ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Konya'da 253 tarihi eser restore edildi

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında 253 tarihi eseri restore etti.

12.2.2018

Konya'da 253 tarihi eser restore edildi

KONYA - (AA) Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptığı yazılı açıklamada, il genelindeki ecdat yadigarı eserleri gelecek kuşaklara aktarmak için restorasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti.

Konya'nın tamamında restorasyon çalışmalarına hızla devam ettiklerini aktaran Akyürek, "2017 yılında 253 tarihi eseri restore ettik. 17 kültürel varlığın restorasyon çalışması da devam ediyor. 28 tarihi eserin restorasyonu için de ihale hazırlığımızı yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Akyürek, böylece 2004 yılından beri 3 bin 300 tarihi eserin restorasyonunu tamamladıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Dünyada aynı anda gerçekleştirilen en büyük restorasyon çalışması olan Tarihi Bedesten Projesi başta olmak üzere Sultan Selim Camisi, Kapu Camisi, Aziziye Camisi, Mengüç Sokak, İstasyon Evleri, Kızılören Hanı, Akşehir Arasta Çarşısı ve İplikçi Camisi, Ereğli Rüstem Paşa Kervansarayı, Seydişehir Seyyid Harun Veli Türbesi ve çevresi gibi restorasyonu tamamlanan ve devam eden çok sayıda tarihi eserimiz mevcut."

"Mana Yıldızları" projesiyle Konya'da iz bırakan büyüklerin kaybolmuş dahi olsa mezar yerlerini tespit edip ziyaret haritasına işaretlediklerini anımsatan Akyürek, "Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz çalışmalarda son olarak Türk-İslam büyüklerinin türbelerinin bulunduğu alanların temizliği, bakımı, onarımı ve güvenliğinin sağlanması konusunda protokol imzaladık." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Mesaj Yaz 14.2.2018 19:37:17

Târihî eser restorasyonlarını, şehiriçinde olmak üzere takip edebiliyorum.
Büyük işlerden anlamam ancak, restorasyon öncesi ve sırasında fotoğrafladığım eserler üzerinde,
gözle görünür değişiklikler yapıldığını, istemeyerek belgeliyorum.

Belki fazla detaya giriyorum amma, işin aslı elde iken işin kolayına kaçılmasını hoş görmüyorum.
“Yenilemek” denilse daha doğru olacak.

Restore etmek, aslının dışına ya da aslına yakın kolaya kaçmam olmamalı.
Kırık olan taşlar yerine, tamamını yeniden inşa etmek ne derece doğru bilemiyorum...

Emek verenlere kolaylıklar diliyorum.

kadiryeter 2018 TRABZON.



Yorum Yapın

Konya'da 253 tarihi eser restore edildi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.