ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Nazım Hikmet'in 115. doğum günü etkinlikleri

Yaşasaydı bugün 115 yaşına girecek olan şiirin usta ismi Nazım Hikmet çeşitli etkinliklerle anılıyor.

16.1.2017

Nazım Hikmet'in 115. doğum günü etkinlikleri

Bugün Nazım Hikmet’in 115’inci doğum günü. 15 Ocak 1902’de doğan ve 3 Haziran 1963’te hayata veda eden çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biri olan Nazım Hikmet için bugün pek çok yerde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Bugünkü ilk etkinlik, şairin Türkiye’den ayrıldığı son kara parçası olan Tarabya’da başlıyor. Sarıyer Belediyesi ile Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği etkinlik saat 13.00’te Tarabya Oteli’nin önünden denize karanfillerin bırakılmasıyla başlayacak ve ardından Boğaz’a açılacak tekneyle şairin şiirleri seslendirilecek.

ZÜLFÜ LİVANELİ VE KARDEŞ TÜRKÜLER AYNI SAHNEDE

Saat 18.00’de Maslak TİM Show Center’da düzelenecek devam etkinliğinde ise Nebil Özgentürk’ün ‘Nazım Hikmet’ belgeseli gösterilecek. Çello dinletisinin ardından Altan Erkekli ve Ebru Erkekli çifti Nazım Hikmet şiirleri okuyacak. Oyuncu Levent Ülgen, Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliyet Destanı ve Memleketimden İnsan Manzaraları'nda yer alan ‘Kartallı Kazım’ ile performans sergileyecek. Etkinlikte, Nazım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz’in Nazım şiirleri eşliğinde Hülya Aksular Bale Atölyesi dans gösterisi yapacak. Gecenin finalinde Zülfü Livaneli, Kardeş Türküler’e eşlik edecek.

 

 

Bugün düzenlenecek bir başka etkinlik de saat 19.00’da Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde olacak. Şairin unutulmaz şiirlerine Grup Abra bir dinleti ile eşlik edecek. Etkinliğe katılım ücretsiz olacak.

ANKARA'DA DA ANILACAK

Bugün Ankara’da Çankaya Belediyesi tarafından da anma etkinliği yapılacak. Bu kapsamda Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sema Moritz ‘Nazım Brecht Buluşması’ konserine ev sahipliği yapacak. Piyano ve çello eşliğinde gerçekleşecek konser, 15.00’te başlayacak ve ücretsiz olarak izlenebilecek.



Kaynak:
http://www.ntv.com.tr/sanat/nazim-hikmetin-115-dogum-gunu-etkinlikleri,vmqCYnuXjkSrSepFJQNtnw

Nazım Hikmet şiir
Yorumlar
Mesaj Yaz 19.1.2017 16:58:18
Siz arkadaşlar gerçekten çok saf ve gerçekten körükörüne birşeylere inanıyorsunuz..
Birazcık düşünce sahanız genişlese
kendikendinizle harp etmeseniz
aynada yüzünüze gözünüze esaslı baksanız
nasıl bir zulümle kendinizi inkar ettiğinizi
anlarsınız..her anlamın bir vakti vardır...


Mesaj Yaz 19.1.2017 16:39:09
Bizi silmişler..
bizi silmek Ahlaksızlık..
fikre ilme bu sayfanın tahamülü yok..
lakin önemli değil.
biz buraları okuyup hala cehaletle yatıp kalkanlara sadece bir toz nispetinde
ufuk yeşertmeye çalıştık.
ilmin asıl vücuduna sahip insanlar aldanmayacak...


