ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hiç unutulmayacak yüz anne yüzüdür.-- Hz. Muhammed Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Minyatür kitap müzesi

Dünyanın eşsiz kültür merkezlerinden biri Bakü'de. Bu müzeyi gezmek için büyütece ihtiyacınız olacak"¦

18.8.2017

Minyatür kitap müzesi

Dünyanın ilk ve tek minyatür kitap müzesi Azerbaycan’da İçeri Şehir’de yer alıyor. Minyatür Kitap Müzesi’nde 66 ülkeden kitaplar sergileniyor. Sadece 7,5 cm den küçük kitapların minyatür olarak kabul edildiği müze,Guinness Rekorlar Kitabı’na da girmiş.
Müze'nin hikayesi; Azerbaycanın meşhur ressamı Tahir Salahovun kız kardeşi Filolog Zarife Salahova’nın her gittiği ülkeden minyatür kitap toplamasıyla başlıyor. Salahova, bu uğurda büyük paralar vermekten de kaçınmamış.Kendi imkanlarını Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nın desteği ile birleştiren Salahova, hayalini gerçekleştirerek koleksiyonunu bir müzeye dönüştürmüş. Müzenin en minik kitabı 0,75x0,75 milimetre ebadındaki Dört Mevsim Çiçekleri". Kitap, Japonya'da Toppan Yayınevi tarafından basılmış. Yirmi iki sayfalık bu kitabı ancak özel mikroskobuyla okuyabilirsiniz.
Hayatınızda bu kadar küçük kitapla ilk kez karşılaşacaksınız. Renkli minik çocuk kitapları ise görülmeye değer. Girişin ücretsiz olduğu müzede, isterseniz hediyelik bölümünden minyatür kitap da satın alabilirsiniz.

EN MİNİK KUR’AN
2002 yılında açılan Minyatür Kitap Müzesi’nde 6 binin üzerinde kitap bulunuyor. Müzenin en önemli parçalarından biri 17. yüzyıla ait el yazması bir Kuran–ı Kerim. Kuran-ı Kerim'in minyatür olarak burada yer alma hikayesi de bir hayli ilginç. Polonyalı kitap sever MihailŞorç,
Suudi Arabistan'da 1672 yılında basılan Kuran-ı Kerim'in orijinalinden; 19. yüzyılın 2.yarısında basit bir makine kullanarak minyatürlerini çıkarmış. 160 yıllık olan Kuran-ı
Kerimler 17 -26 milimetre ebadında ve orijinalinin aynısı. Polonyalı Şorç, bu Kuran-ı Kerim'leri korumak için demirden bir demuhafaza yapmış. Ayrıca kitabın okunabilmesi için demir muhafazanın üstüne bir büyüteç yerleştirmiş. Kitap aşığı Zarife Salahova’ya bu Kur’an-ı Kerim’i, yüzyıldan fazla bir zamandır ailelerinde olduğunu söyleyen yaşlı bir kadın hediye etmiş.


TÜRKİYE’DEN KİTAPLAR
Müzede, ülkemizden de eserler var:“Kitab-ı Dede Korkut”, “Köroğlu”, Atatürk’ün “Nutuk”u, Alpaslan Türkeş’in “Dokuz Işık”adlı kitabı ile Ümit Yaşar Oğuzcan'ın şiir kitapları, Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal’in kitaplarıTürkiye’ye ait bölümde sergileniyor.


TURİSTLERİN UĞRAK YERİ
Müzede, minyatür kitapların yanı sıra farklı büyüteçler yardımıyla okunabilen mikro kitaplar da yer alıyor. Bu kitaplar minyatür olmalarının yanı sıra tarihi değer taşıyor. Zarife Salahova, sahibi olduğu minyatür kitaplarla çeşitli fuarlara katılarak, müzesini tanıtıyor. Bakü'ye gelen turistlerin de uğrak yeri olan müze, tüm dünyadan ilgi görüyor. Müze, Bakü başta olmak üzere ülkenin pek çok şehrinden minik ziyaretçileri de ağırlıyor. Öğretmenleriyle birlikte müzeye gelen minik öğrenciler, görevlilerin verdiği bilgiyi can kulağıyla dinlerken kitaba olan ilgileri de zenginleşmiş olarak ayrılıyorlar.


GUINNES’E GİREN MÜZE
'Picture of English History' kitabı 1815 baskısı, 16. yüzyıla ait "Masses of St. Francis of Assisi and St. Anne" kitabının çok eski tıpkı basımı ve 17. yüzyıla ait bir Kuran-ı Kerim’in en eski ilk üç kitabını oluşturduğu müze,Ocak 201’de Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı. Yapılan başvururu ardından dünyanın en geniş minyatür kitap koleksiyonuna sahip müze olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan müzeye sertifikası da sade bir tören ile asıldı. Bu unvanın uzun yıllar Bakü’de kalacağına ise hiç şüphe yok.


Kaynak:
http://www.birgun.net/haber-detay/minyatur-kitap-muzesi-175249.html


Yorumlar
"Minyatür kitap müzesi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Minyatür kitap müzesi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.