ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Tarihi Çarşı'da festival coşkusu

Konak Belediyesi ile Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği'nin ortaklaşa hayata geçirdiği ‘Kemeraltı Günleri’ coşkulu başladı.

22.12.2014

Tarihi Çarşı'da festival coşkusu

Türkiye’nin sayılı açıkhava alışveriş merkezlerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden eski canlılığına kavuşturmak amacıyla düzenlenen ve sekiz gün sürecek etkinliğin açılışı Tarihi Çarşı’nın Mezarlıkbaşı girişinden başlayan dev kortej yürüyüşüyle yapıldı. Çarşı girişinde toplanan kortejde, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, dernek yöneticileri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile çok sayıda davetli yer aldı.
ÇARŞI RENKLENDİ
Roman Bandosu eşliğinde Kemeraltı’nın en uzun caddesi olan Anafartalar Caddesi’ni yürüyerek geçen korteje Kemeraltı Günleri kapsamında düzenlenecek etkinliklerde sahne alacak ekipler de katılarak renkli görüntülerin yaşanmasına neden oldu. Ellerinde "Hoş geldin Yeni yıl, Yeniden Kemeraltı" yazan dövizleri taşıyan çocukların neşe kattığı yürüyüşte, Noel Baba ve Noel Anne kostümleri giyen sokak sanatçıları ile yol boyunca süren kukla gösterisi büyük ilgi gördü. Yılbaşı alışveriş için Kemeraltı’nı seçen İzmirlilerin ve Tarihi Çarşı’yı ziyarete gelenlerin büyük sürpriz yaşadığı renkli kortej yürüyüşü açılış törenin yapıldığı Konak Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca vatandaşlar da alkışlarıyla eşlik etti.
TARİH, GELECEĞE TAŞINACAK
İzmir’in simgesi Saat Kulesi’nin hemen yanında düzenlenen açılış töreninde kürsüye ilk olarak Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya çıktı. Söze Konak Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan Kaya, "Burada bir tarih yaşıyor ve küçük esnafın yaşatılması lazım" diyerek Tarihi Çarşı’nın yaşatılması gerektiğini vurguladı.
EN GÜZEL DAYANIŞMA ÖRNEĞİ
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise “Hoş Geldin Yeni Yıl Yeniden Kemeraltı” temasıyla düzenlenen etkinliğin amacının Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı yeniden eski canlı günlerine kavuşturmak olduğunu söyledi. Pekdaş, Kemeraltı Çarşısı’nın hem tarihi hem de kültürel bir miras olduğuna dikkat çekerek Kemeraltı’nı gündemde tutmak, yeniden hatırlamak için pek çok etkinlik gerçekleştireceklerini belirtti. Pekdaş, "Kemeraltı öyle bir mekan ki hem tarihsel hem de kültürel mirasımız. Bizim, kenti kent yapan değerleri, kentin kültürünü hem korumak, hem geliştirmek hem de gelecek kuşaklara aktarmak borcumuz var. Kent, değerleriyle birlikte yaşar, kültürüyle var olur. Bu bölge, esnaf dayanışmasını yaşandığı, el zanaatlarının yaşatıldığı bir bölge. Dolayısıyla esnafımızın yaşamasını sağlamak, el zanaatlarımızın, üretilen değerlerin geleceğe aktarılmasını sağlamak görevimiz var" diye konuştu.
KEMERALTI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş konuşmasında, yeni AVM yasasına da değinerek, çıkarılan yasalarda geleneksel sanatları yaşatanları, zanaatçıları ve esnafı unutmamak gerektiğini belirtti. İzmir’i, Kemeraltı’nı ve esnafı küresel emperyalizme karşı savunmak için hep birlikte mücadele edeceklerini dile getiren Pekdaş, "Kemeraltı tarihi bir bölge, üzerinde tescilli binalar var. Bu binaları, tarihi yaşatarak; bu kültürü, gelenekleri yaşatarak kimliğimize sahip çıkmalıyız. Yeni Alışveriş Merkezleri yasasının da bu çerçevede değerlendirilmesi lazım. Kemeraltı Günleri’ni yaparken diyoruz ki tarihimize, kentimizin değerlerine ve kültürüne sahip çıkalım. Zanaatçılarımızın, el sanatlarımızın yaşaması için de yasama meclisine buradan bir mesaj gönderelim. Kentler kültürüyle yaşar, küresel emperyalizmin onları yok etmesine izin vermemek için; İzmir’i, esnafı ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı savunmak için hep birlikte mücadele edelim" dedi.
HEM ŞENLİK HEM ALIŞVERİŞ
"Hoş geldin Yeni Yıl, Yeniden Kemeraltı" teması ile hayata geçirilen Kemeraltı Günleri, açılış töreninin ardından genç sanatçı Buse Kınay’ın keman dinletisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseriyle devam etti. Konak Meydanı’na kurulan dev sahneden sergilenen performanslar alanı dolduran İzmirlilere erken yılbaşı kutlaması yaşattı. Yılbaşı öncesi Tarihi Çarşı’ya halkın ilgisini arttırmak amacıyla belediye ve esnaf derneğinin ortaklaşa hayata geçirdiği ‘Kemeraltı Günleri’ 28 Aralık’a kadar devam edecek. Bir hafta boyunca panelden tiyatroya, konserden dans gösterilerine kadar 54 etkinliğin düzenleneceği Tarihi Çarşı’ya gelenler hem alışveriş yapacak hem de eğlenceli bir gün geçirecek. Unutulmaya yüz tutan değerler arasında yer alan Kemeraltı’nı adeta bir şenlik alanına dönüştürecek etkinliklere çarşı esnafı da yaptıkları indirimlerle destek olacak. Uygun fiyatlar çarşıya gelen vatandaşların da yüzünü güldürecek. Valilik Yanı, SSK Blokları ve Hisarönü ve Salepçioğlu Çarşısı önüne kurulacak sahnelerden çeşitli animasyon, dans gösterileri, konserler, kukla ve canlı heykel gösterileri sahnelenecek. Bunun yanı sıra bir hafta boyunca Sahne Tozu Tiyatrosu’nda, “Kemeraltı’nı Yazanlar”, “Kemeraltı Nasıl Yönetilmeli?” ve “Kemeraltı’nı Koruma ve Tarih Projeleri” konulu paneller düzenlenecek. Konusunun uzmanı kişiler söz alacak, sözünü paylaşacak. Etkinlik kapsamında ayrıca, “Fotoğraflarla Kemeraltı” konulu görsel bir sunum da yapılacak.


Kaynak:
http://www.gercekgundem.com/yurttan-haberler/92236/tarihi-carsida-festival-coskusu


Yorumlar
"Tarihi Çarşı'da festival coşkusu" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Tarihi Çarşı'da festival coşkusu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.