Mesaj Yaz 19.1.2017 10:57:04
Nazım Hikmet…

Bir sanatçının, edebiyat insanının kelebekler, çiçekler, aşk, meşk kavramlarına sürgit gönderme yapan eserler vermesi onun aşağı yukarı herkes üzerinde benzer duygular uyandırmasını mümkün kılabilir de; ideolojik-politik ögeleri sanatına yedirmek suretiyle bireylere, topluma ve giderek genişleyen halkalar halinde insanlığa sunan bir isimse sevenleri kadar sevmeyenleri de gündeme gelecektir. Bu ise dostları ve düşmanları arasında paradoksal düzlemde bir iletişim ağı tesis etmeye müsaittir.

Bu durumun yeryüzünde en uç örneklerinden biri Nazım Hikmet olabilir mi acaba? Öyle ya algılanışı, hakkında yapılan değerlendirmeler tezat oluşturmaktadır sürekli. Hiç kuşkunuz olmasın bu bir tesadüf değildir. Ve her zaman bir ihtimal daha vardır. Bu bağlamda ünlü şair hakkında yapılan müspet ve menfi değerlendirmeleri yabana atmam hiçbir dem.

Bir iyi bir de kötü haberim var size ikileminde once kötüyü mü zihin çağırıyor bilinmez de; hayatının, düşünsel yaşamının önemli bölümü bolşevizm, stalinizm gibi kavramların şemsiyesi, etkileşim ağı içerisinde geçer. Stalin iktidarda iken onu yüceltir, devrildikten sonra karşı çıkar. Hani, Kruşçev döneminde Rusya sistem olarak Stalinizme cephe alınca ancak yerer Stalin'i.

Demem o ki, sosyalizmi Sovyet Rusya hayranlığına indirgemeyen ender isimler arasında yer almadı, alamadı. Bunu yapabilse asıl devrimci o zaman olurdu belki de. Sovyetlere karşı çıkan yine de sosyalist olan, olabilen olsaydı hani.

Kuşkusuz bir şairi veya insanı heleki ölümünden sonra olduğu gibi almak ve nesnel ölçülerde değerlendirmek gerektiği haklı olarak söylenebilir. Bu cümleyi düşerken hakikat duygusu kadar, değerli fikir insanlarının sergileyebileceği şüphesiz haklı itirazların aklıma gelmemesi mümkün mü? Şu kadar ki, ideoloji hayatta her şey değildir. İnsanın ontolojik boyutta, yaradılış ekseninde değerlendirilmesi de gerekir. Nazım Hikmet'te bu gerçeğin dışında değil bence.

Bunun gibi vatana ihanet kavramınında bir gerçekliği olmakla beraber konjonktürel yanı da yok değildir. Sözgelimi bu konuya karşılık gelen zaman dilimi 20’inci asrın ilk yarısı gibi dünya savaşları ve totaliter rejimlerle örülü bir çağı önümüze koymaktadır. Dolayısıyla kişilerin bireysel varlığını da aşabilen rijit, sert bir karaktere haiz olmalıdır. Yine vatana ihanet kavramının geçen yüzyılın bütününde kapitalist ve emperyalist bir yapılanma ve onun yerleşik çıkarlarıyla ters düşülmesini kapsadığını da göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.

Eski doğu bloku sisteminde ise kavramsal karşılığın halk düşmanı şeklinde tezahür ettiği söylenebilir. Mesela Rus edebiyatının değerli yazarlarından biri olan Soljenitsin’in, Stalinizmi eleştiren ve çalışma kamplarının iç yüzünü ortaya koyan romanları dolayısıyla ülkesinde siyasal olarak negatifte görüldüğü sözgelimi karşı devrimci olarak karşılandığı bir dönemden söz edilebilir. Oysa sosyalizmin Gulag hapishanesine indirgendiği koşulları ortaya koymaktadır. Tıpkı bir başka seçkin kalem Pasternak misalidir. Bu tip yazarlar Stalin karşıtlığı dairesinde ülkelerinde ötekileştirilir. Bizde o evrelerde genel olarak sağ kesim bu tip isimleri daha sıcak karşılarken sol çevreler Sovyet Rusyaya olumlu baktıkları ölçüde Pasternak, Soljenitsin gibi yazarlara mesafeli bakacaktır. Bu hususla ilişkili olarak kişisel dialoglarımda karşılaştığım bir durumu da paylaşmak isterim. Öğrencilik yıllarımda Çek yazarı, 68 Prag Baharının mimarlarından Jiri Pelikan’ın “Doğu Avrupa’da Sosyalist Muhalefet” adlı eserine temas ettiğimde karşımdaki insanın Doğu Avrupa’da muhalefet beni ilgilendirmez dediği gelir aklıma.

