ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Doğadan topladığı bitki yapraklarını sanat eserine dönüştürüyor

Yaprak sanatı ustası Ömür Köroğlu, doğadan topladığı bitki yapraklarını birer sanat eserine dönüştürüyor. Yapraklara hayat veren Köroğlu, boya olarak bitki, fırça olarak cımbız kullanıyor.

4.12.2014

Doğadan topladığı bitki yapraklarını sanat eserine dönüştürüyor

38 yaşındaki yaprak sanatı ustası Ömür Köroğlu, 20 yıldır doğadan topladığı bitkilerden sanat eserleri yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptığı başvuruyla yaprak sanatını ‘Güzel Sanat Eseri’ olarak litaretüre geçiren Köroğlu, 2012 IKA World Culinary Olympics (Dünya Aşçılar Olimpiyatı) yarışmasında iki eseriyle Türkiye’ye bronz madalya kazandırdı.
Yaprak sanatını icra edebilmek için sanat, kimya, ziraat ve botanik hakkında araştırmalar yapan Köroğlu, yaprakların çürümemesi için de kendi karışımı olan özel bir ilaç kullanıyor. Yaprakları adeta mumyalayan sanatçı, bitkileri boya, cımbızı ise fırça olarak kullanıyor. Köroğlu, tablolarında lahanadan pırasaya; mısır kabuğundan çiçeklere kadar her türlü bitkiyi kullanıyor.
YAPRAK SANATININ İSİM ANNESİ OLDU
Doğaya olan sevgim ve bağlılığı nedeniyle yaprak sanatı icra etmeye başladığını belirten Köroğlu, “Bitkilerin güzelliğini gördükten sonra onları ölümsüzleştirmek adına bu sanatı icra ediyorum. Bu sanat tarihte icra edilmiş mi diye araştırdık. Bazı kaynak kitaplara rastladım.
Nurhan Atasoy’un Has Bahçe adlı eserinde 2. Abdulhamit’e başa geçme törenlerinde hediye edilmiş yaprak sanatı çalışmalarını gördüm. Fakat bu çalışmaların literatürde olmaması nedeniyle ‘Güzel Sanat Eseri’ olarak literatüre geçirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yaptım. Böylece yaprak sanatının isim annesi oldum” dedi.
“İLAÇLANMAYINCA BÖCEKLENEBİLİYOR”
Yaprak sanatı için yeri geldiğinde kimyager, yeri geldiğinde botanikçi, yeri geldiğinde ziraatçi kişilerle görüştüğünü dile getiren Köroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sanatta ilaçlama çok önemli. Bitkiler ilaçlanmadığı zaman böceklenebiliyor. Deneye deneye kimyasalları karıştırarak formül elde ettik. Bu ilaçlama işlemi bir tür mumyalama işlemidir. Üç günde bitirdiğim tablom da var bir ayda bitirdiğim tablom da var.”


Kaynak:
http://www.iha.com.tr/haber-dogadan-topladigi-bitki-yapraklarini-sanat-eserine-donusturuyor-416094/


Yorumlar
"Doğadan topladığı bitki yapraklarını sanat eserine dönüştürüyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Doğadan topladığı bitki yapraklarını sanat eserine dönüştürüyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.