ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

2015 Öğretmen Atamaları Branş Dağılımı ve Edebiyat Mezunları

MEB'in öğretmen atamaları branş dağılımı kontenjanları kriterlerine baktığımızda önceliği ihtiyaç sayısı teşkil etmektedir.

12.1.2015

2015 Öğretmen Atamaları Branş Dağılımı ve Edebiyat Mezunları

Bu sene ortaöğretim branşlarına öncelik verilmesinden ötürü liselerde ise en fazla açığın (ihtiyacın) Türk dili ve edebiyatı branşında olması kontenjanın bu branşa kısmen daha fazla ayrılacağının birinci işaretidir.

Kontenjanların açıklanmasına kısa bir süre kala Türk dili ve edebiyatı öğretmeni açık sayısının 5 bini aştığı belirlenmiştir. 24 bin mezunla en fazla mezunu da elinde bulunduran Türk dili ve edebiyatı branşına 15 bin öğretmen atamasında 1.000 üstü kontenjan verileceği tahmin ediliyor.Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerine yüksek kontenjan verilebilmesinin sebepleri ise şunlar:

1- 109 branş arasında 24 bin atama bekleyeniyle en fazla mezunu elinde bulundurması

2- Lise branşları arasında 5 binden fazla norm ihtiyacı ile en fazla açığı elinde bulundurması

3-Osmanlı Türkçesi dersinin imam hatip liseleri ile sosyal bilimler liselerinde zorunlu diğer liselerde ise seçmeli olmasi bu dersi okutacak Türk dili ve edebiyatı öğretmeni açık sayısını (ihtiyaç norm sayısını) ilerleyen günlerde arttırması.

4- 2014 Eylül atamalarında 1.115 kontenjanı ile atama bekleyen Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin mağdur edilmesi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama kriterlerine baktığımızda önceliği ihtiyaç sayısı oluşturmaktadır. Bu yıl lise branşlarına ağırlık verilmesinden dolayı liselerde ise en fazla açığın (ihtiyacın) Türk dili ve edebiyatı branşında olması kontenjanın bu branşa fazla ayrılacağına birinci işarettir. Bakanlığın kontenjan dağılımında göz önünde bulundurduğu 2. kriter ise atama bekleyen sayısı hangi branşta fazla ise o branşa can suyu olması adına biraz daha fazla kontenjan verilmektedir. 109 branş arasından 24 bin atama bekleyeniyle burada da rekoru elinde bulunduran branş Türk dili ve edebiyatı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kriterlere eylül ayında yapılan öğretmen atamalarında Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin mağdur edilmesi ve Osmanlı Türkçesi dersinin imam hatip ve sosyal bilimler liselerinde zorunlu diğer liselerde seçmeli olmasıyla açık sayısının artması eklenince 1.000 üstü kontenjan verilmesi kaçınılmaz oluyor.

Türk Dili ve Edebiyatı’nın itibarı ne durumda?



Ülkemizde bu yıl KPSS’ye giren 24 bin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni vardır. Asıl mezun sayısı bu değildir elbette. Bu sayının yanında sınava girmeye hak kazanamamış ya da sınava girememiş birçok aday da bulunmaktadır. Bu sayı 2015 itibariyle 30 bini geçecektir. Eylül atamasında 1125 Edebiyat öğretmeninin atanmasıyla birlikte bir edebiyat öğretmeninin atanma olasılığı 1/30 iken her 30 kişiden 29’u diplomasına kahretmiştir. Bununla birlikte MEB’in alan değişikliği uygulamasıyla 1400 sınıf öğretmeni Türk Dili ve Edebiyatı branşına kaydırılmıştır. Yani işin uzmanları 1125 sayısıyla geçiştirilirken başka bölümlerden 1400 gibi bir sayı Edebiyat branşına kaydırılmıştır.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden halihazırda elde edilen güncel açıklar 40’a yakın ilde, Türk Dili Edebiyatı açığı 3 binlere dayanmaktadır. Açıklanan tüm illerle birlikte buna Osmanlı Türkçesi dersinin de eklenmesiyle açık sayısı en az 10 bini görecektir.


Ülkemizde YGS ve LYS’nin, TEOG sınavları kadar önemsendiği göz önüne alınırsa YGS’den 40 soru LYS’den de 56 soru olmak üzere toplamda 96 soru Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamındadır . Bu da sınavın %20’sine denk gelmektedir. Buna rağmen eylüldeki alımda diğer branşlardan %50’lere varan bir alım yapılırken Türk Dili Edebiyatının atanma yüzdesi yalnızca %4’dür. Açık yok mu elbette var. Olmasa neden alan değişikliği yapılsın.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri artık yetkililerden bu duruma bir an önce çözüm bulmaları gerektiğini, kaybettikleri itibarı en yakın ocak atamasında ve devam edecek olan atamalarda geri verilmesini istiyor.


Kaynak:
http://www.mebpersonelleri.net/ogretmen-atamalari/2015-ogretmen-atamalari-brans-dagilimi-ve-edebiyat-mezunlari-h11079.html


Yorumlar
"2015 Öğretmen Atamaları Branş Dağılımı ve Edebiyat Mezunları" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

2015 Öğretmen Atamaları Branş Dağılımı ve Edebiyat Mezunları ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.