ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Raziye Begüm Sultan

Meryem Aybike Sinan’ın kaleminden Raziye Begüm Sultan romanı Nesil Yayınları’ndan çıktı!

31.10.2017

Raziye Begüm Sultan

Raziye Begüm Sultan romanında Meryem Aybike Sinan, Raziye Sultan’ın ilk Müslüman Türk kadın sultan olarak nasıl tarihe geçtiğini anlatıyor. “Bilgi güçtür!” diyordu Sultan İltutmuş. 

Bu gücü zamanında elde eden, hep önde olur... Ömrü cenkle geçen İltutmuş Delhi Türk Sultanlığı'nı niçin oğullarına değil de kızı Raziye Sultan'a emanet etti? 

Raziye Sultan'ı babası İltutmuş özel olarak mı eğitmişti? Delhi’de tam bir kaos ve kargaşa dönemi başlamıştı. Raziye Sultan vezirleri yönetebilecek miydi? 

Ordusunda da kendisine karşı olanlar saf değiştirmişlerdi. İlk kadın Melike ne yapacaktı?

Altunay, on binlerce askerlerle Delhi’ye doğru harekete geçmişti. Bu son şanstı! 

Bu son sefer olacaktı. Ya Delhi’ye gidilecek ya da dönülmeyecekti! Raziye Begüm Sultan her yağmur damlasındaydı sanki ve üzerlerine yağıyordu... Meryem Aybike Sinan, kitabının arka kapak yazısında okuyucularına şöyle sesleniyor: Moğol zulmünden kaçan Müslüman Türkleri, Delhi Türk Sultanlığı’nda birleştiren İltutmuş, gücüne güç katmıştı. 

Ömrü cenkle geçen İltutmuş, yine bir sefer sırasında tahtını oğullarından birine bırakmak yerine, zekâsına ve basiretine güvendiği kızı Raziye Sultan’a bıraktı. Türk-İslâm tarihinde ilk kez bir kadın melikler yerine tercih edilip, ‘melike’ unvanını aldı. 

Cesur, zeki ve idari becerileriyle dikkat çeken Raziye Begüm, böylece ‘Türk-İslâm Melike’si oldu ve ilk Türk kadın sultan olarak tarihe geçti. Fakat Raziye Begüm’ü zor günler bekliyordu. 

Raziye Begüm Sultan’ın diğer kadınlardan farklı olması, giyimine özen göstermesi, filine binerek yüzü açık bir şekilde sokaklarda dolaşması, taht kavgaları için vezirlerine yeterince fırsat veriyordu. Taht oyunlarının yanı sıra, gizli bir aşk hikâyesinin de yaşandığı Raziye Begüm Sultan, heyecanla, bir solukta okuyacağınız bir roman.

Yorumlar
"Raziye Begüm Sultan" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Raziye Begüm Sultan ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.