Burada algılama hatası şudur dostlar: Bir başka rejimde sağ-sol kavramının şekillenmesi buradan göründüğü gibi anlaşılmamalıdır. Buradan bakıldığı zaman sağ zannedilen farklı bir rejimin soludur. Bir bakıma fizik bir hadiseyi çağrıştırabilir de. Hani, yanyana sıralanan insanların kendilerini sağda ya da solda tarif etmesiyle bizim durduğumuz yere gore sağ veya solda tanımlanmaları arasındaki fark misalidir.

Bu çerçevede, Soljenitsin Stalinizme yani Sovyet Rusyanın o dönemki yerleşik siyasal yapılanmasına muhalif tavır takınması bağlamında soldur. Oranın soludur. Oysa soğuk savaş döneminde kapitalist dünyada Sovyet ve stalinizm sempatizanı yapılar nezdinde Stalin karşıtlığı dünyanın her yerinde olduğu gibi Sovyetler Birliğinde de faşizan karşı devrimci bir anlayış sayılmaktadır. Tam da bu noktada daha farklı bir argüman sunmak istiyorum. Sovyet tarihinde Lenin devrimci, Stalin ise gerçekte karşı devrimcidir. Dolayısıyla Stalinizm karşıtlığı Marxizm-Leninizme daha uygun düşer kanımca. Yıllarca batı bloku ve ülkemizin Marxist düşünsel yapıları Sovyet NKVD ya da Çeka teşkilatının arşivlerinde karşı devrimci olarak kodlanan aydın veya bürokratları, teknokratları faşist karşı devrimci saymakla hataya düştüler vesselam. Onların çoğu o rejimin devrimci sosyalistleridir halbuki. Demem o ki, Lenin ve Stalini eski Sovyet sisteminde farklı konumlandırmadan orada sağ kim sol kim, devrimci karşı devrimci kim fikir yürütmek mantık sınırlarını zorlar, zorladı da hep.

Birden asıl mevzudan hızla uzaklaştığımızı dehşetle fark ediyorum. Nazım Hikmet’i konjonktürel bir vatan hainliği kavramlaştırmasına hapsetmeden niçin Sovyet Bolşevizminin yandaşlığına sürüklendiği üzerinde de durmak gerektiğini düşünüyorum.

Açıkçası bu sorunla ilişkili olarak psikobiyografisinin de yazılması gerekir kanaatimce. Annesi ki, ilk kadın ressamlarımızdan Celile hanımdır. Evet Celile hanımın babasından ayrılıp ünlü şairlerimizden Yahya Kemal ile nişanlanması on dört onbeş yaş zamanına karşılık gelmektedir. Üvey babaya karşıdır çocuk çağında. Açıktır ki, dünyanın her yerinde çocuk veya ergen psikolojisinin olası tezahürü karşımızdadır. Hatta bir gün evlerine gelen Yahya Kemal'in pardesü cebine bir not bırakacaktır. Notta "hocam olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremeyeceksiniz" demektedir. Nazım, ergenlik ve gençlik evresinde ailevi yaşamında bir alt üst oluş yaşıyor anlayacağınız. Öyleki hayatı boyunca rüzgâra tutulmuş yaprak misali oradan oraya sürüklenmesi bundandır derim. Romantizmin girdaplarında savrulmak pahasına hemde. Şimdi efendim sorulmaz mı, askeri okulda okurken neden Rusyaya yollanır? İlerici bir dünya görüşü adına mı? Osmanlının son evresinde bizde batılılaşma cereyanlarına alabildiğine açık okullardan biri tıbbiye ise bir diğeri harbiye değil midir? Bu tarz bir eğitimi bırak; ilerici olmak, aydın olmak adına Sovyet Rusyaya git. Bu bir sürüklenmedir beyler!

