ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

DERGİ - Süt mide ağrısına iyi gelir mi?

Canınız yemek istemiyor ya da hazımsızlık çekiyorsanız midenizi yatıştırmak için bir bardak sütten daha iyi ne olabilir?

2.1.2015

DERGİ - Süt mide ağrısına iyi gelir mi?

Birçok yerde süt ilaç gibi görülmüş, hatta 1980’lere kadar doktorlar bazı ülser hastalarına süt içmelerini tavsiye etmiştir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
1976’da 10 gönüllü üzerinde yapılan deneyde, deneklerin midesi boşaltılarak burundan hortum yoluyla sütle beslenmeye başlandı. Bir saat sonra mideleri yeniden boşaltılarak beş dakikada bir mide asitleri ölçüldü. Sütün üç saat boyunca asit salgısını artırdığı görüldü.
Hangi madde?
Fakat mide asidinin artmasına yol açan sadece süt değil. Kahve, çay ve biranın da asit salgısını artırdığı biliniyor. En fazla artışa bira ve sütün neden olduğu, bu nedenle içeceğin kendi asit-baz dengesini gösteren pH seviyesinin bir önemi olmadığı görüldü.
O halde, sütteki hangi madde mide asidinin artmasına neden oluyor? Araştırmacılar yağ seviyesinin etken olup olmadığını görmek için yağlı, az yağlı ve yağı alınmış süt verilerini karşılaştırdı. Hepsi de asit salgısını artırmıştı. Peki kalsiyum oranı? Düşük kalsiyumlu sütün daha az asit ürettiği görülmüştü; ama bir istisna vardı. Mideyle bitişik olan oniki parmak bağırsağı ülseri olup da henüz herhangi bir belirtisini hissetmeyen kişilerde daha fazla asit salgılanmıştı.
Sütün mideyi yatıştırmasına engel olabilecek bir diğer madde de kazein adlı proteindir. Kazeinin ya mide asidini kontrol eden gastrin hormonunu uyarma ya da doğrudan mide zarındaki hücreleri uyararak daha fazla asit üretilmesini sağlama yoluyla mide asidini artırabileceği düşünülüyor.
Ülser hastaları dikkat!
Bu nedenlerden dolayı artık ülser hastalarına süt tavsiye edilmiyor. Sütün ülser belirtilerini daha da ağırlaştırdığı düşünülüyor. 1986’da oniki parmak bağırsağı ülseri hastaları üzerinde yapılan bir deneyde bir gruba günde iki litre süt içirilmiş, diğer gruba ise normal hastane yemekleri verilmişti. Dört hafta sonra endoskopi yapılarak ülserlerin durumuna bakıldığında, hastane yemekleri yiyen grupta daha fazla iyileşme görülmüş, sütün mide yaralarının iyileşmesini engellediği sonucuna varılmıştı.
Midede herhangi bir sorun yoksa, iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olmasından dolayı süt içilmesi tavsiye ediliyor. Fakat aşırı miktarda süt içmenin bir zararı olup olmadığını anlamak için 1980’de bir deney yapılmış. Norveç’te 21 bin yetişkinin sağlık durumu yedi yıl boyunca izlenmiş. Bunlardan 328’inde bir süre sonra mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri meydana gelmiş. Günde dört bardaktan fazla süt içenlerin bu hastalığa daha yatkın olduğu görülmüş.
Yani kısaca söylemek gerekirse, mide ağrısına karşı süt kısa süreliğine mide zarını kaplayarak işe yarıyormuş gibi görünse de, bu iyi hal sadece 20 dakika kadar sürer. Bir başka deyişle, sütün birçok yararı olabilir, ama mide ağrısını dindirmek bunlardan biri değildir.


Kaynak:
http://www.bbc.co.uk/turkce/ozeldosyalar/2014/12/141229_vert_fut_sut_mide_asidi


Yorumlar
"DERGİ - Süt mide ağrısına iyi gelir mi?" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

DERGİ - Süt mide ağrısına iyi gelir mi? ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.