ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

'Kitap okuma alışkanlığının yerini, sanal alem aldı'

Kitap okuma alışkanlığının toplumda yok olma seviyesine geldiğine dikkat çeken kitapçılar, sistemin gençleri kitap okuma alışkanlığından uzaklaştırarak sanal aleme yönlendirdiğini ileri sürdü.

14.7.2015

'Kitap okuma alışkanlığının yerini, sanal alem aldı'

Bilge Kitapevi sahibi Ali Bozukluhan, son zamanlarda gençlerin kitap okuma alışkanlıklarından uzaklaşarak sanal alemi alışkanlık haline getirdiğini ifade ederek, toplumun kültüründen uzaklaşmasının sebebini kitap okumamaya bağladı.

Bozukluhan, “Kitap okuma alışkanlığı toplumda çok zayıf. Hatta yok denecek kadar az durumda. Galiba bunun sebepleri de son zamanlarda internettir, telefonlardır, sanal alemde insanların boşa vakit kaybetmesidir. Bundan dolayı kitap okuma alışkanlığı çok zayıflamış. Milletler şuan kitap okumayı çoğaltırken, bizde ise tam tersine gidiyor. Kitaplar olmaya doğru gidiyor. Nerdeyse kimse kitap açıp bakmıyor bile.” diye yakındı.

“Kitap, kitaptan okunur”


Cep telefonu ya da bilgisayarlarda okunan kitabın kişiye fayda sağlamayacağını ileri süren Bozukluhan, “ Kitabı kitaptan okumak en doğrusudur. Kitabı cep telefondan okumak verim sağlamaz. Kitabı usulüne göre, adabına göre okumak gerekiyor. Belki bu şekilde kitaptan istediğin faydayı ve verimi alabilirsin.”dedi.

“Ailelerde kitap okuma programları olmalı”


Bozukluhan, “Aile reisleri çocuklarını kitaplara alıştıracak, Özellikle bu tatil dönemlerinde. Çocuklar teşvik edilecek. Kitap okuma sevdirilecek, insanlara ve özellikle gençlere. İnsanların kendilerine kitap okuma programları yapmaları gerekiyor. Bu program dâhilinde günlük kitap okunması gerekiyor. Bu programın aile fertleri arasında da uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde kitap okumayan toplum cahilliğe doğru gidiyor. Son zamanlarda cep telefonu ve televizyon insanlarımızı geri götürüyor. Kültürde, İslami inançta bir ilerleme kaydetmiyor. Sadece geriye doğru bir gerileme oluyor.” Şeklinde konuştu.

“Sistem gençleri sanal aleme yönlendiriyor”

Türkiye’de uygulanan eğitim sistemin genç nesli sanal aleme yönlendirdiğini aktaran Bozukluhan şunları söyledi: “Bugünkü sistem gençleri sanal âleme yönlendiriyor ve bunun için alt yapı hazırlanıyor. Son zamanlarda tablet ve okullarda yazı tahtaları, öğrencilere verilen ödevler, kitaptan araştırılması gerekirken, internet üzerinden araştırılıyor. Eğitimciler de öğrencileri buna yönlendiriyor. Kitaptan araştıran öğrenci daha çok verim alır. Bunların hepsi kitaptan alınan verimi sağlamıyor. Kitabın özelliğinde insanın aldığı bilgi ve manevi hava başkadır. Hani ‘kitap en güzel arkadaştır’ diye bir söz de var. Şimdi internet ve sanal alem çok farklı bir ortam, insanı toplumdan uzaklaştırarak yalnızlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

“Kitap toplumu kaynaştırır”

Kitabın topluma çok faydasının olduğunu söyleyen Bozukluhan, “Kitap insanı kaynaştırıyor. Kitap insanın dünyaya bakışını değiştirebiliyor. Allah-u Teala’nın ilk emri ‘oku’dur. Okuma ve araştırma ile ilgili birçok ayet ve hadis var. Bunun üzerinde ısrarla duruluyor. İnsan okursa, öğrenirse kendini geliştirebilir. Sosyal hayattan tat alır. İnsanlar aramış olduğu mutluluğu kitaplarda bulabilirler. Kitaptan uzaklaşan toplum, kendi kültürüne yabancı olan dizileri izliyor. Bu da toplumumuz için bir felakettir. Bunun sonuçlarını da görüyoruz.”dedi.

“Kendi değerlerimizi okuyup araştırmamız gerekir”

Toplumun batı medeniyetine yönlendirildiğinin altını çizen Bozukluhan, “İşi acı yanı bugün toplumda okunan kitaplara baktığımız zaman inanç ve kültürümüzle örtüşmeyenlerdir. Fransız edebiyatı, Rus edebiyat, İngiliz yada Amerikan kültürünün etkisi altında insanlara sunulan kitaplar, belki toplumun neslini zehirleyen bir zehir halini de almış. Bunları ayırt etmek lazım. İnsanlar hem dünyasına, hem de ahretine fayda getirecek kitaplar okumalı. Özellikle Kur’an-ı Kerim, meal, ilmihal, tefsir, hadis, İslam alimlerinin eserleri. Bunlardan faydalanmak lazım. Araştırmaysa, buradan araştırma yapmak lazım. Eğer kültürse, buradan kendi kültürümüzü takviye etmemiz lazım. Batılıların yaptıkları bizi takviye etmez, ancak bizi bozar” ifadelerini kullandı. (Osman Öksüz- İLKHA)

Yorumlar
"'Kitap okuma alışkanlığının yerini, sanal alem aldı'" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

'Kitap okuma alışkanlığının yerini, sanal alem aldı' ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.