ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Münir Özkul vefat etti

Sinemanın usta ismi Münir Özkul 93 yaşında İstanbul'daki evinde hayatını kaybetti

5.1.2018

Münir Özkul vefat etti

2003 yılından bu yana demans rahatsızlığı yaşayan efsane oyuncu Münir Özkul, İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti.'Habamam Sınıfı'da 'Mahmut Hoca' karakteriyle hafızalara kazınan Münir Özkul, uzun süredir bilinci kapalı bir şekilde yatakta hayatını sürdürüyordu.

Usta sanatçının ölüm haberini alan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan Özkul'un evine geldi. Belediyenin bir doktorunun da ölüm raporunu vermek için sanatçının evine geldiği öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sinema ve tiyatro sanatçısı Münir Özkul'un vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:  

Türk sinema ve tiyatrosunun saygıdeğer isimlerinden biri olan Münir Özkul'un vefatını derin bir teessürle öğrendim.Canlandırdığı karakterler; oyunculuğu ve sanatçı kişiliğiyle, tüm vatandaşlarımızın sevgisini kazanan kıymetli sanatçımız, usta oyuncu Münir Özkul, gelecek nesiller tarafındandan da her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir.
Türk tiyatrosuna ve sinemasına değerli katkılarıyla milletimizin gönlünde taht kuran merhum Münir Özkul'a Allah'tan rahmet; sanat camiamıza, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

ÜNLÜLER'DEN TAZİYE MESAJLARI:

EDİZ HUN: ZAMAN GELİNCE KAYBOLUYORUZ

Bizim bütün camianın sevgilisiydi. İnsan ilişkilerinde son derece saygılı bir beyefendiydi. Çok büyük  bir sanatçıyı kaybettik.. Bizle nasıl konuşuyorsa kamera karşısında da öyle doğal bir şekilde aktarıyordu.  Zaman gelince kayboluyoruz. Anılardır mühim olan. O anılarda da Münir Özkul başta gelir.

HÜLYA KOÇYİĞİT: ESERLERİYLE YAŞAYACAK

Eşine ve kızına başsağlığı iletiyorum. Yeri doldurulamayacak çok büyük bir sanatçı. Öyle eserler bıraktı ki her zaman bizimle yaşayacak.

ZİHNİ GÖKTAY: SOSYAL MEDYADAN ÖLÜM HABERLERİNE ALIŞMIŞTIK AMA...

Maalesef Münir Ab'nin sosyal medyadan aldığımız haberlere alışmıştık ama artık ajanslardan öğrenince inandım. Her ölüm erken ölümdür. Tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum. Onun hatırasını daima canlı tutacağız.

MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

Münir Özkul, 15 Ağustos 1925 tarihinde İstanbul'un Bakırköy semtinde, eski Osmanlı paşalarından birinin torunu olarak dünyaya geldi. Küçük yaşlarda tiyatroya merak salmış olan Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'ndeki eğitiminin ardından oyuncu olmaya karar vererek gözünü sahnelere dikti.

O zamana kadar yaşamını sürdürdüğü ve aşinası olduğu Bakırköy'de bulunan Halkevi'nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti. Ardından da, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuk kariyerine devam etmeye başladı ve artık bağımsız çalışabilecek düzeye geldiğine kanaat getirerek, özel sektöre geçiş yaparak Ses Tiyatrosu'nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ancak buradaki çalışması uzun soluklu olamadı ve hemen ardından yien özel bir tiyatro olan Küçük Sahne'ye geçti.

Küçük Sahne, genç oyuncunun kariyerinin yükselişinde bir dönüm noktası oldu. Çünkü, ilk defa önemli bir oyunda rol alma şansı doğdu. Sadri Alışık, Nevin Akkaya, Şükran Güngör ve Cahit Irgat gibi güçlü oyuncularla, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un yaptığı ve Steinback'in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan "Fareler ve İnsanlar"da oynadı. Yeteneği Musin Ertuğrul'un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne'de ayrıca, "Yarış", "Onikinci Gece", "Aşağıdan Yukarı" ve "Karışık İş" gibi başarılı oyunlarda da yer aldı.

Tiyatro sahnelerinden "tesadüfen" film setlerine geçişi 40'lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam'a gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı. Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı 400'ün üzerinde filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

50'li yılların başlarında, ilk olarak beyaz perdenin siyah-beyaz karelerinde küçük rollerle karşımıza çıkan Özkul, ilk defa 1950 yılında, senaryosu İhsan Koza ile Nazım Hikmet tarafından yazılan ve Vedat Ar'ın yönetmenliğinde çekilen "Üçüncü Selim'in Gözdesi" adlı bir İpek Film yapımında yer aldı. Hemen ardından, 1951'de, yine birer İpek Film yapımı olan "Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan" ile "Lale Devri"nde yardımcı oyuncu olarak kamera karşısına geçen Özkul, aynı yıl, Muhsin Ertuğrul'un yönetmenliğinde çekilen "Evli mi Bekar mı" ve Baha Gelenbevi'nin yönettiği "Barbaros Hayrettin Paşa" adlı filmlerde başrol oynadı.

