ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Edebiyat tarihine geçecek sahtekârlık

Yayın ve edebiyat dünyası eşi görülmemiş bir skandala sahne oldu.

18.4.2009

Edebiyat tarihine geçecek sahtekârlık




Nazan Bekiroğlu’nun Yûsuf ile Züleyha adlı kitabını kendi adıyla yayımlayan Şenol Koray Sakınmaz, ’Kitabımı çaldılar.’ diyerek Bekiroğlu ve yayımcısı Timaş Yayınevi aleyhinde dava açtı.

Yayın ve edebiyat dünyası bugünlerde eşi görülmemiş bir skandalla çalkalanıyor. Bu kez skandalın adı korsan ya da intihal değil, kopya kitap. Şenol Koray Sakınmaz adlı bir kişi, günümüzün usta yazarlarından Nazan Bekiroğlu’nun 2000 yılında yayımladığı ve bugüne kadar 27 baskı yapan Yusuf ile Züleyha adlı kitabını 2006 yılında ’Züleyha’ ismiyle ve kendi imzasıyla yayımlamış. Sakınmaz’ın kurduğu Akademi Kültür ve Sanat Yayıncılık’tan çıkan kitabın künyesinde Akademi ve Minik Serçe yayınevlerinden bugüne kadar beş baskıda 50 bin adet basıldığı yazıyor.

Skandalı geçtiğimiz günlerde yayıncısı Timaş’a gelen bir ihbar üzerine öğrenen Nazan Bekiroğlu, tam anlamıyla bir şok yaşadı. Olayı araştıran Timaş Yayınları’nın avukatları, Şenol Koray Sakınmaz’la görüştü. Bu görüşmede Sakınmaz, avukata ’nasıl böyle bir hata işlediğini anlamadığını, helalleşmek istediğini ve kul hakkına tecavüzden çok korktuğunu’ söyleyerek konunun sulh yoluyla çözülmesini istedi. Ancak bu görüşmenin ardından Sakınmaz, ’kendi kitabını çaldıklarını’ iddia ederek Timaş Yayınları ve Nazan Bekiroğlu aleyhine dava açtı. Bu dava ile Timaş yetkilileri ve Bekiroğlu ikinci bir şok yaşadı. Timaş Yayınları da açılan davaya karşı davayla karşılık verdi. Şenol Koray Sakınmaz açtığı davada Yusuf ile Züleyha’yı 1999 yılında yayıma hazırladığını ve Bakırköy 13. Noterliği’nden tasdik ettirerek yayınevlerine gönderdiğini iddia ediyor. Fakat iddia ettiği gibi eserin noterden tasdikli bir sureti dava dosyasında bulunmuyor.

Sakınmaz’ın sabıkası kabarık

Yayın dünyasını yakından takip edenler Şenol Koray Sakınmaz ismine yabancı değil. Sakınmaz yine bir ilke imza atmış ve gazetelere tiyatro oyuncusu Şahnaz Çakıralp’in kendi bastığı Çıplak Ayakla Yürümek adlı kitabıyla ilgili olarak ’satmayan kitap’ ilanı vermişti. Çakıralp de kitap basıldıktan sonra Sakınmaz’ın kendisine ödemede bulunmadığını, yapacağı suç duyurusundan haberdar olup böyle bir yola başvurduğunu söylemişti. Aynı yayınevinden çıkan ’Kedi Yürüyüşü’ adlı kitabın yazarı Derya Aydın da ’Kedi Yürüyüşü’nün üzerindeki bandrollerin başka bir kitap için alındığını öğrenmiş; bu durumu ortaya çıkarmasının ardından tehdit aldığını söyleyen yazar da Sakınmaz hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Öte yandan Şenol Koray Sakınmaz’ın senolkoray.com adresli internet sitesindeki biyografisi de çelişkili ifadelerle dolu. Sakınmaz biyografisinde TED Koleji’nde eğitim gördüğünü ve İstanbul ve Boğaziçi üniversitelerinde öğretim üyeliği görevinde bulunduğunu iddia ediyor. TED Koleji böyle bir öğrencinin kayıtlarında yer almadığını söylüyor. YÖK kayıtlarında da Şenol Koray Sakınmaz adında bir doçent mevcut değil. Sakınmaz ayrıca Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) üyesi olduğunu iddia ediyor. TYB yetkilileri de böyle bir üyenin kayıtlarında bulunmadığını söylüyor. Bu iddiaları sormak için aradığımız Akademi Kültür Sanat Yayıncılık’ın telefonları cevap vermedi. Ayrıca kitapların üzerinde yer alan internet sitesi de aktif değil. Kopya kitabın üzerinde adı yazan Alfa Kitap da bu dağıtımı gerçekleştirmediklerini ifade ediyor.

