ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

‘Şair olarak anılmak isterdi’

83 yaşında hayata veda eden şair Talât Sait Halman, dün Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından Edirnekapı aile mezarlığında toprağa verildi.

15.12.2014

‘Şair olarak anılmak isterdi’

Geçtiğimiz cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Talât Sait Halman, dün ebediyete uğurlandı. Halman için önce pazartesi günü Ankara’da iki ayrı tören düzenlendi. Meclis’te gerçekleşen ilk törene siyasiler, ailesi ve öğrencileri katıldı. Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talât Halman için bir tören de Bilkent Üniversitesi’nde yapıldı.

İstanbul’da toprağa verilen Halman için dün de İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir tören gerçekleştirildi. Yahya Kemal’in “Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde;/ Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.” mısraları sahnede Halman için okundu. Tilbe Saran, Halman’ın dolu dolu geçen hayatına kısaca değindi. Ardından sahneye Halman’ın tiyatro sanatçısı kızı Defne Halman çıktı. Babasının pek çok alanda çalıştığını söyleyen Defne Halman, “Hep şair olarak anılmak isterdi.” dedi ve babasının “Belki Ölüm” adlı şiirini okudu. Ölümünden sonra da çalışmalarıyla, eserleriyle, insanlığıyla ektiği nice tohumun yeşermeye devam edeceğini söyleyen Halman, “Babacığım, kızın olmaktan gurur duyuyorum.” diyerek, sözlerini tamamladı. İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu ise, “Siyasetin kirlenmeyen birkaç yüzünden biri olması ve onunla bir kez tanışma onuruna erişmek benim için çok önemli.” dedi. Sanatçı Ertan Uysal ise Shakespeare’i Türkçeye ilk kez ve en güzel şekilde kazandıran Halman’ın çevirisiyle 66. Sone’yi okudu. Törene ayrıca İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Engin Uludağ, Zafer Ergin, Hakan Altıner, Ragıp Yavuz, Seçkin Selvi, Metin Çoban ve Nesrin Kazankaya gibi sanatçı ve yazarlar katıldı. Teşvikiye Camii’nde yapılan cenaze töreninde Halman’ın akademi, iş ve sanat dünyasından arkadaşları, öğrencileri ve çok sayıda seveni vardı. Hilmi Yavuz, İlber Ortaylı, Ali Çolak, Erol Evgin, Ali Koç, Rahmi Koç, CHP Genel Başkan yardımcılarından Ercan Karakaş, Fikret Ünlü, Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Doğan Hızlan, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Ercan Yılmaz, Kıvanç Tatlıtuğ, Müjdat Gezen ve Zafer Algöz gibi pek çok isim, Halman için son vazifelerini yapmak üzere oradaydı.

ÇOK YÖNLÜ BİR KÜLTÜR ADAMIYDI

Shakespeare çevirileriyle tanınan Talât Sait Halman, 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra Nihat Erim hükümetinde kültür bakanlığı yaptı. 7 Temmuz 1931’de doğan Halman, Robert Kolej’i bitirdikten sonra yüksek lisansını 1954’te Columbia Üniversitesi’nde tamamladı. Princeton ve Pennsylvania üniversitelerinde dersler verdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin 1988’de onursal doktora verdiği Halman, 1986-1996 arasında New York Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nde bölüm başkanlığı yaptı. Shakespeare ve Faulkner’dan yaptığı çeviriler, Mevlânâ ve Yunus Emre hakkındaki kitapları başta olmak üzere 70 kadar eseri yayımlanan, bin beş yüzden fazla köşe yazısı, beş yüz bilimsel makale kaleme alan Halman’ın Sessiz Soru, Uzak Ağıt, Canevi, Birler, Can Kulağı gibi 12 şiir kitabı bulunuyor. Halman, UNESCO Hizmet Madalyası başta olmak üzere çok sayıda ödüle sahip.


Kaynak:
http://www.tarafsizhaberler.com/kultur/sair-olarak-anilmak-isterdi-h4285.html


Yorumlar
"‘Şair olarak anılmak isterdi’" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

‘Şair olarak anılmak isterdi’ ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.