ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ahlat bastonu için patent başvurusu yapıldı

Ahlat İlçe Kaymakamlığı, dünyaca ünlü için Türk Patent Enstitüsüne 'Coğrafi İşaret' başvurusunda bulundu.

25.6.2015

Ahlat bastonu için patent başvurusu yapıldı

Yapılan başvuru ile ilçenin asırlık el sanatlarından biri olan Ahlat bastonunun, hem turizmde, hem de gelecek kuşaklara aktarılması noktasında önemli bir adım olarak nitelendirilirken, yapılan patent başvurusu ise ilçedeki el sanatkârlarını heyecanlandırdı.

Konu hakkında bir açıklama yapan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat’ın çok özel bir yer olduğunu ve bu nedenle ilçede oldukça önemli el sanatlarının yapıldığını belirterek,“ Bazı şehirler vardır. Bu şehirler ürünleriyle, objeleriyle ve sanatıyla akıllara gelir. Örneğin Diyarbakır denildiği zaman kadayıfı, Devrek dediğimizde baston, Ankara denildiği zaman keçisi akıllara gelir. Bunlar artık kendi şehirleriyle özdeşleşmiş ürünlerdir. Biz de Ahlat olarak Anadolu’nun Türklere açıldığı ilk kapısıyız. Medeniyetimizin başlangıç yeri, buradaki medeniyetimizin ilk adımı ve çok özel bir yer olması hasebiyle çok özel de sanat eserlerimiz var. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de iddia ediyoruz, en az Devrek bastonu kadar özel olan Ahlat bastonlarıdır. Ahlat, bastonuyla da ünlüdür. Prof.Dr. Oktay Belli Bey araştırmalarında ve makalelerinde bastonun dünya üzerinde ilk bulunduğu yerin, Van Gölü Havzası olduğunu yazmıştır. Bu da coğrafyamızda bastonculuk sanatının ne kadar eski olduğunu gösteriyor.’’ dedi.

İlçemizde de yüzyıllardan beri devam eden bir gelenek olduğunu kaydeden Tekbıyıkoğlu ‘’Çok değerli ustalarımız var. Bunlardan en önemlilerinden biriside Refa ustadır. Bu değerleri tanıtma noktasında biraz geriye düşmüşüz. Biz de bu durumdan ileri sıçramak için bir adım attık. Bu konuda da ‘Coğrafi İşaret’ başvurumuzu Türk Patent Enstitüsüne geçtiğimiz Çarşamba günü itibariyle gerçekleştirdik. Bundan sonra tıpkı diğer şehirler gibi baston denildiği zaman, akıllara Ahlat gelecektir. Sanatkârlarımız bu işten oldukça memnun oldular. Bizleri de onure ettiler. Bu başvurumuzun ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise, Ahlat bastonuyla ilgili yaşanan gelişmeden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İlçeye ait nadide el sanatının patentiyle ilgili ortaya bıraktığı hassasiyet, hem sanatkârlarımızı hem de ilçe halkımızı çok mutlu etmiştir.” ifadelerini kullandı. (Menderes Beysülen-İLKHA)

Yorumlar
"Ahlat bastonu için patent başvurusu yapıldı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ahlat bastonu için patent başvurusu yapıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.