Elbette üstte arz ettiğim biçimde akıntıya kapılmış dal parçası ya da rüzgâra kapılmış yaprak misalinden hareketle gerçekliği yitirmemek, olgusal ve iradi ögeleri dışlamamak kaydıyla.

Hani derim ki, bireysel psikolojinin sunduğu med cezir manzaralarını, yürekte kopan fırtınaları mübalağa etmek asıl olanı, realiteyi kaçırmak anlamı verecektir.


L.T.












Mesaj Yaz 18.1.2017 09:58:57
Sevgili arkadaşlar lütfen bir orman gibi bütün ve kardeş olalım........''''

Mesaj Yaz 17.1.2017 20:56:37
Sayın Yönetim;

Ulu bir edipe; hadi onu da bırakalım bir kenara; büyık bir vatansevere bir sürü hakaret edilmiş burada; siz neredesiniz acaba! Görün bunları ve derhal temizleyin lütfen buraya saçılmış irini!

Vahap Ulukaya! Tahammülsüzlüğünüz boyunuzu aşmış; siz bu nefretle nasıl yaşıyorsunuz Allahaşkına!

Sizin gibilerini gördükçe; dinimden soğuyorum vallahi!

Tanrı, bildiği gibi yapsın sizi!


Mesaj Yaz 17.1.2017 11:20:40
Ben sanat yapan isterse esmer vatandaşımız olsun ellerinden öperim...

Mesaj Yaz 17.1.2017 11:19:35
Evrensel olmayanlar;Yok olmaya mahkumdur...

Mesaj Yaz 17.1.2017 10:54:34
HER ŞEY DEĞİŞİYOR DÜNYA DEĞİŞİYOR DA MAALESEF KÖR FİKİRLER IŞIĞA ULAŞTIRILAMIYOR BU KÖTÜ...BU KIYMETLİ ŞAİRE LAF ATANLAR ONUN GİBİ DÜNYA ÇAPINDA BİR İNSANLAR OLSUNLAR LÜTFEN AMA LÜTFEN...


uNUTULMASIN Kİ Amerkan mandacılığına karşı çıkan Deniz GEZMİŞ gibi masum insanlar Adnan MENDERES'ler boşa asıldı...Ben Bir olarak hepsinden özür diliyorum...

Şimdi ne oldu Amerika Fetullahı ve diğer hainleri koruyor,gerçek yüzü ortaya çıkmadı mı


Mesaj Yaz 16.1.2017 21:25:57
DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ DEĞERLİ ŞAİRİ BİZİM KABUL ETMEMİZ NEDEN BU KADAR ZOR OLDU.O BİZDEN BİRİ OLDUĞU HALDE...


Mesaj Yaz 16.1.2017 13:50:30
YAŞAMASINA İZİN VERİLSEYDİ HERŞEY GÜZEL OLURDU.
NEDEN GÜZEL VE İYİ OLAN HERŞEYİ YOK EDİYORUZ.
İLK ÖNCE ALLAH OKU DEMİŞTİ DİĞER AYETLERDE HERŞEYİ ANLAMAN İÇİN AKIL VE MANTIK VERDİM DİYOR.
O ZAMAN NEDEN?
BİL Kİ SENİ SEVEN O KADAR ÇOK Kİ HER ÜLKEDEN IRKTAN DİLDEN VE DİNDEN.
HUZUR VE IŞIK İÇİNDE UYU.



Yorum Yapın

Nazım Hikmet'in 115. doğum günü etkinlikleri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.