ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yazar Çetin Altan, yaşamını yitirdi.

Usta gazeteci ve yazar Çetin Altan, yaşamını yitirdi.

22.10.2015

Yazar Çetin Altan, yaşamını yitirdi.

ÇETİN ALTAN’IN HAYATINA DAİR

22 Haziran 1927’de İstanbul’da doğdu. Dedesinin babası Kırım’dan göç eden arabacı Ahmet Kıpçakski, dedesi Tatar Hasan Paşa idi. Babası hukukçu Halit Bey, annesi Nurhayat Hanım’dır. Galatasaray Lisesi’ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1943-1944’de Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak’da şiirleri ve düz yazıları çıktı. İlk kitabı Üçüncü Mevki 1946’da yayınlandı. Ulus gazetesinde muhabir olarak başladığı gazeteciliğe Hür Ses’de fıkra yazarlığı ile devam etti. Daha sonra Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde köşe yazıları yazdı. 1959 yılında Abdi İpekçi’nin teklifi üzerine Peyami Safa’nın (1899 - 1961) yerine Milliyet gazetesinde yazmaya başlamıştır. Daha sonra Devrim, Akşam, Hürriyet, Güneş, Sabah, Milliyet gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Dünyanın en çok köşe yazısı yazmış yazarlarındandır.

Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekilliği yaptı. Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekilidir. Yine aynı dönemde, 1968 yılında meclisteki bir konuşması sırasında başlayan tartışma Nazım Hikmet’e kadar sıçramış ve başta o dönemin Adalet Partisi milletvekili Cavit Şadi Pehlivanoğlu ve Hamit Fendoğlu olmak üzere Adalet Partisi milletvekilleri ile karıştığı kavga ile çokça gündeme gelmiştir. Bu dönemdeki anılarını "Ben Milletvekiliyken" adıyla kitaplaştırdı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.11.2015 22:11:09
Allah rahmet eylesin...

Mesaj Yaz 24.10.2015 01:49:17
selam TÜRK yazım hayatı en değerli kalemlerın den birini taktiri ilahi yuce makamına aldı topragı bol olsun allah günahlarını affetsin şu bir gerçekkı cesur bir yürekti ve cesur bir kalem yazım hayatının başı sağ olsun onu sevenlerın duaları hep arkasından okunacaktır arahmet eylesin

Mesaj Yaz 24.10.2015 01:03:04
Bana okumayı sevdiren iki kişiden biri. Akşam gazetesinde Şeytanın Gör Dediği yazılarıyla. Tüylerim diken diken.

Mesaj Yaz 23.10.2015 11:42:07
Biyografisinde ayzılanlar ve kökeniyle ilgili yaZILANLAR kökten yalan.. bu adam 12 mart muhtırasında Doğan Avcıoğlu ve diğer gerçek sosyalistler Ziverbey'de işkence görürken, gözaltına alınınca yardımına Türkiye kapitalizminin ekabirlerinden sakıp Sabancı koşmuştur. Kırım'lıdır Ama Devidoğlu gibi gayri Türk ve sabetayist bir ailedendir. Yetiştirdiği çocuklarıyla zararı uzun müddet devam edecektir. Bunun Özalcı olması gibi mahdumları da sırayla Tayyipist, Fetocu evrim geçirmişlerdir. şanslı doğmuşlardandır. memleketi kadaın memesine satacak kadar andropoid tiplerdir. Eupatrittirler kısacası. Mahir Çayan'ın Türkiye oligarşisi dediği ve benimde bunu -Türkiyeli oligarşiye- ilerlettiğim "crema de crama" tabakanın önceden "rezerve" edilmiş sahasında yazar ekibindendir. Memlekette tüm etkin köşelere bu kripto grup üyeleri tarafından tımar ve miri hegemonik sistemle el konulmuş hadedir ve her yer işgal edilmiştir. Ben bu adama yaptıklarından ve geriye bıraktığı şirret evlatlarıyla zaraı devam edeceğinden dolayı, hakkımı helal etmiyorum. Malum, fareden doğan kendir kemirir.

Mesaj Yaz 22.10.2015 21:37:30


Ölüm..
her ölüm erken ölümdür demistir bir düsünür.

Dua ile.


Mesaj Yaz 22.10.2015 16:17:56

Türkiye'nin medar-iftiharı olan bir bir yazarımızdı.

Mekanı cennet olsun.Işıklar içinde yatsınn


Mesaj Yaz 22.10.2015 14:43:45
İnsanlar ikiye ayrılır: Mezarlıklara girecek olanlar ve insanlık birikiminin toplamı olan ansiklopedilere girecek olanlar. Şark toplumları ise, zengin olanlar ile zengin olmaya çalışanlardan ibarettir.

Allah Rahmet Eylesin Mekanın Cennet Ruhun Şad Olsun

ÇETİN ALTAN *


Mesaj Yaz 22.10.2015 12:32:33
''enseyi karartmadan'' giden değerli yazarımız... ''hayal ettiğim ülke bu değil'' demiştin, evet bizlerin de hayal ettiği bir ülke değil ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz o yaşanılası güzel ülke için... ışıklar içinde uyu Çetin Altan...


Yorum Yapın

Yazar Çetin Altan, yaşamını yitirdi. ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.