ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İstikbâle uzanan köprü: Cemil Meriç

Ümit Meriç’in “Babam Cemil Meriç” adlı kitabı İnsan Yayınları arasından, gözden geçirilmiş şekilde yeniden yayınlanıyor. Üç kat kadar genişleyen çalışmada fotoğraf albümü ve yeni başlıklar dikkat çekiyor.

19.2.2018

İstikbâle uzanan köprü: Cemil Meriç

Geçen ay Ümit Meriç’in, babası Cemil Meriç’in kitaplarından bahsettiği güzel bir söyleşisi yayınlandı Nihayet dergide. Bir babanın kitap dünyasının, kültür ufkunun çocuğunda bıraktığı yansımayı, şekillendirdiği bilgi ve ilgi yatağını, uyandırdığı kabiliyeti okumaya çalıştık, sanırım dosya seçimindeki niyet de buydu. Bir dergi söyleşisinin elverdiği dar alanda Cemil Meriç âlemine intikal etmeye başlamışken, bu ay da “özel bir çalışma”yla Meriçlere konuk oluyoruz. Aslında bu konuk olma fikrini de Ümit Meriç’in yeni kitabının önsözündeki ifadelerden ödünç alarak söylüyorum: “Bu sayfalarda elbette düşünen, çalışan ve yazan bir Cemil Meriç var. Ama asıl amacım, sizi 1916’da dünyaya gelen, 1987’de aramızdan ayrılan Cemil Meriç’le evimize gelmiş bir misafir gibi dost kılmak.”

YARI ÖMRÜN REFAKATÇİSİ

“Düşünen ve yazan Cemil Meriç’ten çok, yaşayan Cemil Meriç’i” takdim eden ve bize bir yerlerden tanıdık gelen bu kitap, Babam Cemil Meriç. Mütefekkirin 30. sene-i devriyesi kapsamında hazırlanan ve İnsan Yayınları tarafından yayımlanan bu çalışmayı yeni kılan basit bir gözden geçirme ve genişletme çabası değil, ona yeni bir hüviyet kazandıran tasarruf ve emektir, buna sonra değineceğim.

İrfan geleneğimizdeki büyük şahsiyetlerin birçoğunun iki kapak arasına girip ele gelecek eserleri yoktur. Fakat biz bu erenleri nakış nakış dokudukları evlatlarıyla, yolda izlerini takip eden tilmizleriyle zikrederiz. Diyebiliriz ki satıra yazılan bir eser bırakmamış niceleri, marifet ilmini müridlerinin sadırlarına kaydetmiştir. Bu cihetten baktığımızda Cemil Meriç’in 12 telif, 8 tercüme eserden oluşan külliyatı kadar hocalık sıfatı, yetiştirdiği öğrencileri ve evlatları da anılmaya değerdir. Bu düşünceye Sadık Yalsızuçanlar’ın on sene önce yayımlanan bir yazısında rastladım, orada umut edilen “yorum” şimdi Babam Cemil Meriç’le ikmal oldu: “Cemil Meriç’in ‘eser’leri arasında biri var ki, kıymeti anlatmakla bitmez: Ümit Meriç. Sadece birikimi ile değil zarafeti ve imanı ile de bize sürekli ders veren Ümit Meriç Hanımefendi’den bir Cemil Meriç yorumu bekleme hakkımızı mahfuz tutuyoruz.”

KAYNAK: YENİŞAFAK

Yorumlar
Mesaj Yaz 20.2.2018 22:31:42
Cemil Meriç; toplumsal sorunları, çağın gerçekleriyle yorumlayarak, çözüme odaklanmamızı sağlayan, düşünürlerin en başında gelir bana göre.


Yorum Yapın

İstikbâle uzanan köprü: Cemil Meriç ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.