ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ebru Ustasından Ebru Sanatı İçin UNESCO'ya Çağrı

Ebru Sanatı giderek unutulmaya yüz tutarken bu alanda deneyimli ustaların...

1.12.2014

Ebru Ustasından Ebru Sanatı İçin UNESCO'ya Çağrı

Ebru Sanatı giderek unutulmaya yüz tutarken bu alanda deneyimli ustaların çeşitli dernek ve belediyelerde bu sanatı yaşatmak için kurslar ve eğitimler veriyor. Bu alanda deneyimli olan Ebru ustası Hikmet Barutçugil, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO), ebruyu, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne almasının, bu sanata ilgiyi artıracağını ortaya koyarak , "Çok kişinin ebru ile uğraşması bu sanatı geliştirir, yozlaşma manasına gelmez" diye belirtti .
Bugüne kadar 36 memlekette karma ve kişisel sergiler açan 41 senelik ebru sanatçısı Barutçugil, UNESCO’nun kararını değerlendirdi.
Ebru sanatının özellikle İstanbul’da neşvü neva bulduğunu ifade eden Barutçugil, ebrunun, 1608’de ilk kez Türk kağıdı adıyla Avrupa’ya gittiğini anlattı. Barutçugil, "Yani ebru bizim tam tescilli malımız. Kimse bunu inkar edemiyor. Minyatüre İran, yanlış Arap diyorlar. Hat, İstanbul’da zirveye ulaşmış bir sanattır. Ama ebru adıyla tarihiyle tam bir Türk sanatıdır" diye belirtti .
Barutçugil, Türkiye’de, yakın tarihte geleneksel sanat dallarının yok edilmeye çalışıldığını fakat güneşin balçıkla sıvanamadığını anlatarak, "Tarihimizde her 100 yıla baktığımızda, sadece birkaç ebru sanatçısı anca koyabiliyoruz. Ama gelecek dönemde , ’20. yüzyılın son çeyreğinde ebruda bir rönesans yaşandı’ diyeceğiz. Ebru sanatına çok fazla çok büyük yenilikler yer aldı " diye açıkladı .
Dünyada geleneksel sanatlara çok büyük ilgi olduğunu vurgulayan Barutçugil, felsefesi ve alt yapısı olmayan, içi boş insanların yapmış olduğu eserlerin "sanat eseri" olarak itiraf edilmeye başlandığını fakat bunun yanlış olduğunun ortaya çıktığını açıkladı .
Hikmet Barutçugil, eskiye dönüş yaşandığını ifade ederek, "Bit pazarına nur yağdı, eskiye rağbet arttı" ifadelerini kullandı.
"Emeği geçenlere teşekkür"
UNESCO’nun kararı almasında emeği geçenlere teşekkür eden Barutçugil, ebrunun, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmasının, bu sanata ömrünü veren biri olarak kendisini çok fazla sevinçli ettiğini belirtti . Barutçugil, daha iyi günleri de görme umudunu dile getirdi.
Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil, şunları belirtti :
"Çok şükür kendi öz kültürünün farkına varan bir Kültür ve Turizm Bakanlığımız var. Bu bakımdan bakanlık yetkililerine de şükranlarımı arz ediyorum. 40-50 yıl evvel birkaç kişi ile sınırlı olan eğilimin şimdi 10 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası mecrada itiraf edilen bir sanatla uğraşmak, ebru öğrenmeye yeni başlayanlar için motive edici unsurdur. Bu mevzuda eğilimin , itibarın daha da artacağını düşünüyorum. Çok kişinin ebru ile uğraşması bu sanatı geliştirir, yozlaşma manasına gelmez. UNESCO’nun kararı, ebruya ilgiyi artıracaktır."
Barutçugil, 1992’de San Francisco’da 302 kişinin katıldığı ebru kongresinde bulunduğunu hatırlatarak, kongreye dahil olan tek ebru sanatçısının kendisi olduğunu ifade etti .
Bunun tedirginliğini yaşadığını açıklayan Barutçugil, "Bu Türk sanatı ve sebep ilgi yok" düşüncesiyle ebru ve İstanbul’dan esinlenerek "Ebristan"ı kurduğunu anlattı. Barutçugil, "Ebristan"da, bu sanata ilgi duyanlara eğitim verdiklerini aktardı.
Ebru sanatıyla 2 yıldır ilgilenen kursiyer Meltem Şimşek, yıllar önce Barutçugil’i televizyonda görünce içine ebru aşkı düştüğünü dile getirerek, "Ebru çalıştığımız zaman boyunca hiçbir sıkıntımızı düşünmüyoruz. Terapi, bir de sanat boyutu var. İlgi duyan herkese bir hocayla kursa gidip çalışmalarını tavsiye ederim" diye belirtti .
İSMEK’te ebru kursları açılıyor
Bu arada İstanbul Büükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) çerçevesinde isteyenlere ebru eğitimi veriliyor.
Bu dönem başvuran 2 bin 18 kişiden bini, 47 kurs merkezinde ebru eğitimi almaya start verdi . İSMEK’te önceki dönem başvuran bin 797 kişiden bin 192’si ebru eğitimi almıştı.
İSMEK’te 2005’ten beri 12 bin 841 kursiyer ebru öğrendi.


Kaynak:
http://www.haberozgur.net/kultur-sanat/ebru-ustasindan-ebru-sanati-icin-unescoya-cagri-h1063.html


Yorumlar
"Ebru Ustasından Ebru Sanatı İçin UNESCO'ya Çağrı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ebru Ustasından Ebru Sanatı İçin UNESCO'ya Çağrı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.