Yabancı sinemanın tipik karakterlerinden etkilenen Türk sinemasında, Burhan Felek tarafından Lorel-Hardi ikilisinin kendi kültürümüze uyarlanmasıyla dönüştüğü Edi-Büdü ikilisinin 1952 yılında sinemaya aktarılmış versiyonu olan "Edi ile Büdü Tiyatrocu" ve "Edi ile Büdü" filmlerinde Vasfi Rıza Zobu ile birlikte rol alan Özkul, artık sinema çevrelerinde adını duyurmaya, halktan büyük ilgi görmeye başlamıştı. İlk yıllarında genellikle İpek Film yapımlarında yer alan oyuncu, çoğu zaman komedi türü filmlerde rol aldı ve özellikle mimikleriyle, samimi tavırlarıyla halk tarafından kısa sürede benimsendi. Ancak asıl başarısını Arzu Film yapımlarıyla yakaladı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 9.1.2018 00:53:02
SOYTARI

Soytarıya soytarı dememek ayıp
Asıl hastalıktır ruhun ağrısı
Dön dolaş kayıtlar kayda değer mi
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Filimler boş traş kafa sarması
Oyna dur cücüğüm oyna oyması
Cahilin akıldan sayı sayması
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
mamut var palyaço adam sayılmaz
Ölmüş eşeklere namaz kılınmaz
Çoluğa çocuğa aşı vurulmaz
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Hırsızlık,kahpelik kölelik dellik
Hıyanet kabında yok yok rezillik
Hayat sokağından kaç fellik fellik
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Nesi var her varın özü zulm,kellik
Leş ile karışmış çiğlik ve hiçlik
Varsa namusuzluk varsa ibnelik
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Yıllar ziyan oldu vakitler heba
Her dert dem tuttu bu salgınlar veba
Yandı yıkıldı da yoklukdan seba
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Bu Milletin tabaatın yakandır
Haya ahlak beş paraya satandır
Zâlim ile bir olup zulm katandır
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Namusuza bel veren belden ola
Her kim kötüye kalkıp iyi deye
Aklı mırdar kanı zehirle dola
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Kim zâlime hürmet etse ağrı çeker
Son befese kadar gözyaşı döker
Hak en sağlam beli bin kat büker
Soytarılar soytarıdan hoşlanır.
Meğer akıl eder keser akıldan
Sağlam olan kopmaz nihai yoldan
Ahmaklar saldırır kendine yelden
Soytarılar soytarıdan hoşlanır..



vu..







Mesaj Yaz 8.1.2018 15:08:31
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Ailesine ve de
sevenlerine sabırlar diliyorum


Mesaj Yaz 8.1.2018 06:32:52
Allah Münir hocaya ve ölen tüm Müslüman lafa Rahmet eylesin. İnna lillah ve inna ileyhi raciun


Mesaj Yaz 7.1.2018 01:02:17
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun sevenlerine sabırlar diliyorum

Mesaj Yaz 6.1.2018 15:13:47
Mekanın cennet olsun hocam; şimdiden özledim sizi... Allahtan bol rahmetler diliyorum

Dem YAY


Mesaj Yaz 5.1.2018 20:53:54
Münür Özkul...

Ömrünün içini gerektiği gibi doldurabilmiş İnsanların ölümüne çok üzülmüyorum;
içi boş bir hayatla kıyasladığımda, içi dolu olanlar belki(kişiden- kişiye değişir)
50 Kişinin yaşamadığını bir ömre sığdırmış olduklarını tahmin ediyorum...
Aklıma ilk gelenler: Zeki Müren, Barış Manço, Kemal Sunal, Âdile Nâşit, ...

“Haddi aştık”:63

93 Yıl ömür yaşamak... 20 Yaşında Şehidliğe ulaşmış gençlerle kıyaslanamayacak kadar çok uzun ömür... 63... 73... 83... 93... yorar insanı be...

Bilincin yittiği yerde, hayâtın değeri nereye düşer bilemem.

kadiryeter Kadir Yeter. 05.01.2018 TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/5705/munir-ozkul-vefat-etti


Mesaj Yaz 5.1.2018 20:51:00
Büyük değer daha gitti aramızdan acıyla gülümseme bu kadar az bir arada olur galiba
Devlet sanatçısı ünvanlı ...ama halk adamı ...herkes gibi olmadı hiç..özgün...saygıyla anacağız daima ...


Mesaj Yaz 5.1.2018 17:21:58
Allah rahmet eylesin


Mesaj Yaz 5.1.2018 15:32:58
Büyük usta oyuncuyu rahmetle, saygıyla, sevgiyle anıyoruz... Mekanı cennet olsun, ışıklar içinde uyusun...


Yorum Yapın

Münir Özkul vefat etti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.