ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dünyanın en eski köprüsü: Taşköprü

Adana'da Seyhan Nehri üzerinde kurulu 16 asırlık Taşköprü, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini taşıyor.

26.6.2015

Dünyanın en eski köprüsü: Taşköprü

Adana’da Seyhan Nehri üzerinde kurulu tarihi Taşköprü, Merkez Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Eski dönemlerde Saros ve Justinianus olarak da isimlendirilen Taşköprü, Adana’nın simgesi olarak kabul ediliyor.

Bir Roma dönemi eseri olarak Roma İmparatoru Hadrian tarafından M.S. 384 yılında Mimar Auxentus’a yaptırılan köprüde; tüf taşı, mermer ve spolien malzeme kullanıldığı kayıtlarda yer alıyor. 310 metre uzunluk, 11.40 metre genişlikte bulunan köprünün, ilk önceleri 21 kanal gözü bulunurken bunlardan 7’sinin şu anda yeraltında olduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı bilinen köprünün, her iki girişinde de şu anda mevcut olmayan ’Kale Kapısı’ denilen iki taç kapısı olduğu belirtiliyor.

Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olma özelliğini de taşıyor.

Adana’da 2007 yılından bu yana trafiğe kapalı tutulan tarihi köprüden yaya geçişine müsaade ediliyor. Seyhan Nehri üzerinde Merkez Cami manzaralı asırlık köprü, yerli ve yabancı turistler ile Adanalıların en uğrak gezme güzergâhlarından biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca üzerinde çeşitli sosyal-kültürel etkinlikler de sık sık yapılıyor. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Yorumlar
"Dünyanın en eski köprüsü: Taşköprü" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Dünyanın en eski köprüsü: Taşköprü ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.