ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

20 yıl aradan sonra İstanbul'da

Özel koleksiyonlarda en çok resmi bulunan sanatçılardan Mehmet Başbuğ, ‘Asya’dan Anadolu’ya’ adlı sergiyle anılıyor. Sanatçının eserleri 20 yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da.

14.12.2017

20 yıl aradan sonra İstanbul'da

Ressam Prof. Mehmet Başbuğ'un oğlu Dr. Fırat Başbuğ, babasının Çin'e, Sibirya'ya kadar Türklerin yaşadığı bütün coğrafyalarda bir dert edindiğini vurgulayarak, "Buranın sanatını ve sanatçılarını oradakilerle, oradaki sanat ve sanatçıları da buradakilerle tanıştırmak için çalıştı. Bu bir görevden ziyade aşktı. Babamda bir Türk dünyası aşkı vardı." dedi.  

Kırgızistan'da 4 Temmuz'da vefat eden ressam Prof. Mehmet Başbuğ'un anısına hazırlanan "Asya'dan Anadolu'ya" adlı sergi sanatseverlerle buluştu. Türk dünyasının renklerini, desenlerini, kültürel ve sosyal dokusunu yansıtan sergi, Çukurcuma'daki Markazid Sanat Galerisi'nde açıldı. Tuval üzeri yağlı boya resimler yapan Başbuğ'un eserleri, yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez İstanbul'da sergilendi. Küratörlüğünü Prof. Dr. İsa Eliri'nin üstlendiği sergide, sanatçının 2005'ten bu yana farklı yıllarda tamamladığı 20 çalışması yer aldı. Sanatçının oğlu, Artsürem Bilim ve Sanat Merkezi kurucularından Dr. Fırat Başbuğ, babasının sanat eseri üretim aşamalarına birebir tanık olduğunu söyledi. 

"Evrensel dili yerel öğelerle harmanladı" Başbuğ, birçok özel ve resmi sanat koleksiyonunda eseri bulunan babasının, uzun bir aradan sonra İstanbul'da bir sergiyle anılıyor olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Babasının hem Anadolu'da hem Orta Asya'da hemen hemen her yeri gördüğünü aktaran Başbuğ, "Babamın çizdiği resimlerin mekanları, daha önce gezdiği ve dokunduğu yerlerdir. Türk kültürünün birçok önemli şehirlerinde uzun süreler çalışma yaptı. Sonra oradaki insanları ve hikayeleri resimlerine yansıttı. Sanatın evrensel diline çok hakim olduğu için basit bir taşıma işi yapmadı. O evrensel dili yerel öğelerle harmanladı. Sanırım babamın gücü de buradan geliyor." diye konuştu. 

 Doktorasını Moskova Üniversitesi'nde dil bilimi üzerine yapan Başbuğ, "Babam yaşadığı zamana ve beraber yaşadığı insanlara bir borcu varmış gibi hissederdi. Kendisi artık aramızda yok ama eserleri dün de vardı, bugün de var, yarın da olacak. Bu bağlamda eğer bir borcu varsa bunu ödediğini söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. 

Fırat Başbuğ, Mehmet Başbuğ'un sanatının daha geniş kitlelere ulaşacağını belirterek, şunları kaydetti: 
"Yakın zamana kadar biz bu coğrafyanın dışında, bizim kültürümüze yakın yerleri pek bilmiyorduk. Sovyetler'in dağılmasından sonra öğrenmeye başladık. Babam, Çin'e, Sibirya'ya kadar Türklerin yaşadığı bütün coğrafyalarda bir dert edindi. Buranın sanatını ve sanatçılarını oradakilerle, oradaki sanat ve sanatçıları da buradakilerle tanıştırmak için çalıştı. Bu bir görevden ziyade aşktı. Babamda bir Türk dünyası aşkı vardı." Sergi, yıl sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

Yorumlar
"20 yıl aradan sonra İstanbul'da" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

20 yıl aradan sonra İstanbul'da ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.