ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hangi Mevsimde Kaç Kitap Okuyoruz?

850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı öncesinde Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat ‘Türk insanının sanıldığından daha fazla kitap okuduğunu’ açıkladı.

26.11.2014

Hangi Mevsimde Kaç Kitap Okuyoruz?

En Az Kitap Kış Aylarında Okunuyor
Fuar öncesi Türk insanın okuma alışkanlıkları hakkında bilgi veren Bayram Murat, bandrol sayıları dikkate alındığında hemen her mevsim kitap okunduğunu ifade etti. 2010-2014 yılından itibaren 1 milyar412 milyon 816 bin 674 bandrollü kitap satıldığını açıklayan Murat, “Geçtiğimiz yıllarda sonbahar ayında daha fazla kitap okunduğunu görüyorduk. Ancak bu yıl kitap satış oranlarını incelediğimizde sonbaharda ufak artışların olduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu. Kış ayında insanların daha az kitap satın aldıklarını hatırlatan Murat, “Son beş yılın satışlarını dikkate aldığımızda kitap okuma oranlarının kış aylarında düştüğünü görüyoruz. Kış aylarında insanların daha fazla televizyon izlediğini, kitap okuma oranlarının bu yüzden azaldığını söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde satışların homojen dağıldığını görüyoruz. yayıncılığın geleceği açısından aralık, ocak ve şubat ayı satışlarının artması gerekmektedir.” dedi.

Okulların Açılması Kitap Satışlarını Artırıyor
Kitap satışlarının eylül ve ekim ayında arttığını belirten Bayram Murat şöyle konuştu; “En çok kitap okulların açıldığı eylül ayında satılıyor. Okulların açılması kitap satışlarını olumlu anlamda etkiliyor. Eylül ayını sırasıyla Ekim, Mart ve Ağustos ayları geliyor. En az kitap ise Kış mevsiminde satılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat ayı Türkiye’de en az kitabın okunduğu aylar.”

En Çok Eğitim Yayınları Okunuyor
Yetişkin araştırma-inceleme, Yetişkin Kurgu, Çocuk-Gençlik, Eğitim, Akademik, İnanç ve İthal kategorilerinde kitap satışları baz alındığında en çok eğitim yayınlarının tercih edildiğini belirten Bayram Murat şöyle konuştu: “Eğitim yayınları %54 ile birinci sırada bulunuyor. En çok tercih edilen ikinci yayın türü ise dini yayınlar. Her türlü dini yayınlar%17 ile ikinci sırada yer alıyor. Yetişkin araştırma-inceleme kitapları %13 ile üçündü sırada yer alıyor.”
En Çok Kitap Okuyan Şehir İstanbul
2014 yılı boyunca 6 milyar 290 milyon 529 bin 828 liralık kitap satıldığını açıklayan Bayram Murat,”3 milyar 755 milyon 814 bin 194 bin liralık kitap satışı ile tüm Türkiye’deki satışın yarıdan fazlası İstanbul’da gerçekleşiyor. İkinci sırada 1milyar 690 milyon 823 bin 200 liralık satışla Ankara, üçüncü sırada ise 843milyon 892 bin 434 liralık satışla İzmir bulunmakta.” şeklinde konuştu.
“Kitap Satışları her yıl artıyor”
İstanbul Kitap Fuarının gittikçe büyüdüğünü hatırlatan Bayram Murat şöyle devam etti: “Bu yıl Frankfurt Fuarına 105 ülkeden 7 bin sektör temsilcisi katıldı. İstanbul kitap fuarı da her geçen gün büyüyor. Bizde global markalar çıkarmayı başarabilmeliyiz. Türk yayıncılık sektörü her yıl önemli oranda büyüyerek markalaşma adına da önemli adımlar atıyor.


Kaynak:
http://www.egitimajansi.com/haber/hangi-mevsimde-kac-kitap-okuyoruz-haberi-34534h.html


Yorumlar
"Hangi Mevsimde Kaç Kitap Okuyoruz?" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hangi Mevsimde Kaç Kitap Okuyoruz? ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.