ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Rumları çıldırtan kitap

Yunanistan’da ‘Ada’ kitabıyla halkın sevgilisi olan İngiliz yazar Victoria Hislop, 1974 Barış Harekatı’ndan beri terk edilmiş bölge Maraş’ın romanını yazdı. Ada ve Yunanistan küplere bindi

25.12.2014

Rumları çıldırtan kitap

Hayatının büyük bölümünü Kıbrıs-Girit-Atina üçgeninde geçiren İngiliz yazar Victoria Hislop’u (55) Yunanistan’da tanımayan yoktur. 2005’te yazdığı ‘The Island’ (Ada) isimli kitabı öyle büyük ilgi uyandırdı ki 31 dile çevrilmesinin yanı sıra Yunan MEGA televizyonu romanı ‘To Nisi’ adıyla televizyona uyarladı. Dizi gördüğü büyük ilgiyle Yunanistan’ın en popüler televizyon programı oldu. Hislop da Yunan halkının sevgilisi... Ta ki son kitabı The Sunrise (Güneşin Doğuşu) piyasaya çıkana kadar. Rumlar, kendilerinden biri olarak gördükleri İngiliz yazara 1974 Barış Harekatı’ndan beri terk edilmiş bölge olan Maraş’ın romanını yazması için tüm olanakları seferber etti. Yazar, özel izinle BM kontrolünde olan ve girişe kapalı olan Maraş’a girip gözlem yapma fırsatı da buldu. Kitabın tanıtımı için Kıbrıs Rum Kesimi’nde etkinlikler düzenlendi.

Lefkoşa’da ikamet eden Rum Belediye Başkanı Alexis Galanos da düzenlenen özel etkinlikte İngiliz yazara bir ödül vererek, ‘Umarız kitabınız Maraş’a dönüş hayalimize bir katkı sağlar’ dedi. Ancak kitap çıkınca bunlar yerini öfkeye bıraktı.

Kahraman Hüseyin

Kitap Maraş’ın (Varosha) Akdeniz’in en gözde tatil mekanı olduğu dönemde Hotel Sunrise isimli en lüks otelin sahibi Savvas Papacosta ve eşi Afrodit ile otelde çalışan Kıbrıslı Türk Özkan ailesinin hikayesini anlatıyor. 1974 harekatı başlayınca herkes bölgeyi terk ederken Papacosta ailesi ile Özkanlar otelde saklanmayı seçiyor ve olaylar gelişiyor. Sonunda herkesi kurtaran Özkan ailesinin babası Hüseyin Özkan oluyor. Kitap genelinde Rumlar, ‘çıkarcı, şiddet yanlısı, hırsız’ gösterilirken, Türkler ise, ‘Yardımsever, şefkatli ve kurban’ olarak tasvir ediliyor.

Rumlar kana susamış

Rumlar’ı rahatsız eden barış harekatına kadar anlatılanlar ve tarihi gerçeklerin ‘Türk perspektifiyle’ verilmesi.. Öyle ki Rum ve Yunan basını, ‘Bizi eli kanlı katiller, Türkler’i ise melek gibi gösterdi’ diyerek İngiliz yazara öfke kusuyor. İşte Rum ve Yunanlar’ın itiraz ettiği noktalar:

- İngilizler’e EOKA’nın saldırdığı belirtiliyor ve vahşi terör örgütü olarak betimleniyor.

- 1963-64 olayları anlatılırken Rumlar kana susamış vahşiler, Türkler ise baskı altındaki topluluk olarak nitelendiriliyor.

- Türkiye’nin aynı yıllardaki bombardımanının haklı gerekçelere dayandığı belirtiliyor.

- 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Türkler’i ‘Enosis’çi subaylardan korumak için yapıldığı vurgulanıyor.

- Çatışmalar nedeniyle 40 bin Kıbrıslı Türk’ün evlerini terk ederek güneyden kuzeye göçtüğü belirtiliyor, aynı durumdaki Rumlar’dan hiç bahsedilmiyor.

- EOKA’nın kurucusu Georgios Grivas, kötü adam.


Kaynak:
http://www.gazetevatan.com/rumlari-cildirtan-kitap-710189-dunya/


Yorumlar
"Rumları çıldırtan kitap" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Rumları çıldırtan kitap ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.