ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Mersiyehanlığın mayası: Ehl-i beyt sevgisi

Geçen hafta Kültür Bakanı Ömer Çelik’in açıkladığı Kültür Sanat Büyük ödüllerini alacak isimlerden biri de Mersiyehan Celal Yılmaz. Kadim geleneğin son temsilcisi ile Mersiyehanlık’ı konuştuk.

5.1.2015

Mersiyehanlığın mayası: Ehl-i beyt sevgisi

Kültür Bakanlığı 2014 yılı değerlendirmesi sonucu Kültür Sanat Büyük ödüllerinin verileceği isimler arasında İstanbul ağzı mersiyenin son temsilcisi Mersiyehan Celal Yılmaz da var. Tasavvuf musikisinde çok sayıda bestesi bulunan ve dergah tavrı ile musiki icra eden Sebilci Hüseyin Efendi’nin yaşayan tek öğrencisi olan Yılmaz’la ödül heyecanını ve mersiyehanlık geleneğini konuştuk. Kültür Bakanlığı ödülünü hem şaşkınlık hem de mutluluk ile karşıladığını ifade eden Yılmaz, bu geleneğin son yıllarda daha görünür hale gelmesinde sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği olduğunu hatırlatıyor.

Ortak acının ağıdı...

Birkaç yıldır her 10 Muharrem’de TRT’de yayınlanmaya başlanan mersiye programlarının da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebiyle gerçekleştiğini söyleyen Celal Yılmaz, Topkapı Sarayı’ndaki 10 Muharrem geleneğini canlandıran Doç. Haluk Dursun’un da bu anlamda geleneğe sahip çıktığını, Sultanlar âsitanesinde 80 yıldır okunmayan naat geleneğinin de bu vesileyle canlandırıldığını kaydediyor. Mersiyehanlığın bir ağıt geleneği olduğu için geçmişinin Habil ile Kabil’e kadar dayandığını ancak Kerbela hadisesi sonrası oluşan Mersiye geleneğinin Fatih döneminde başladığını anlatan Celal Yılmaz, yakın tarihte ise bu kadim merasimlerin Sümbül Efendi Camii’nde Cerrahi şeyhi Fahrettin Efendi Hazretleri’nin teşvikiyle başlayıp Muzaffer Efendi’nin bu adeti oturttuğunu ifade ediyor. Hz. Hüseyin’in kızları olduğu rivayet edilen Çifte Sultanlar’ın Sümbülefendi Camii’nde medfun bulunduğu için bu törenlerin orada yapıldığına dikkat çeken Celal Yılmaz, mersiyelerin de bu milletin ortak acısı Kerbela’nın söze, sese dökülmüş hali olduğunu anlatıyor.


Kaynak:
http://haber.stargazete.com/sanat/mersiyehanligin-mayasi-ehli-beyt-sevgisi/haber-987747


Yorumlar
"Mersiyehanlığın mayası: Ehl-i beyt sevgisi" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Mersiyehanlığın mayası: Ehl-i beyt sevgisi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.