ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Van'ın tarihi ve kültürünü tanıtıcı kitaplar basıldı

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tarihini ve kültürünü anlatan 7 kitap yeniden basıldı.

25.6.2018

Van'ın tarihi ve kültürünü tanıtıcı kitaplar basıldı

Van'ın tarihini ve kültürünü yaşatmak adına çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, 7 kitabı tekrar yayımlayarak belediye tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Proje kapsamında, eski belediye başkanlarından Aydın Talay'ın "Bizim Eller" ve "Yıkılan Bir Şehrin Anatomisi", Rus General Mayewski'nin "Doğu Anadolu Raporu", Ümit Kayaçelebi'nin "Eski Van'a Doğru Bir Yolculuk", Adnan Özkan'ın "Van Şiirleri Antolojisi", Ali Laleci'nin "Şiirlerde Van" ve eski bakanlardan Hüseyin Çelik'in "Van'da Ermeni Mezalimi" kitaplarının basımı yeniden yapıldı.

Basımı yapılan kitapların tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Merkezinde yapıldı.

Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, genel sekreter yardımcıları, yazarlar, daire başkanları, kurum amirleri ve kitapseverler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Yayınları Kurul Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Zeki Taştan yaptı.

Van Büyükşehir Belediyesinin ilk kez böyle bir hizmet yaptığını belirten Taştan, "Daha önce belediye olarak böyle bir çalışma yoktu. Bu gibi çalışmalar Van'ın kültürü ve tarihi açısından çok önemli hizmetlerdir. Çünkü bu eserler kentin kimliğidir geleceğidir. Biz bugün aslında gelecek nesillere bir miras bırakıyoruz. Bu kıymetli kitaplar yıllar sonra bizim tarihimizi ölümsüzleştirecektir." dedi.

Kent adına önemli bir adım atıklarını ve 7 güzel eseri tekrardan bastırdıklarını belirten Genel Sekreter Mustafa Yalçın, kültür yayınlarının Van için çok önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Yalçın, "Bu şehirde ilk göreve geldiğimiz gün bir toplantı yaptık ve bu kentin yazılı bir eseri kitabı var mı diye sorduk. Mevcudu yok dediler. Mevcudu yok demek farklı anlamlara gelir. Mevcudu yok demek, yok etmişler demektir. Bu çok kötü bir şeydir. Bu bir saygısızlıktır. Bu yok olmayı hedefleyen bir yapının sonucudur. Bizde buradan başlayarak işe koyulduk. Bu kentin yakından tanıdığı eski Belediye Başkanlarımızdan Aydın Talay'ı, Hüseyin Çelik'i ve yazarlarımızı aradık. Ve kitaplarınızı basmak istediğimizi söyledik. Sağ olsun onlarda yanımızda yer aldı. Bizde yazarlarımız ile birlikte bu 7 kitabı bastık. Gerçekten Van için çok önemli bir kaynak oldu. Bu kitapların hepsi tarihi kültürü çok güzel bir tatta anlatmış. Bende okumaya başladım, epey de bir yol aldım. Gerçekten Van için çok önemli bir kaynak oldu. Van'ın tarihi, kültürü şiirleri, öyküleri, yer alıyor. Herkesin özellikle gençlerin okumasını istiyorum. Şimdiki gençlerimiz birçok kitabı dijital ortamlarda okuyor. Tabi ki teknolojiden faydalanıp okusunlar ama kitabı da ellerine alsınlar. Çünkü kitabı elimize alıp okumanın ayrı bir tadı hissi vardır. Bunu yapsınlar o tadı kokuyu hissetsinler" diye konuştu.

Basılan kitaplarını tek tek tanıtan yazarlar ise Büyükşehir Belediyesine yapılan bu hizmet için teşekkür etti. Programın sonunda ise katılanlara Büyükşehir Belediyesi tarafından basılan 7 kitap hediye edildi.(Yunus Tuğrul-İLKHA)

Yorumlar
Mesaj Yaz 6.8.2018 09:16:06
Van Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışması her türlü taktirin üstündedir. Başta Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve Büyükşehir Belediyesi Yayınlar Kurulu Başkanı Prof.Dr.Zeki Taştan olmak üzere kitapları okuyucuyla buluşturmak için emek veren, ter döken herkesi kutluyorum. Bir kitabın hangi aşamalardan geçip nice güçlükleri aştıktan sonra oluştuğunu en iyi bilenlerdenim. Ben bir emekli öğretmenim. Ben de kendi yöremin (Yozgat-Boğazlıyan-Oğulcuk Köyü) unutulmaya yüz tutmuş sözlü anlatılarını derleyip toparladım. Dosya haline getirdim. Kendi imkanlarımla üç kitap bastırdım. Bu kitaplar "Oğulcuklum, Bir Nazar Eyledim, Bizim Köyden İnsan Manzaraları-1"dır.
Elimde birkaç dosya var. Kitaplaşmayı bekliyor.Maddi sorunu çözebilirsem bu dosyalar da gün ışığına çıkıp kitaplaşacak.
Van Büyükşehir Belediyesi'ni bu duyarlılığından, bu güzel hizmetinden dolayı ayakta alkışlıyorum.
Selam ve saygıyla...



Yorum Yapın

Van'ın tarihi ve kültürünü tanıtıcı kitaplar basıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.