiğimiz ay Cannes’da jüri üyesi olan Nuri Bilge Ceylan yapacak. Yarışmada En İyi Film’e 250.000 TL, Yılmaz Güney Ödülü’nün sahibine 50.000 TL, En İyi Yönetmen’e 50.000 TL; En İyi Müzik, En İyi Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetmeni’ne 15.000 TL, festival izleyicilerinin belirleyeceği En İyi Film’e de 50.000 TL para ödülü verilecek.

Festival kapsamında her yıl verilen Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri; yönetmen Ömer Lütfi Akad, oyuncu Filiz Akın, oyuncu Yusuf Sezgin ve müzisyen Cahit Berkay. Festivalin Gösterim Bölümü’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü alan sanatçılarımızın birer filmi yer alacak.

Festival programında, jüri başkanı Nuri Bilge Ceylan’ın filmlerinden oluşan bir seçki izleyiciyle buluşacak. Bölüm kapsamında usta yönetmenin tüm uzun metrajları yani "Kasaba", "Mayıs Sıkıntısı", "Uzak", "İklimler" ve "Üç Maymun" gösterilecek.

Dünya Sineması
Festival, geçtiğimiz yıl gösterim bölümüne eklediği Dünya Sineması ve Akdeniz Filmleri Seçkisi ile uluslararası kimliğe bürünmüş; Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ile de bu kimliğini pekiştirmişti. Dünya Sineması bölümünün en iddialı yapımı, Rachid Bouchareb’in bol ödüllü filmi "Indigenes"ten sonra yönettiği "London River/ Londra Nehri". 7 Temmuz 2005’te Londra’yı kana bulayan terör saldırılarından etkilenen ve yolları kesişen iki insanı; yabancı düşmanı Hıristiyan bir kadın ile Müslüman bir erkeğin kaybolan çocuklarını arama öyküsünü anlatıyor film. Başrollerini Brenda Blethyn ve Sotigui Kouyate’nin paylaştığı yapım, bu sene Berlin Film Festivali’nde Kouyate’ye En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi.

Rune Denstad Langlo’nun ilk uzun metrajı olan ve bu sene Berlin Film Festivali’nden FIPRESCI ödülüyle dönen "Nord/Kuzey"; Jerzy Skolimowski’nin on yedi yıl aradan sonra çektiği ve Polonya’nın küçük bir taşra kasabasında, bir hastanenin krematoryumunda çalışan eski bir mahkûmun röntgencilik tutkusunu anlatan "Cztery Noce Z Anna/Anna ile Dört Gece"; So Yong Kim’in ikinci filmi olan, masumiyet ve duygusallık temalı "Treeless Mountain/Ağaçsız Dağ"; Philippe Falardeau’nun yönettiği ve bu sene Berlin’de Kristal Ayı kazanan aile komedisi "C’est pas moi, je le jure!/Yemin Ederim Ben Yapmadım"; geçen yıl San Sebastian Film Festivali’nde Oscar Martinez’in En İyi Erkek Oyuncu seçildiği "El nido vacio/ Boş Yuva"; "Little Miss Sunshine/Küçük Gün Işığım" ve "There Will Be Blood/Kan Dökülecek" ile üne kavuşan Paul Dano’nun başrolünde yer aldığı "Gigantic/Devasa", Dünya Sineması bölümünün dikkate değer yapımları.

Akdeniz Sineması bölümünde, mizah yazarlığından yönetmenliğe geçiş yapmış, İtalyan sinemasının 78 yaşındaki ustası Ettore Scola’nın üç filmi gösterilecek. 2. Dünya Savaşı sırasında üç İtalyan direnişçinin hüzünlü öyküsünü anlatan 1974 tarihli filmi "C’eravamo tanto amati/Birbirimizi Öyle Çok Sevmiştik Ki"; Fransız İhtilali zamanında geçen 1982 yapımı "La nuit de Varennes/Varennes Gecesi" ve bunun hemen ardından yönettiği, tek bir diyalog kullanmadan neredeyse 50 senelik Fransa tarihini modadaki değişimlerle anlattığı "Le bal/Balo".

