ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Mantıku't-Tayr'dan ilhamla resim sergisi

İranlı şair Feridüddin Attar'ın Mantıku't-Tayr kitabındaki hikayeler resim sergisine dönüştü.

25.1.2016

Mantıku't-Tayr'dan ilhamla resim sergisi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Yunus Emre Enstitüsü’nde İranlı şair ve mutasavvıf Feridüddin Attar’ın "Mantıku’t-Tayr" (Kuş Dili) kitabındaki hikayeleri konu alan resim sergisi açıldı.

Yunus Emre Enstitüsü ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve Lübnanlıların büyük ilgi gösterdiği serginin açılışında, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliğinden Konsolos Muzaffer Doyan, enstitünün öğretmen ve öğrencileriyle vakıf yetkilileri hazır bulundu.

Sergide yer alan resimlerde, Attar’ın felsefi kitabı Mantıku’t-Tayr’daki hikayelerde yer alan kuşların, vuslata ermek için gerçekleştirdiği tasavvufi yolculuk işlendi.

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu, yaptığı açıklamada, "Mantıku’t-Tayr çok eski, Osmanlı öncesine giden 11’inci asırdan bugüne intikal etmiş bir eser. İstanbul’da bulunan Klasik Türk Sanatları Vakfı ile iş birliği yaparak yaklaşık 35 resimden oluşan bu sergiyi hazırladık. Her resim farklı bir hikayeyi çağdaş bir boyutla anlatmayı hedefliyor" dedi.

İstanbul Beykoz Müftülüğü vaizelerinden ve aynı zamanda Klasik Türk Sanat Vakfı çalışanlarından Ayşenur Kapusuz da sergideki resimlerin Mantıku’t-Tayr’ın minyatürize edilmiş hali olduğunu vurgulayarak, "Feridüddin Attar aslında bu eserinde, tasavvufun anlaşılması sorun olan konularını kuşların dilinden anlatıyor. Kuşların aslında her biri bir insan tiplemesini ifade ediyor. Eserde kuşların ilahi vuslat arzusuyla yaptıkları yolculuktan bahsediliyor. Biz de sergideki eserlerde bunu anlatmaya çalıştık" diye konuştu.

Yorumlar
Mesaj Yaz 26.1.2016 07:52:53
Gönül güzelliği şiire yansımış.
Beğendim ve kutlarım.
Güzel şiirlere doğru.
........................... Saygı ve Selamlar...


Mesaj Yaz 25.1.2016 14:44:29
BAYRAK İÇİN EZAN İÇİN

Türk yurdunun evlatları sırada
Bayrak için, Ezan için can verir,
Vatan aşkı kutsal durur yücede
Türklük için şehit olur ser verir.
---- 29.12.2015 – İstanbul

İsmailoğlu Mustafa YILMAZ – İstanbul

.............................. Saygı ve Selamlar...



Yorum Yapın

Mantıku't-Tayr'dan ilhamla resim sergisi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.