’Yayıncılık alanında denetim sıklaştırılmalı’

Timaş Yayınları Genel Yayın Editörü Emine Eroğlu, bu olayda irdelenmesi gereken önemli meseleler olduğunu söylüyor. Eroğlu’na göre Türkiye’de yayınevi kurmak çok kolay. Birçok kişinin yayınevi kurup insanları mağdur edip ortadan kaybolabildiğine dikkat çeken Eroğlu, "Bir adam çalışan kadrosu bile olmadan bir yayınevi kuruyor, bir kitabı hırsızlama alıp basabiliyor." diyor. Nazan Bekiroğlu’nun böyle bir olayla muhatap olmaktan çok rahatsız olduğunu dile getiren Eroğlu, "Türkiye’de davaların uzun sürmesi ve çamur atıldığında izinin kalması tehlikesi bile onu incitiyor." ifadelerini kullanıyor. Eroğlu, yayınevleri ve bandrol konusunda gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde Reşat Nuri Güntekin veya Oğuz Atay gibi ünlü isimlerin romanlarının bile başka bir kişinin adıyla yayımlanma ihtimali olduğuna dikkat çekiyor. Uzun yıllardır yayıncılık dünyasının içinde olan Eroğlu, böyle bir olayı ilk kez yaşadığını ifade ediyor.

Zaman/Ali Pektaş’ın haberi



Yorumlar
Mesaj Yaz 18.9.2009 12:39:29
...vurgun vuranındır...aşkolsun...tam istediğimiz,arayıp da bulamadığımız kapitalist
düzenin Zübük İbram'ı...


Mesaj Yaz 18.9.2009 12:39:28
...vurgun vuranındır...aşkolsun...tam istediğimiz,arayıp da bulamadığımız kapitalist
düzenin Zübük İbram'ı...


Mesaj Yaz 20.4.2009 01:18:22
Geleceğe kalacağından şüphe duymadığım çok önemli bir yazara karşı yavuz hırsız ev sahibini bastırır kurnazlığnı anlamak mümkün değil
Nazan Bekiroğlu çok kuvvetli bir kalem
Üslubu ortada
Birikimi net
Eserleri kalite bakımından eçık
bu ne cüret?
Aymazlığın bu kladarına ancak pes denir ama burada bırakılmamalı.Hırsızlığn bedeli mutlaka ödenmeli
saygılar NAzna Hanıma


Mesaj Yaz 19.4.2009 20:30:15
Ben edebiyatçıyı üslubundan tanırım.O kitap gözleri kadar Nazan BEKİROĞLU'na ait.Ayıbın da bir sınırı olmalı değil mi?Selam,saygı...

Mesaj Yaz 19.4.2009 03:55:29
bu nasıl bi deli cesaretidir, anlamadım...

Mesaj Yaz 18.4.2009 23:35:11
çok ilginç..

Mesaj Yaz 18.4.2009 22:16:10
Bir solukta okuduğum sayın Bekiroğlunun /Lâ ve Yusuf ile Züleyha kitabındaki anlatım
ancak ve sadece Bekiroğlu gibi usta bir kalemin marifetidir.Adı sanı pek duyulmamış biri
tarafından çalınmışsa yazıklar olsun.Adalet elbet yerini bulacaktır.Ne diyelim hırsızın
bu denlisinede pes Vallaha.Bu ne iş Sakınmaz...............................................................


Mesaj Yaz 18.4.2009 21:02:11
vayyyyy vayyy vayyy. nasıl bir cürret sahibiymiş mübareğin sakınmaz'ı. sakınsa nasıl olurmuş acep? :(

Mesaj Yaz 18.4.2009 20:21:26
çalınan emektir ,fakat yavuz hırsız birde dava açmış,burası Türkiye demek istiyor galiba. şiddetle kınıyorum.

Mesaj Yaz 18.4.2009 16:33:57
Bravo, mükemmel, (!) çalan çalana bu ne iş. Edebiyatın ahlaklı (!) yönleri bunlar.

Mesaj Yaz 18.4.2009 15:52:10
esefle karşılıyorum.




Yorum Yapın

Edebiyat tarihine geçecek sahtekârlık ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.