Festivalde İran sinemasına da özel bir bölüm ayrılıyor. Seçkide ülkenin dünyaca ünlü yönetmelerinin imza attığı yapımlar yer alıyor. İran sineması denince hemen akla gelen iki usta, iki eski filmiyle; Abbas Kiarostami "Nema-ye Nazdik/Yakın Plan", Mohsen Makhmalbaf da "Bicycleran/ Bisikletçi" ile seyirci karşına çıkacak. Dariush Mehrjui’nin zengin bir aileden gelen ve aşk evliliği yapan bir kadının hikâyesini anlattığı "Leila/ Leyla", Jafar Panahi’den "Ayneh/Ayna", Abbas Kiarostami`nin asistanı Hasan Yektapanah’ın ilk filmi olan "Djomeh/Cuma" ve Babak Payami’nin seçim günü uzak bir adadaki oyları toplamak için yola koyulan kadın seçim memurunun başından geçenleri anlattığı "Raye makhfi/Gizli Oy" bu bölümdeki diğer yapımlar.



Bu yıl ikinci kez düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması’na yurt içinden ve yurt dışından 350’den fazla film başvurdu. Programa; Fas, Fransa, İtalya, Filistin, İsrail, Portekiz, Yunanistan, İspanya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kıbrıs ve Türkiye’den kısa filmler alındı. Filmler festival boyunca, yönetmenlerinin de katılımı ile gösterilecek. Yabancı film yönetmenleri, kendi ülke sinemaları ve filmleri üzerine söyleşilere katılacaklar. Bu özel programda 21 kurmaca, 5 belgesel, 5 canlandırma ve 6 deneysel olmak üzere toplam 37 film yer alıyor. Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel olmak üzere 4 dalda En İyi Kısa Film’in seçileceği yarışmada kazanan filmlere 4.000 TL para ödülü verilecek.

Festivaldeki belgesel film gösterimleri 2006’dan bu yana Belgesel Sinemacılar Birliği işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Program kapsamında, dünyanın dört bir yanından seçilmiş, 13’ü yabancı 10’u yerli olmak üzere toplam 23 belgesel film Adanalı sinemaseverlerle buluşacak. Belgeseller ücretsiz gösterilecek.

Diğer etkinlikler
Eğitim döneminde olan genç sinemacıları teşvik etmek ve başarıyı ödüllendirmek amacıyla düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması’nda bu yıl En İyi Kurmaca, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Belgesel ödülleri dağıtılacak. Festivalde her dalın birincisine 5.000 TL ödül verilecek. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 150’nin üzerinde filmin başvurduğu yarışmada 37 film yer alıyor.

Festivalde, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-TV Bölümü ve Altın Koza işbirliğiyle ilköğretim öğrencileriyle Kısa Film Atölyesi gerçekleştirilecek. Senaryo yazımından prodüksiyon aşamasına kadar bir filmin yapım süreci öğrencilere anlatılacak.

Festivalde, Sinema Engel Tanımaz başlığı altında engelliler için film gösterimleri yapılacak. Okullar Sinemada, Sinema Okullarda projesiyle de 160 okulda 80.000 öğrencinin sinemayla buluşması hedefleniyor.

Bu yıl festival kapsamında iki sergi yer alacak. Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) tarafından açılacak sergi Altın Koza’da Sinema Yüzleri adını taşıyor. Festival sırasında Adana Kültür Sanat Merkezi’nde bulunan Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi’nin açılışı da yapılacak. Müzede 10.000 kadar eski Adana ve günümüz Adanası’nın fotoğrafları bulunmakta. Festivaldeki bir diğer sergi de Mehmet Baltacı ve Haluk Uygur’un arşivinden Tarihi Fotoğraflarla Adana başlığını taşıyan koleksiyon. Festival kapsamında sinema yazarı Burçak Evren tarafından hazırlanan 40. Yıl Kitabı da sinemaseverlere sunulacak.



Yorumlar
Mesaj Yaz 7.6.2009 09:19:24
canım ADANA'm her yer bayram yeri gibi

Dünyanın gözünde her dem uludur
Bir başka güzedir canım Adana’m.
Dört kıtadan geçen kervan yolusun
Bir başka güzedir canım Adana’m.



Yorum Yapın

16. Altın Koza Film Festivali ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.