ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Roma’nın kiri sanat eserine dönüştü

Roma’yı Roma yapan nedir? 2769 yıldır ayakta olan kentin bunca zamanda biriktirdiği büyüleyici estetiği, ihtişamlı tarihi, yemek kültürü, kenti ikiye ayıran Tiber Nehri ilk akla gelenler olsa da bugün Romalılara sorsanız pisliğini de eklerler bu listeye. İşte Roma sakinlerinin bir numaralı serzeniş kaynağı olan bu kiri pisi de artık sanat eseri haline geldi!

22.5.2016

Roma’nın kiri sanat eserine dönüştü

Bir dişi kurt tarafından beslenen Remus ve Romulus kardeşlerin MÖ 21 Nisan 753 tarihinde kurduğu rivayet edilen Roma’nın 2769’uncu doğum günü, Tiber Nehri’nin kıyısındaki duvarlarda kir tabakasından yapılma bir sergiyle kutlanıyor. Güney Afrikalı sanatçı William Kentridge, nehrin kıyısındaki duvarlarda biriken kir ve yosun tabakasını özel bir şablonlama yöntemiyle temizleyerek Roma’yı simgeleyen figürler oluşturdu.

Mitolojik kahramanlardan imparatorlara, savaşlardan film sahnelerine kadar Roma’nın olmazsa olmaz simgelerinin dev figürleri, önce boyu 10 metreye ulaşan şablonlar haline getirildi. Ardından da nehri çevreleyen duvarlara yerleştirilen bu şablonların içi ya da etrafının temizlenmesiyle, geriye kalan kir tabakasından sanat eserleri doğdu.



‘Zaferler ve Ağıtlar’ başlıklı açık hava sergisinde ironik bir bakış açısıyla çizilmiş 80 kadar figür, Tiber Nehri kıyısında arz-ı endam ediyor. Sergi, adının da çağrıştırdığı üzere, Roma’nın yüzlerce yıllık tarihindeki zaferler ve yenilgiler arasındaki çizgiyi de sorgulatıyor. İlk temsilinde görkemiyle göz dolduran kanatlı zafer tanrıçası, hemen sonra parçalanıp yerle bir oluyor.

Sezar’ın zaferlerinden faşist lider Mussolini’ye, papalardan azizelere, Pasolini’nin ölümünden ‘La Dolce Vita’ filminin meşhur çeşme sahnesinin küvetli yorumuna kadar Roma’nın tarihinde iz bırakmış hikâyeler, tarihin duvarda bıraktığı izlerle anlatılıyor.Tiber üzerindeki Sisto ve Mazzini köprüleri arasında, 550 metre boyunca uzanan sergi aynı zamanda Avrupa’da halen faal durumdaki en büyük açık hava sergisi olma özelliğini de taşıyor.


Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/romanin-kiri-sanat-eserine-donustu-40106719


Yorumlar
"Roma’nın kiri sanat eserine dönüştü" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Roma’nın kiri sanat eserine dönüştü ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.