ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yesemek, UNESCO kalıcı listesine hazırlanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, UNESCO, Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin kalıcı listeye alınması için çalışmalar başlattı.

9.10.2017

Yesemek, UNESCO kalıcı listesine hazırlanıyor


Dönemi’ne (MÖ 900-800) ait olduğu kabul edilen Yesemek, taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi olarak korundu, günümüze kadar geldi. Antik dünyada eşi benzeri olmayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nden çıkan tarihi eserler, ait olduğu döneme ışık tuttu. 

ŞAHİN YESEMEK'İN UNESCO'YA GİRMESİNİ ÖNEMSİYOR 

Taş blokların taşocağından kesilmesinden, değişik türde heykellerin taslak haline getirilmesine kadar pek çok aşamanın öğrenilebilmesine olanak sağlayan Yesemek'i, ayrı bir yerde tutan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Yesemek'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine dönük çalışmaları hızlandırdı. 

Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro (KUDEB) Daire Başkanlığı yetkilileri, Başkan Fatma Şahin döneminde kültürel mirasın korunmasına ilişkin çalışmaların yoğunlaştığını hatırlattı. Yetkililer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi hususunda çalışmalar hızlandırıldı. 2012 yılında UNESCO'nun geçici listesine giren Yesemek'in kalıcı listeye alınması için 2016 yılından bu yana çalışmalara devam ediyoruz, çalışmalar kapsamında çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Başkanımızın hassasiyeti çalışmalarla birleşince UNESCO yolunda büyük bir ivme kazandık. 

KASIM AYINDA ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK  

UNESCO tarafından belirlenen çalışma programı çerçevesinde faaliyetler devam ediyor. Bu çalışmanın sağlıklı yürütülebilmesi için çok ciddi bilgi kaynağına sahip olmak gerekiyor. Bu doğrultuda 07-09 Kasım 2017 tarihlerinde akademisyenlerin ve uzmanların katılımıyla 'Eski Yakın Doğu’da Taş Ocakları, Heykeltraşlık Atölyeleri ve Yesemek’in Yeri' konulu bir çalıştay düzenleyerek, konuyla ilgili yeni akademik bilgilere ulaşmayı, mevcut bilgileri biraraya getirmeyi amaçlıyoruz. 

Aynı zamanda kazılarla bu durumu güçlendirip, Yesemek'te üretilen heykellerin dağılımını tespit etmek amacıyla taş analizler yapılıyor. Böylece heykellerin hangi bölgelere gittiği araştırılarak bu eserlerin tespiti sağlanacak. Bu eşsiz bölgeyi gerçekten olması gerektiği noktaya getireceğiz."

Yorumlar
"Yesemek, UNESCO kalıcı listesine hazırlanıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Yesemek, UNESCO kalıcı listesine hazırlanıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.